Skydda ditt DNA med god brysselkål

Jag blev tvungen att förbifartsblogga lite igen. Anledningen är att jag denna afton fick till så förbannat god brysselkål. Jag har länge velat tycka om brysselkål för det är ju så nyttigt! Men hur jag än har burit mig åt så har jag tyckt att konsistensen har blivit sladdrig och att den smakar… ja men typ fis. Nu när jag är inne på det här antiinflammationsspåret har jag försökt bli lite bättre på att mata till det med mättande grönsaker. Precis som de skriver i mina Food Pharmacy böcker så vill jag ju jaga näring. Bukfylla är skräp. Kål av diverse slag är ju bra både för mättnad och näring så nu skulle det ätas brysselkål ta mig tusan!

Iallafall kom jag på att jag kunde ånga de små knytena, så det gjorde jag. Konsistensen blev fast utan att vara träig – fint! Jag hade också lurat ut en plan för få mindre fis i smaken. Det var inte så hemskt svårt. Jag pressade en citron, hällde på en skvätt olivolja och slängde i några nypor chiliflakes.  Med denna blandning dressade jag kålen. Smaken blev frisk med lite hetta -gott! Prova!

Nyttan med brysselkål

Nu undrar såklart du varför du vill äta brysselkål, förutom att det faktiskt kan vara gott 🙂 Det ska jag berätta!

  • Brysselkål har en speciell kombination av svavelhaltiga ämnen som bekämpar cancer, skyddar DNA och stärker immunförsvaret –  se där!
  • De svavelhaltiga ämnena är fina grejor som omvandlas till antioxidanter i din kropp.
  • Brysselkålen innehåller C-vitamin, vitamin B6, folsyra och järn.
  • Studier har visat på att personer som äter mycket brysselkål mer sällan drabbas av cancer i tjocktarm, lungor och magsäck.
  • Kålen är ett bra alternativt om du vill minska i vikt då den är  väldigt kalorisnål. Tydligen bränner kroppen också en del energi bara genom att smälta kålen. De är visst en smula jobbiga för kroppen att bryta ner de där små knytena.
  • Förutom att kålen ska kunna hindra cancercellers framfart ska den också kunna bromsa inflammationstillstånd i leder och senor. Inte så tokigt!

Källor:

http://www.land.se/halsa/vilka-vitaminbomber-at-dig-frisk-med-7-nyttiga-kalsorter/

https://kurera.se/hall-dig-frisk-med-kal/

http://www.mabra.com/i-sasong-bunkra-upp-med-brysselkal/

http://iform.se/nyttig-mat/superfood/brysselkal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s