Ärtprotein – ett bra alternativ!

Just nu håller jag på att bygga upp min kropp igen, varför det där med proteintillskott plötsligt kom på tapeten. Annars är jag inte så mycket för just proteintillskott. Jag drog dock en kapitalvurpa rakt in i kaklet för ett par månader sedan. Därefter har det varit mycket fokus på sömn, näring och träning. Som en konsekvens av vurpan har kroppen lidit fundamental brist på alltihop. Siktet befinner sig på livsbalans samt en frisk och återuppbyggd fysik. Nu vill jag framförallt ha glädje och lite jäkla lättsamhet i mitt liv. Kanske några resor och en inspirerande femårsplan. Det hade varit fint.

Hur som helst. Min kusin frågade mig om tips på proteintillskott för ett tag sedan. Hon hade provat vassleprotein vad jag vill minnas, men hon hade blivit väldigt dålig av det (magen). Jag rekommenderade henne hampaprotein då det är en vegetabilisk variant som ska vara lättsmält. Hon hittade ett tillskott på hampa tillsammans ärta som hennes mage mäktade med. Jag tänkte att det där med ärta ska jag nog prova vid tillfälle. När jag idag sprang på en påse ärtprotein i affären var det inte så mycket att fundera på och jag köpte hem en påse.

Vad är ärtprotein

Ärtprotein ska vara ett bra alternativ om du vill ha ett proteintillskott som är vegetariskt. Dock rekommenderas det att detta protein kombineras med ett annat vegetariskt alternativ för ett komplett intag, hampa då till exempel. Ärtproteinet har ett högt biologiskt värde då proteinet i ärtan separeras från kolhydraterna som naturligt finns i den. Ofta utvinns proteinet från de gula ärtorna, men ibland också från gröna ärtor. Ärtorna pressas, torkas, vattensköljs och spraytorkas i flera steg. Slutligen har en ett isolat av ärtprotein som har en proteinhalt runt 75-85 procent.  Ärtproteinet marknadsförs som ett bra alternativ för dem som är överkänsliga mot mjölk, ägg och soja. Skulle en dock vara överkänslig mot andra baljväxter som exempelvis jordnötter kan en behöva vara en smula försiktig.

Nyttan med ärtprotein

I ärtprotein finns aminosyran arginin som är särskilt bra för den som tränar. Denna essentiella aminosyra skapar kväveoxid i kroppen. Kväveoxid ökar blodcirkulationen i kroppen och ska därför ha en viss påverkan på muskeltrycket under träningen.

På bloggen protein.nu kan vi läsa att det är vetenskapligt bevisat att ärtproteinet fungerar minst lika gynnsamt vid muskelbygge som exempelvis vassleprotein. Det hänvisas till en specifik studie som visar på att ärtprotein som tillskott främjar musklernas tjocklek vid muskelbygge. Studien genomfördes på tre grupper  De första gruppen fick intag av 25 gram ärtprotein/dag. Den andra gruppen fick intag av 25 gram vassleprotein/ dag. Den tredje gruppen fick  25 gram  intag av placebopreparat. Hänsyn togs till deltagarnas fysik vid försökets start och träningsprogram med motståndsträning utformades. Studien pågick i 12 veckor. Under studien undersöktes hur musklerna påverkades av träningen. Placebogruppen fick inte lika goda resultat som de försökspersoner som fick  något proteintillskott. Gruppen som fick ärtprotein hade en större ökning av muskelmassa än placebogruppen. Däremot var de inte särskilt stor skillnad av ökning i muskelmassa mellan de två grupper som fick intag av proteintillskott i någon form.

Skillnaden mellan vegetariskt och animaliskt protein

Kurera.se kan vi läsa om trenden med växtprotein samt skillnaden mellan växtprotein och traditionella proteintillskott. De vanligaste proteintillskotten är animaliska och utvinns ur mjölk. De vanligaste är vassle och kasein. Ett högkvalitativt vassleprotein ska ha flera positiva effekter som stärkt immunförsvar och förbättrad återhämtning. Kasein kan istället ha negativa effekter på tarm och immunförsvar.

De animaliska tillskottet anses vara näringsmässigt överlägsna de vegetariska tillskotten. Många anser också att de animaliska tillskotten smakar bättre och därför är de mer populära. De finns dock anledning av välja ett vegetariskt alternativ. De innehåller vitaminer och mineraler. De är även ofta lättsmälta då de är fria från gluten, mjölkprodukter och soja( såvida det inte är sojaprotein då). Av denna anledning passar de vegetariska alternativen bättre för oss som kan ha en känslig mage. De mjölkbaserade kan ge besvär som svullen mage eller känsla av trötthet i samband i samband med intag. Dessa negativa effekter behöver vi alltså inte tampas med då vi intar vegetariska alternativ – se där!

Slutsatsen är med andra ord att ett proteintillskott hjälper oss att bygga muskler och att de vegetariska alternativen kan fungera lika bra för detta ändamål som de animaliska. Dessutom slipper vi de tråkiga bieffekterna som de animaliska tillskotten kan ge. Kanske ska jag emellertid kombinera mitt ärtprotein med hampa för ett extra komplett proteinintag.

Källor: http://protein.nu/blogg/fungerar-artprotein/

http://www.kosttillskottguiden.se/artprotein-vegetariskt-protein/

https://kurera.se/vaxtprotein-bra-eller-daligt-vid-traning/

https://kurera.se/vaxtprotein-bra-eller-daligt-vid-traning/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s