Krillolja för effektivt omega-3 upptag!

Jag sammanfattar helgen iförd flanellbrallor och ett mycket luftigt gratislinne med texten” 2 words (framsida) 1 finger (baksida)”. Detta linne har aldrig lämnat mitt hem så du behöver inte känna dig så värst orolig. Denna söndag i september har varit en liten smula dagen efter, men annars harmonisk i soffan framför The Americans på flixan. I övrigt har jag misslyckats med en omgång groddar, sprungit på det förflutna, fikat på Baileyskaka och haft på tu man hand hemmafest. Det var synd, det var kul, det var gott, det var roligt! Precis i den ordningen. Bra helg allt som allt och än är det lite tid kvar av den 🙂 Av denna anledningen tänkte jag upplysa dig om krilloljans fina egenskaper.

Det här är krillolja 

Krillolja intar du som ett omega-3 tillskott. Såhär mitt i projekt antiinflammation är omega-3 högst relevant eller hur? Förutom att omega-3 är inflammationshämmande har denna fettsyra många andra fina och nödvändiga egenskaper. Vill du läsa mer om det kan du göra det i tidigare inlägg här. Idag tänkte jag emellertid fokusera på det fina med krilloljan som omega-3 tillskott.

Alldeles säkert är du bekant med fiskoljan som omega -3 tillskott men av olika skäl kan det vara idé att snegla lite på krilloljan som alternativ.

Krilloljan utvinns ur krill som är ett kräftdjur som finns i stora mängder i haven runt antarktiskt. Krillens basföda utgörs av alger vilket innebär att krillen är en renare källa till nyttiga fetter. Detta beror på att krillen inte lagrar tungmetaller i kroppen som fiskar längre upp i näringskedjan gör. När fisk äter fisk som äter fisk ackumuleras tungmetallerna från respektive firre i den slutliga mottagen därifrån omega-3 fettet sedan ska utvinnas. Hänger du med?  Vegetarianen krill är på grund av sin avsaknad av tungmetall därför en populär omega-3 källa.

Krilloljan utvinns ur krillens kött. Fiskleverolja utvinns till exempel ur fiskens lever. Då levern är ett reningsorgan är koncentrationen av tungmetall extra hög i den olja som utvinns ur fisklever.

Skillnad på fiskolja och krillolja 

  • Till skillnad från annan fisk består inte krillen av triglycerider utan av fosfolipider. Fosfolipiderna är mer lättillgängliga än triglyceriderna, vilket gör att krillen har en högre biotillgänglighet än många andra fiskar. Både nedbrytningsprocessen i mag-tarmsystemet och absorptionsförmågan i kroppen är mycket rapp.
  • Omega-3 fettsyrorna DHA och EPA är bundna till fosfolipiderna och upptaget av omega-3 fettsyrorna är snabbare från krillen än annan fisk. Fosfolipiderna har två ändar där den ena är fettlöslig och den andra är vattenlöslig. Det faktum att lipiderna är vattenlösliga gör att de lättare löser sig i magen. Vanlig fiskolja lägger sig istället som en hinna överst i magen vilket medför den äckliga fiskolja rapen. Med krillolja undviker du den fisksmakande refluxen. Bra va?
  • Krillen innehåller också den kraftfulla antioxidanten astaxhantin, Detta fungerar som ett naturligt konserveringsmedel som hindrar omega-3 fettsyrorna från att härskna. Fleromättade fetter är annars känsliga och härsknar lätt utan konserveringsmedel.
  • Näringsinnehållet/omega -3 halten ska också vara högre i krillolja än i fiskleverolja. Detta innebär att vi behöver lite lägre doser av krilloljan. Mindre och mer lättsvalda kapslar kan då användas. Bra om du har pillerfobi!

Jag har precis övergivit mina vanliga fiskoljekapslar till förmån för de mindre kapslarna som innehåller krill!

Källor:

https://www.svensktkosttillskott.se/artiklar/krillolja

http://www.krillolja.se/

2 reaktioner till “Krillolja för effektivt omega-3 upptag!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s