Semestern är slut och fried rice med ananas, lime och jordnötter

Bara för att jag har klarat av första arbetsdagen efter semestern, tänkte jag bjuda på ett recept på fried rice som jag lagade i helgen. Rätten innehåller visserligen lite socker i woksåsen, men det kompenseras av att den innehåller massor av nyttiga grönheter tycker jag nog.

Hur som helst avlöpte dagen väl och inleddes med en hel del snicksnackande då jag inte träffat mina kollegor på ett tag. Hur känns det idag?! Frågade någon som varit tillbaka en vecka redan. Som… Vem är jag? Vart ska jag? Vad gör jag? sa jag. Men jag lyckades iallafall hitta hit. Ditt rum ligger där nere i korridoren, sa min hjälpsamma kollega. Om du läser på namnskyltarna utanför så hittar du nog. Förutom att jag tappade halva geggan från min lunchmacka på min nya klänning inträffade inga större katastrofer. Men allt löser sig med Ta bort!!

Fried rice med ananas, lime och jordnötter

Denna rätt är både söt, salt, syrlig och lite het. Den ser också trevlig ut, men gör sig bäst nylagad tycker jag. Om du inte ska äta allt på en gång kan de vara bra att laga lite mindre. Du behöver lägga lite tid på att hacka och strimla, men sedan lagar sig rätten snabbt!

Du behöver följande för 4 portioner: 

 • 3 1/2 dl jasminris
 • 1 röd paprika
 • 1 färsk ananas
 • 1 förpackning salladslök
 • 150 gram sockerärtor
 • 100 gram jordnötter
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 ägg
 • olja

Till woksåsen behöver du:

 • 1 bit ingefära ( ca tre matskedar)
 • 1 msk socker
 • 4 msk japansk soja
 • 2 lime
 • 1 msk olja
 • 1 msk sambal oelek

IMG_0682

Du gör såhär: 

 1. Koka riset.
 2. Till såsen; finriv ingefäran, blanda ner socker, soja, saften från limen och sambal oelek.
 3. Skär paprikan och salladslöken i mindre bitar. Skala och tärna ananasen. Finstrimla sockerärtorna.
 4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Fräs paprikan tillsammans med pressad vitlök i någon minut.
 5. Blanda ner kokt ris, salladslök och woksås i pannan. Stek under omrörning under 1 minut.
 6. Vispa ihop 2 ägg och blanda ner i woken.
 7. Grovhacka 100 gram jordnötter.
 8. Strö över ananas, sockerärtor och jordnötter.
 9. Servera med japansk soja.

IMG_0687

Smaklig spis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s