Projekt viktnedgång

Jag tänkte att det blivit dags att blåsa liv i bloggen igen. Jag har varit tyst här länge nu. Det som hände var att jag blev utsatt för så mycket stress att jag blir sjuk på riktigt. Hur sjuk jag blev får kanske vänta till en annan gång. Men jag tappade fullständigt fotfästet och greppet om verkligheten. Det har gått några år och sviterna efter sjukdomen har varit långdragna. Efter några omgångar terapi (PDT och KBT) har jag långsamt börjat hitta tillbaka till mig själv och marken under fötterna. Jag börjar varje morgon med ett påtagligt ångestpåslag men det blir med tiden lättare att hantera. En stabilare livssituation har lett till att jag valt att trappa ner en av mina två antidepressiva mediciner eftersom de har en del biverkningar som viktuppgång och en långsammare hjärna. Just viktuppgången är lite ironisk eftersom jag under en tid av sjukdom blev fruktansvärt underviktig. Ska det vara så svårt att nå balans? Sedan fick jag en ny medicin och traskade raskt upp sådär 18 kilo. Mitt mål är ca 8 kilo ner från nu och 12 kilo upp från då. Lite sådär mitt emellan. Måste jag välja så väljer jag dock lite överviktig än underviktig för fy vad jag mådde dåligt när jag vägde som en sparv.

Projektet då

Problemet med mina mediciner att de gör mig akut panikhungrig vid lågt blodsocker. Tröttheten jag känner efter en dag av ångest gör att jag inte riktigt orkar laga ordentlig mat på kvällen när jag kommer hem från jobbet. Av denna anledning har jag ingen riktig lunch med mig på dagarna. Det blir en färdigrätt eller mat från lunchrestaurangen på min arbetsplats. Jag tänker att det måste finnas vägar runt detta hur som helst. Mina åtgärder enligt plan ska vara följande:

  • Inte ha chips och choklad hemma som jag kan äta när jag kommer hem från jobbet och har panikhungersug.
  • Inte äta socker i veckorna
  • Äta ren mat som är lätt att tillreda till lunch som fisk och skaldjur tillsammans med grönsaker.
  • Äta mer protein för ökad mättnad och mindre sockersug.
  • Äta näringsrikt på kvällen även om jag inte orkar ställa mig och laga mat. Kokt ägg och gröt med bär funkar ju bra till exempel.
  • Använda friskvårdstimmen på jobbet till promenad,
  • Gå ut och långpromenera åtminstone på helgen om jag inte hinner i veckan.
  • Börja använda min lifesum app igen för att hålla koll på kaloriintaget.

Hittills har jag tänkt att jag ska börja med detta varje ny vecka i flera månaders tid. Istället sitter jag och tröstäter choklad på kvällarna. Men nu när jag har talat om för er att jag ska ruska tag i mig själv så finns det liksom ingen återvändo! Eller…?

Fortsättning följer!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s