Munkpeppar – för ökad fertilitet och mot diverse hormonobalanser!

Ok! Så vi kvinnor är fulla av diverse hormoner och det ställer gärna till för oss, både i livet och i våra kroppar. Jag har tidigare beklagat mig över att jag alltid befinner mig någonstans i min jävla cykel. Det är lugnt några dagar efter mensens avslut och en liten stund efter äggutsläppet, men annars är det alltid något som gör att jag inte känner mig helt harmonisk. För att sammanfatta är det ägglossning, PMS, värk och allmänt blodbad (där kanske jag tog i lite, men du hajar..) Aldrig kan en vara riktigt glad. Jag ska inte beklaga mig så mycket egentligen, många har det faktiskt mycket värre än jag. Dessutom är det ju andra saker som kan bli ett problem i relation till kvinnohormonerna som svårigheter att blir gravid eller kroppsligt illamående i samband med klimakteriet när det är så dags. Jag har förstått att hormoner är angeläget för er och att det är något som vi kämpar med i lite olika varianter. Jag tänkte därför börja det nya året med att dyka ner i ett kosttillskott som jag inte har varit så bekant med tidigare, nämligen munkpeppar.

Nyttan med munkpeppar

Munkpeppar, även kallat Agnus Castus, är en liten buske som växer i varmare i klimat så som i Italien, Grekland, och de varmare områdena i USA. Frukterna har länge använts som medicinalväxt. Växten har använts för att minska sexlusten (därav namnet) men vetenskapliga studier har inte bekräftat att detta skulle fungera. I övrigt har munkpepparn använts mot baksmälla, gaser, förstoppning och feber. Den har också använts mot mensvärk, för att framkalla menstruation samt för att stimulera mjölkproduktion vid amning.

 • Munkpepparn är känd för öka chanserna att bli gravid.
 • Munkpepparn ska bidra med högre halter av LH, luteiniserande hormon. En höjning av detta hormon sker 24-48 timmar före ägglossningen.
 • Denna växt kan hjälpa mot oregelbunden mens och symtom vid PMS så som uppsvälldhet, mensvärk, akne, ömma bröst och humörsvängningar.
 • Munkepparn anses vara en naturlig form av progesteron och ska kunna hjälpa till att balanserna halterna av progesteron i förhållande till östrogen. Otillräckliga progesteronnivåer kan orsaka ett flertal cykelrelaterade problem som oregelbunden mens, defekter i den luteala fasen( cykelns andra fas efter ägglossningen), samt förhöjda halter av prolaktin.
 • Munkpeppar ska kunna sänka nivåerna av prolaktin. Prolaktin bildas i hypofysen och stiger under graviditet och förlossning för att förbereda brösten för amning och se till att amningen kommer igång. Halterna av prolaktin  varierar under dygnet samt under menscykeln.
 • Munkpeppar är känt att lindra obalanser av progesteron och prolaktin. Dessutom ska denna växt kunna hjälpa kroppen att komma i fas efter att du exempelvis har ätit p-piller.
 • Progesteron är också väsentligt för att bli gravid och bibehålla en graviditet. Av denna anledning skulle tillskott av munkpeppar kunna vara ett första steg innan en fertilitetsbehandling. Men ta gärna ett samtal med din läkare först.
 • Det finns också studier som visar på att munkpeppar kan avhjälpa symtom vid förklimakteriet, det villa säga under det första stadiet av klimakteriet. Munkpepparns hormonbalanserade egenskaper kan därför vara idealiska mot värmevallningar och andra symtom. Munkpepparn ska också kunna boosta ett minskat libido under klimakteriet.
 • Munkpepparn sänker naturligt halten av androgener som testosteron i kroppen.
 • Växten innehåller också antioxidanter och verkar antiinflammatoriskt.
 • Denna peppar ska också vara verksam mot matsmältningsbesvär sam att den ska t sänka kolesterolnivåerna.

Biverkningar

När munkpepparn intas i måttlig mängd finns inga kända biverkningar. Emellertid bör du inta detta tillskott länge än 6-8 månader åt gången. Om du överdoserar skulle du kunna drabbas av huvudvärk, yrsel, illamående, upprörd mage, utslag och klåda.

Munkpeppar rekommenderas inte om du behandlas för någon typ av hormonellt tillstånd, detta inkluderar intag av p-piller. Prata gärna med din läkare före intag för att undvika att detta tillskott krockar med annan medicinering.

Munkpeppar kan påverka dopaminhalterna i hjärnan, av denna anledning bör du undvika munkpeppar om du intar någon typ av dopaminrelaterad medicin.

Munkpeppar ska inte intas av du är gravid eller ammar. Om du försöker bli gravid bör du därför inte ta tillskott av munkpeppar efter det att ägglossningen har inträffat fram till att din mens börjar.

IMG_1013

Källor:

http://www.organicauthority.com/health/balance-hormones-naturally-with-chasteberry.html

https://www.graviditetskollen.nu/produkter/oka-chansen-att-bli-gravid/halsokost/vitex-agnus-castus-munkpeppar-bli-gravid

http://www.kvinnomedicin.se/Munkpeppar.htmlhttp://www.kvinnomedicin.se/Munkpeppar.html

http://ask.naturalcycles.com/customer/sv/portal/articles/2587703-vad-betyder-lh-och-varf%C3%B6r-m%C3%A4ter-man-det-

http://ask.naturalcycles.com/customer/sv/portal/articles/2825142

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-beror-hogt-prolaktinvarde-pa/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s