Paranoia, kreativitet och mellandagssmoothie med hjortron

Så kom det igen en välsignad långledighet. Jag har jäst, ätit, läst, svirat och skrivit. Emellertid har det bloggats lite dåligt, det har nämligen blåst in ny kreativ eld i mitt ”andra” skrivande. Just nu skriver jag mycket om min omgivning, det jag ser och hör i den. Livet bjuder på sina egna små intriger, orden ramlar ner av sig själva. Ibland tycks dom komma farande genom luften. Det kan vara svårt att hitta sin plats för inspiration. Till min stora förvåning har mitt eget badrum blivit en fantastisk plats för skapande. Mitt skrivblock är nu nerklottrat av användbart material. Häromdagen blev jag tvungen att köpa ett nytt.  Jag har för tillfället roligt med en text som löper mellan cynisk komik och dunkel paranoia. Jag vet inte om kombinationen är helt görlig, men det ger sig. Jag har också hittat inspiration i några klassiker som bygger på just hallucination eller paranoia. Boken The Beach  av Alex Garland och samtalen mellan Richard och Duffy Duck. Filmen The Tenant av Roman Polanski, där den nya lägenheten förväntas vara en trygg och säker hemvist, men som utmynnar i en identitetsmässig härdsmälta för huvudpersonen Trelkovsky. Boken Dubbelgångaren av Fjodor Dostojevskij ( som nu går varm i min BookBeat app) där huvudpersonen Goljadkin antingen utvecklar ett fullkomligt odrägligt alter ego eller faktiskt  jagas av en illasinnad dubbelgångare som orsakar skit och helvete.  En vet inte riktigt, men det går hur som helst åt fanders som det ser ut. Kanske får jag anledning att återvända till just detta tema, men nu till det jag faktiskt skulle skriva om…

Nyttan med hjortron och mellandagssmoothie med hjortron och mango

Nu när du har ätit all den feta och salta julmaten och toppat den med det söta julgodiset, kanske du längtar efter något näringsrikt och friskt. Det gör jag! Ett bär som jag inte använt i smoothiesammanhang tidigare är hjortronet, så varför inte prova? Jag lät hjortronen samsas med mango, banan och kokosmjölk.  Det blev gott och mättande. Jag ska strax berätta hur jag gjorde, men först till nyttan med hjortron.

 • Hjortronet växer endast i nordliga klimat och och ska ha fungerat som medicinalväxt. Bären är vanligast i den lappländska fjällen men växer ända ner till Småland.
 • Hjortronet är ett av de mest C-vitaminrika bären och har bland annat använts för att motverka skörbjugg. Bäret ska innehålla 3 gånger mer C-vitamin än apelsinen ( för motsvarande mängd får en anta?)
 • Hjortronen innehåller ett naturligt konserveringsmedel och har därför relativt bra hållbarhet.
 • Detta bär innehåller en stor mängd av antioxidanterna flavonoider och provrörsstudier har visat att dessa kan minska celldelning av tumörceller. Av denna anledning kan det vara rimligt att anta att hjortronet har en cancerskyddande effekt.
 • Hjortronen innehåller också karotenoider, B-vitaminer, E-vitamin och fytosteroler.
 • Dessutom innehåller bäret omega-6 och omega -3 fettsyror samt mineraler som magnesium, kalcium och järn.
 • Hjortronet är ett mycket fiberrikt bär.
 • Förr i tiden kokade en te på hjortronblad som ansågs vara en potent huskur mot urinvägsinfektion och annan typ v urinvägsmankemang. Bären har även ansetts kunna stoppa inre blödningar.
 • Hjortronet  anses förbättra din matsmältning och  förebygga metabola sjukdomar.
 • Bäret sägs också skydda mot hjärt-kärl sjukdomar samt sjukdomar i levern, njurarna, andningsvägarna och gallblåsan.
 • Det finns en uppfattning om att bäret skulle vara effektivt mot kroniskt trötthetssyndrom.
 • Hjortronen anses generellt motverka förkylningar och infektioner. De ska vara antiinflammatoriska, stärka immunförsvaret och bromsa åldrandet.

Bra – eller hur!

img_1004

Använd bäret i en smoothie! 

Mixa följande och drick för god hälsa i största allmänhet;

 1. 1 liten banan
 2. 1 1/2 dl fryst mango
 3. 1 dl frysta hjortron
 4. 2 dl kokosmjölk
 5. 1 dl vatten

img_1010

Källor: http://www.nyttigt.eu/hjortron-ett-svenskt-superbar/

http://www.dietguiden.org/baer/hjortron.html

http://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/kropp-sjal/20150720/10-superbar-du-ska-ata-mer-av/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s