Bloggen är tillbaka med rödbetspulver

Nu är det många månader sedan jag bloggade. Du som har hängt med vet att jag har svajat lite vad det gäller livsbalansen. Det som slutligen hände var så eländigt att jag inte ens orkar götta mig i det. Kanske berättar jag mer en annan dag. Det viktiga är att jag har tagit några steg i rätt riktning och ber för att det ska få fortsätta så.

Hur som helst fick jag näsan så högt över vattnet att jag beställde hem ett nyttigt pulver, nämligen rödbetspulver. Rödbetan är ju nyttig på så många sätt och vis. Den är god både att äta och dricka. Ibland vill en ju emellertid ta en genväg och få i sig den fina näringen snabbt och enkelt. Ett pulver kan du lätt hälla ner i en smoothie eller ett glas med råsaft. Varför inte dricka en rödbetslatte? Men nu vill du veta varför rödbeta är nyttigt- så det ska du få!

Nyttan med rödbeta

 • Rödbetan hjälper dig att syresätta blodet. Betan innehåller nitrat som omvandlas till kväveoxid i kroppen. Studier visar på att molekylen får blodkärlen att vidgas och slappna av. Detta innebär ett mer syrerikt blod. Rödbetan ger bättre cirkulation, lägre blodtryck, förbättrad prestationsförmåga, ämnesomsättning och muskelfunktion. Det kan alltså vara en god idé att äta rödbeta före ett träningspass.
 • Rödbetan innehåller folsyra och alkaloider vilket minska kroppens nivåer av homocystein. Studier visar att höga halter av homocystein ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
 • Det kan sägas igen. Bättre syretillförsel ger piggare muskler som är uthålligare och kan prestera bättre.
 • Nitratets inverkan på syrenivåerna är också positivt för hjärnans funktioner. En studie på personer med en genomsnittålder på 74 år visade att blodflödet ökade i frontalloben efter bara två dagar med nitratrik kost.
 • Rödbetan boostar levern och och innehåller aminosyran betain. Betain kan förebygga och minska risken för att drabbas av fettlever.
 • Rödbetan är rik på antioxidanter och forskning visar på att betans färgämne betacyanin kan ge skydd mot cancerframkallande ämnen.
 • Rödbetan är rik på fibrer som håller magen i trim. Den förebygger inte bara förstoppning, hemorrojder och inflammerade tarmfickor, utan är också bra för matsmältningen. Fibrerna hjälper dig också att hålla blodsockret mer stabilt.
 • För den som behöver gå ner i vikt kan det vara bra att veta att kolhydratinnehållet i rödbetan är ungefär hälften jämfört med  potatis.
 • Rödbetan stärker immunförsvaret och fytokemikalierna ska göra dig mer moståndskraftig mot bakterier och infektioner.
 • Studier har visat att rödbetor kan ha samma blodtryckssänkande effekt som blodtrycksmedicin. En kopp rödbetsjuice om dagen ska vara lagom.
 • Rödbetor ska kunna stabilisera ditt ph-värde i kroppen.
 • Rödbetan är rik på näringsämnen som förebygger ålderstecken i huden samt akne.

Nyttan med rödbetspulver

Vissa av rödbetans hälsofördelar som effekterna av kostfibrer kan du ju endast dra nyttan av genom att äta hela betan. Så sluta inte äta rödbetor! Dock kan det aldrig skada att dricka en rödbetslatte om dagen. Pulvret jag har köpt är ekologiskt och ska vara rikt på nitrater, folat, vitamin c, vitamin B2, B3 och B6, sam på fosfor, järn, kalcium, jod, magnesium, natrium och zink. Bara en sån sak!

4eb45389-d063-4faf-ac71-a5f364be418d

En rödbetslatte gör du såhär!

Rödbetslatten smakar angenämt och vispas snabbt ihop. Du behöver det här:

2 dl mjölk av valfri sort (gärna en mjölk som kan skummas när du värmer den)

1/2 – 1 msk rödbetspulver

1 nypa vaniljpulver

Vispa och värm mjölken, häll över rödbetspulvret och rör ner nypan med vaniljpulver.

Klart!

Källor: https://www.mabra.com/7-halsofordelar-med-att-ata-rodbetor/

https://mittkok.expressen.se/artikel/6-anledningar-att-ata-rodbetor/?sida=6

https://aktivtraning.se/nyttig-mat/superfood/superfood-rodbetor

 

 

2 reaktioner till “Bloggen är tillbaka med rödbetspulver”

 1. Hej!
  Jag har köpt rödbetspulver och har försökt blanda detta i ett glas smoothie. Det är väldigt svårt att få bort alla klumpar. Är detta vanligt? Det står ju att det ska vara lätt att blanda ut men det känns som man måste använda sig av en visp i kastrull, om ens det hjälper… Annars är ju pulvret bra men svårblandat! Hur gör du?

  Gilla

  1. Jag har mest druckit rödbetspulvret som rödbetslatte och har då inte haft några problem. En del pulver kan vara svåra att få klumpfria när man blandar i juice tycker jag. Men brukar inte ha några bekymmer i smoothies. Då mixar jag i en blender.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s