Lion’s mane mot demens, cancer och inflammation!

Nu har det gått en tid sedan mitt senaste inlägg, jag har nämligen en ganska välbehövlig time out från diverse. Det har varit mycket fokus på mat och sömn. Nu jag har också lagt till träning, promenader, bokläsning samt boklyssning och musiklyssning. Jag har skrattat och svurit högt till Naomi Klein’s  ”Nej, är inte nog” och umgåtts mycket med gamla Interpol. Just nu är The specialist min bästa promenadlåt. Jag har också fått nys om ett, för mig, ganska okänt kosttillskott. Jag har inte provat det själv, men tänkte ändå att det är dags för ett inlägg…

Lion’s mane – vad är det?

Lion’s mane är svamp som ser ut som ja, en lejonman. Svampen kallas också på svenska för igelkottstaggsvamp. Det ligger en smula otympligt i munnen tycker jag,  varför jag håller mig till Lion’s mane. Svampen är mest känd för sin positiva effekt på hjärnan, men studeras även för egenskaper som kan ha positiv inverkan vid diabetes och cancer. Svampen kan intas som kapslar eller pulver, men det finns även dem som äter den som mat då den sägs smaka som krabba eller hummer.

Nyttan med Lion’s mane 

  • Lion’s mane boostar helt enkelt vår hjärnhälsa och vårt nervsystem. Svampen ska ha goda effekter på hjärnceller som vid neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinson’s sjukdom. Svampen förebygger skador på nervceller samt ska kunna återskapa redan skadade nervceller. Svampen ska även ha goda effekter på vårt minne, vår kreativitet, koncentration och fokus. Den har alltså positiva effekter på våra kognitiva funktioner överlag.
  • Denna svamp ska kunna minska depression och ångest. I synnerhet har svampen visat på att minska ångest och irritabilitet. Den ska också kunna ha positiv effekt vid lättare depressioner.
  • Lion’s mane ska även kunna ge oss en energiboost. Svampen är nämligen rik på antioxidanter som medverkar till cellulär hälsa. Ökad cellulär hälsa gör det enklare för din kropp att producera energi. Dessutom har svampen visat minska förekomsten av mjölksyra i blodomloppet vilket är positivt vid fysisk aktivitet.
  • Lion’s mane ska förbättra insulinkänsligheten och därmed förbättra blodsockernivåerna i blodet,  inom loppet av 28 dagar. Detta skulle kunna innebära att svampen har positiv effekt på diabetes typ -2 och andra blodsockerrelaterade sjukdomar.
  • Eftersom Lion’s mane har goda antiinflammatoriska egenskaper ska den vara bra för maghälsan samt för matsmältningen. I studier har svampen påvisat positiv effekt vad det gäller att förebygga och mildra magsår. Den tros också ha effekt mot inflammationsdrivna magsjukdomar.
  • Även positiva effekter på hjärt – och – kärlhälsan har påvisats med Lion’s mane. Denna effekt beror också på svampens förmåga att verka antiinflammatoriskt samt att den ska kunna minska det onda kolesterolet och öka det goda kolesterolet.
  • Det finns ett antal studier som visar på att denna svamp potentiellt skulle kunna hämma cancerceller i olika organ som mage, lungor, lever, tarm,blod och bröst.
  • Lion’s mane ska också boosta ditt immunförsvar.

Bieffekter av Lion’s mane

Lion’s mane anses överlag vara ett säkert kosttillägg. Ett fåtal fall med bieffekter som andningsproblem och hudutslag har påvisats. Om du äter denna svamp och upplever brännande eller kliande känsla på huden, andningsproblem eller svullna läppar, kontakta sjukvård omedelbart.

En bekant som provat Lion’s mane som tillskott slutade använda det pga av känsla av illamående.

Se Paul Stamnet informera om Lion’s manes positiva effekter

Källor: https://blog.kettleandfire.com/lions-mane-mushroom/

https://draxe.com/lions-mane-mushroom/

https://drjockers.com/lions-mane/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s