Jag är en alkoholromantisk Kajsa Kavat och om att äta antiinflammatoriskt!

I helgen var jag med och invigde en uteplats tillhörande ett nyinflyttat hus. Det regnade katter och hundar, men vi satt relativt tryggt under tak medan vattnet hamrade plasten som nog var äldre än vi. Jag hade en Jack Daniels i näven och informerade om att jag nu hade lärt mig att dricka whisky. Fast egentligen var ju det här bourbon om en skulle vara petig. Jag kände mig lite tuff och världsvan. Nya dörrar hade öppnat sig vid ett tillfälle när nöden inte hade någon lag, förklarade jag ( det är inte fullt så dekadent som det låter). Någon tyckte att jag lät som en alkoholromantisk Kajsa Kavat och jag tyckte att det var det bästa jag hört på länge. Nu vill jag trots allt inte uppmuntra varken dig eller mig själv att hinka alkohol i parti och minut. Det är ju hur som helst ett beroendeframkallande nervgift som dessutom ökar graden av inflammation i kroppen. Så roligt var det…

Iallafall har jag mer eller mindre avsiktligt gått in för antiinflammatorisk kost den sista veckan. Sannolikt för att min kropp protesterar så hjärtskärande högljutt när jag äter mat som drar igång inflammatoriska processer. Antiinflammatorisk kost är mitt projekt för nu, får se vart det leder.

Så vad är då inflammation egentligen? 

Inflammation är en kroppsfunktion som inte alltid måste vara av ondo. När kroppen skadas aktiverar det lymfatiska systemet immunförvaret och en armé av vita blodkroppar invaderar det angripna området genom ökat blodflöde. Detta kan orsaka rodnad, svullnad, smärta och allmänt obehag. Inflammation i en frisk kropp är  en normal och effektiv reaktion som främjar läkning.

När inflammationen är skadlig 

När immunförsvaret istället blir överaktivt kan inflammatoriska processer börja angripa frisk vävnad i kroppen. Konsekvensen av ett överaktivt immunförvar kan därför bli en kronisk inflammation där autoimmuna sjukdomar uppstår. Exempel på autoimmuna sjukdomar är artros, fibromyalgi och IBS. Andra sjukdomar som är relaterade till kronisk inflammation är hjärt och kärlsjukdomar, cancer, diabetes, demens och depression.  De faktorer som överaktiverar vårt immunförsvar är felaktig kost, rökning och för lite motion. Du kanske inte märker det, men din kropp kan gå runt med en spirande inflammation som ökar risken för sjukdom. Deppigt värre – eller hur?

015

De goda nyheterna!

Ok! Så kronisk inflammation är skit och vi göder den processen ganska bra själva. Det fina i kråksången är att vi kan vända lite på den skivan för egen maskin och äta oss friska. Om svenska folket åt antiinflammatorisk kost skulle det ha dramatiska effekter på folkhälsan, säger sakkunnig.

Att rökning och alkohol är negativt i sammanhanget är inget nytt. Ett annat problem är att vi  i allt större utsträckning raffinerar vår föda. Vi separerar näringen och behåller de sämsta delarna. Andra livsmedel som ska öka graden av inflammation i kroppen är mjölkprotein, kasein, spannmål och gluten. Socker är starkt inflammationsdrivande och livmedel med mycket sockerliknande ämnen har samma effekt. Exempel på sådana livmedel är bröd, kakor, pasta, pizza och vitt ris.

Skyddet mot inflammation

Skyddet mot inflammationen kommer från växtriket. Alla frukter, grönsaker och andra oraffinerade vegetabilier har en antiinflammatorisk effekt. Helst ska det vara färskt och rått. Allra bäst är gröna blad och olika kålsorter. Mer ursprungliga sädesslag som bovete, quinoa och amarant innehåller mer fibrer och antioxidanter och är av den anledningen antiinflammatoriska. Gurkmeja, kanel och ingefära är exempel på antiinflammatoriska kryddor som ger stark skyddseffekt, även i små mängder. Generellt vill du äta livsmedel som är rika antioxidanter, mineraler och har en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega- 3 och omega-6. Blir intaget av omega-6 för stort i förhållande till omega -3, så blir driver omega -6 på inflammation i kroppen.

Det kan vara svårt att undvika all inflammatorisk mat. Emellertid kan vi använda listorna över inflammatorisk och antiinflammatorisk mat som riktlinjer. Det finns normalt inget livsmedel som ensamt påverkar graden av inflammation i kroppen. Du blir inte heller sjuk så fort du äter något som är inflammatoriskt. De flesta av oss skulle likväl må bra av minska andelen inflammatoriska livmedel och öka andelen antiinflammatoriska livsmedel.

005

Inflammatoriska livsmedel 

 • Rött kött
 • Mjölkprodukter
 • Transfetter
 • Majsolja, solrosolja
 • Socker
 • Vitt ris
 • Raffinerat spannmål som vitt mjöl, vitt bröd, nudlar och pasta
 • Margarin
 • Omega – 6

Antiinflammatoriska livsmedel 

 • Grönsaker, gärna fiberrika och grönbladiga
 • Bär
 • Frukt i måttlig mängd
 • Baljväxter
 • Mathavre och andra oraffinerade sädesslag
 • Kaffe( 3-4 koppar per dag)
 • Olivolja och rapsolja
 • Omega -3
 • Kokosfett
 • Nötter och frön
 • Kryddor som gurkmeja, kanel, ingefära och vitlök

 

Källor: https://draxe.com/anti-inflammatory-foods

/https://kurera.se/at-dig-frisk-med-antiinflammatorisk-mat/

https://kurera.se/at-dig-frisk-med-antiinflammatorisk-mat/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s