Säsong för rädisor och Miley Cyrus kan sjunga

Bloggen lever för tillfället ett sporadiskt liv. Som jag redan har nämnt gjorde jag en ordentlig vurpa. Jag upplevde mitt livs hitills otäckaste. Jag fick helt enkelt åka på en jäkla resa. Vurpan var nödvändig dock. Jag hade sprungit som en toka med adrenalinet sprutande ur öronen allt för länge. Med det enda syftet att inte tappa det. Jag intalade mig själv att jag hade kontroll, för jag tyckte inte att jag hade tid för något annat. Trots att jag ett par gånger tänkte att det kändes som om jag höll på att få en hjärnblödning. På riktigt. Det är lätt att ljuga för sig själv. Det går nu åt alldeles rätt håll, även om jag fortfarande är lite medtagen.

 Hur som helst blev jag lite musikuppiggad i helgen. Jag fick veta att Miley Cyrus faktiskt kan sjunga och att hon gör en fin-fin cover på min gamla favorit Jolene (och faktiskt ett litet gäng andra country covers) . Jag stiftade också bekantskap med Hooverphonic och låten Mad about you, som ganska osökt för mig till minnena av Portishead som jag älskade med sällan skådad passion under min ungdom. Faktiskt blev jag så uppiggad att jag ville skriva ett inlägg om rädisan.

 

Nyttan med rädisor 

Rädisan är inte min mest använda grönsak även om jag tycker om den. Det är liksom lite bett i den vilket jag gillar. Nu ska du få veta varför jag vill äta den lite oftare. Dessutom får en också säga att det är lite säsong ju!

  • Rädisan är rik på kostfiber vilket är bra för tarmen och lindrar magproblem. Fibrer städar tarmen och det mår kroppen fint av.
  • Rädisan löser upp eventuellt slem och rensar bra i bihålorna.
  • Den lilla grönsak är rik på C-vitamin och zink, båda är bra för ditt immunförsvar. Rädisan innehåller även kalium, kalcium och magnesium.
  • Rädisan har utrensade effekt på lever, gallblåsa, mage och tjocktarm. Den ska även kunna kontrollera och minska halterna av bilirubin i kroppen. Detta hjälper dig om du skulle lida av en släng gulsot.
  • Den antiinflammatoriska molekylen indol-3-karbiol hittar vi här. Den hjälper till att lugna utslag och hudsjukdomar samt att den ska minska smärta och svullnad.
  • Rädisan ska även verka mot hjärt-kärl sjukdomar. Grönsakens innehåll av kalium är bra för blodtrycket. Antocyaniner(det röda färgämnet i rädisan) skyddar de röda blodcellerna och syreflödet i kroppen blir bättre. De har ockå fin förmåga att skydda vener och artärer mot förhårdnad och inflammation.
  • Rädisa renar njurar och urinsystem. Dessutom motverkar den infektioner i njurarna och ska kunna behandla många urinvägsproblem. Den är även vätskedrivande och ökar naturligt produktionen av urin. Rädisan är  antibakteriell.
  • Den lite bitiga smaken sägs även rensa andningsvägarna.
  • Rädisor ska stimula viktnedgång ( om du behöver det) och främja en hälsosam ämnesomsättning.

9922B9F8-E1C8-484D-B33D-827497566027

 

Källor:

https://mittkok.expressen.se/artikel/radisor-8-anledningar-att-ata-det/?sida=1

https://stegforhalsa.se/7-anledningar-att-ata-radisor-de-ar-medicinska/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s