Är du ambivert? Då har du tur!

Idag har jag styrt av en långpromenad i Pildammsparken och det är väl ungefär vad jag har gjort av vikt idag. Jag har nämligen gått och blivit sjukskriven i två veckor. Jag har lyckats jobba en aning slut på mig själv – igen. Med tanke på mitt historia av utmattning är det visserligen en smula oroväckande, men faktum är att det faktiskt ser ganska hoppfullt ut trots allt. När jag för några år sedan kommit till den här punkten, fortsatte jag med berått mod rakt in mot kaklet så att säga. Den här gången har jag haft vett att dra i nödbromsen i tid. Min nuvarande  arbetsgivare är också lite mer med på banan än min dåvarande om en säger så. Ett par dagar in på min sjukskrivning landande också en lösning i mitt knä som innebär en slags äta kakan och ha den kvar situation. Se där! Det var som om universum sa till mig att ”Men vad bra, Sofia. Du har lärt dig något trots allt. Du kan sätta gränser och prioritera din hälsa. Nu ska du få en liten belöning” . När två veckors vila har passerat blir det förhoppningsvis ganska bra.

Extrovert eller introvert? Nähä, ambivert då? 

Saken är den att jag har en extremt extrovert mamma. Hon fann kärleken i en enormt introvert man, min pappa. Resultatet blev en ambivert dotter, alltså jag. Jag vet. Jag brukar vilja framhålla att jag är introvert, men det är faktiskt inte helt sant. Kanske vill jag bara göra mig själv lite intressant.  Jag har väldigt tydliga introverta drag och de blir ofta dominerande under perioder av stress eller annan obalans. Jag får ett enormt behov av att umgås med bara mig själv i mycket långa stunder för att få energi tillbaka. Inte så konstigt egentligen – jag är ju så jävla trevlig 😉 När livet är fina fisken brukar den extroverta sidan istället vara den dominerande.  Jag tycker om att vara i farten, blir lätt rastlös och får massor av energi av att ha människor omkring mig.  Optimalt välbefinnande får jag av en väl avvägd  balans mellan ensamtid och trevligt umgänge. Jag vill ha gott om upplevelser i gemenskap med andra,  men också en del grubbeltid helt ensam. Jag tänker generellt innan jag talar men kan inte jobba outtröttligt utan paus. Får jag inte ta fikapaus och pladdra om ditt och datt blir jag omotiverad och grinig. Ibland lider jag av kapitalt ocensurerad mundiarré.

Kanske har du, liksom jag, svårt att placera dig i antingen det introverta eller det extroverta ”facket”. Kanske har andra olika åsikter om ”vad” du är? Jag har fått höra allt från att ” du som är så introvert…” till att ” du kan väl aldrig vara introvert?! Jag uppfattar dig som helt extrovert!” Dessvärre har begreppet introvert i vissa sammanhang blivit något av ett skällsord och detta personlighetsdrag missuppfattas också ganska ofta. Jag blev ofta ”beskylld” för att vara introvert i väldigt negativa ordalag när jag var nere i skiten så att säga. Då ville jag mest bara gasta att det här är inte introversion! Det här är utmattningsdepression! Helt olika saker, om du frågar mig. När jag fann begreppet ambivert och fick det bekräftat av ett par lättåtkomliga onlinetester hittade jag hem. Jag är liksom precis mitt emellan och det är ganska bra. För som ambivert har du liksom plockat russinen ur kakan!

Extrovert, introvert och ambivert – såhär fungerar det!

Så om vi skulle dyka lite djupare in i det här med extraversion och introversion. För att definiera de två tänkte jag använda mig av The Myers & Briggs Foundations förklaring. MBTI testet som mäter bland annat dessa personlighetsdrag är ju ändå en klassiker 🙂

Extraversion

Som extrovert hämtar du din energi hos andra människor och genom att ägna dig åt hög grad av aktivitet. Du känner dig upprymd i stora folksamlingar och tycker om att ge energi till andra människor. Du tycker om att vara i farten och att få saker att hända. Du förstår ett problem bättre när du får prata högt om det och får andra människors input. Du uppfattas generellt som en utåtriktad person. Du känner dig bekväm – och – tycker om att arbeta i grupp. Du har en stor vänkrets och känner många människor. Du slänger dig gärna in i olika aktiviteter utan att ta dig tid att tänka igenom det så värst noga. Innan du startar ett projekt så tar du dig inte alltid tiden att fundera ut varför du gör det och vad du vill uppnå.

Introversion

Som introvert person hämtar du din energi genom att ägna dig åt idéer, bilder,  minnen och reaktioner som finns inuti ditt huvud eller din inre värld. Du föredrar att göra saker ensam eller kanske tillsammans med en eller två personer som du känner dig bekväm med. Du tar dig tid att reflektera så att du har en klar bild av vad du vill uppnå innan du går till handling. Ibland föredrar du idén om någonting framför den verkliga varianten. Du uppfattas ofta som reflekterande och reserverad. Du känner dig bekväm i ditt eget sällskap och tycker om att göra saker ensam. Du föredrar färre men djupare relationer. Ibland lägger du så mycket tid på att reflektera att du inte skrider till handling fort nog.

Att vara ambivert och plocka russinen ur kakan 

Som ambivert person är du varken ett supersocialt lejon eller en mystisk ensamvarg. Denna personlighetstyp beskrivs som en harmoni och balas mellan extraversion och introversion. Du kan ta plats när det behövs, men vet när det är läge att ta ett steg tillbaka och släppa fram andra. Du kan njuta av ensamhet men löper inte risken att hamna i total isolering.  Som ambivert skapar du balans så att inte världen kreverar för att de extroverta  prompt måste köra sin enmanscirkus, eller för att de introverta vägrar klättra upp ur sin hålor.  För att dra det till sin spets…. Som  ambivert  har du förmågan att se hela din omgivning. Du vet att du ibland måste knacka på den introvertas dörr och att den extroverta är en orkan som ibland måste kuvas. Fint! Eller hur?

Är du intresserad av testa vilken personlighetstyp du är? Gör Adeccos test här!

Eller läs om 21 tecken på att du är ambivert – extremt ovetenskapligt men ganska roligt!

Eller se Clara Henry prata om att vara introvert

eller läs om…

8 saker du aldrig ska säga till en introvert 

Källor:

http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/extraversion-or-introversion.htm?bhcp=1

https://www.motivation.se/innehall/ambiverta-skapar-balans-och-harmoni/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s