Börja dagen med en antiinflammatorisk frukost!

Som du kanske minns har jag inlett ett projekt där målet är att öka mitt intag av antiinflammatoriska livsmedel och således minska de inflammatoriska. Det är nyttigt! Min kropp är också tämligen specifik med vad den gillar och vad den med bestämdhet ogillar. När den är obalanserad både syns det och känns det, varken du eller jag kommer att kunna missa det.

Idag åt jag emellertid en rejäl lunch på Pinchos efter att ha svettats på (fin)loppis på Malmö Live. Så värst fin va den väl kanske inte. Loppisen alltså. Skulle nog påstå att den var välfylld med människor som gjort en rejäl garderobsrensning och tyckte att att de gott kunde sälja en urtvättad klänning med svajig resår för ett par hundralappar…hm. Iallafall så så blev det tapas med både sötpotatis pommes, friterad fisk, rödbetor, räkor och en stadig bit getost. Detta toppade jag med inte mindre än två efterrätter. En crème brulée och en brownie med daimkross och vispgrädde. Jo då, så att…. Visserligen kan jag bli både fartblind och totalt jävla hagalen när det gäller efterrätter, men till mitt försvar vill jag ändå säga att jag trodde att de skulle vara betydligt mindre. Mitt lunchsällskap höll med.  Det var ju ändå tapas.

Hur som helst inledde jag dagen med en bra frukost. Chiapudding på kokosmjölk tillsammans med mango och granatäpplekärnor fick det bli. Till detta drack jag en kopp matchate. Nu ska jag berätta varför det är bra att äta den och naturligtvis hur du vevar ihop den.

Nyttan med chiapudding på kokosmjölk med mango och granatäpple

I föregående inlägg så lärde vi oss att kokosfett, frön, frukt och bär är antiinflammatoriska livsmedel. Livsmedel som är rika på antioxidanter, omega-3 och fibrer skyddar kroppen mot inflammation.

  • Chiafrön anses vara en superantioxidant och ska vara en av världens bästa omega-3 källor.
  • Chiafrön innehåller gott om vattenlösliga fibrer. Vattenlösliga fibrer hjälper kroppen att hålla blodsockret stabilt. Dessa fibrer bildar också en gel kring maten och gör det lättare för tarmen att få ut avföringen genom att öka dess volym. Passagen blir smidigare och magsäcken töms långsammare. Min egen mage är väldigt känslig och kan vara ganska upprorisk, emellertid är den kav lugn när jag äter chiafrön. Olösliga fibrer fungerar istället som tvättsvampar som rengör grovtarmen. Grovtarmen kan liknas vid vårt eget avloppssystem. Olösliga fibrer kan ta med sig gifter ut ur kroppen som är flera gånger dess egen storlek. Ju mindre tvättsvamp ju mer avfall fastnar i avloppssystemet.
  • Kokosfettet består av medellånga MCT-fettsyror som kroppen lätt kan omvandla till energi. Fettet ökar det goda kolesterolet, stärker immunförsvaret och förbättrar muskelarbetet. Fettet ska vara verksamt mot infektioner, svamp bakterier, virus och parasiter. Dessutom ökar kokosfett tillväxten av goda tarmbakterier.
  • Även granatäpplet är en superantioxidant– se där! Antioxidantgruppen flavonoider i äpplet ska inte bara fördubbla antioxidanthalten i blodet utan även ge skydd mot hjärt och kärlsjukdomar. Dessa antioxidanter ska minska skadorna av dåligt kolesterol och sänka blodtrycket. Studier har visat att granatäpplejuice eller extrakt från granatäpple ska kunna bromsa tillväxten av bröstcancer och prostatacancer. Dessutom finns det studier som visat på att äpplet har effekt mot åderförkalkning, blodpropp, benskörhet och tandköttsinflammation. 
  • Mangon är även den fiberrik. I mangon finns det också betakaroten som kan omvandlas till vitamin A i kroppen. Dessutom är frukten rik på C-vitamin. Detta innebär att frukten kan skydda mot soleksem och solskador. Dessutom är den bra för matsmältningen och immunförsvaret. 

Såhär gör du!

Det är inte särskilt svårt att tillreda denna nyttiga pudding. Det du behöver tänka på är att du rör ihop chiafrön och kokosmjölk och ställer i kylen innan du går och lägger dig om du ska äta den till frukost. Detta för att fröna ska svälla och det ska bli en pudding – är du med?

  1. Rör ihop ca 1 1/2 matsked chiafrön med ca 2 deciliter kokosmjölk. Ett tips är kokosmjölk  av det ekologiska märket Änglamark som du hittar på Coop. Den har en mycket bra konsistens och skiktar sig inte en massa.
  2. Rör gärna om efter en timme. Låt stå över natten.
  3. Före servering: toppa med önskad mängd granatäpplekärnor och mango eller andra frukter och bär efter behag.

Jag köper fryst mango och frysta kärnor för att underlätta frukostbestyren. Frysta granatäpplekärnor hittar du i ICA:s frysdisk.

IMG_0735

Källor:

http://www.halsosidorna.se/Notterochfron.htm

Nertby Aurell, Lina & Clase, Mia, Food Pharmacy, Stockholm, Bonnier Fakta, 2016 

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=1388

http://www.matvett.se/mct-fettsyran-laurinsyra-i-kokosfett/

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=999

https://www.svd.se/de-tio-nyttigaste-frukterna-du-kan-ata#sida-9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s