Kroppen vill springa och nyttan med vinbär!

Jag spontanbloggar tillsammans med yoghurt och vinbär efter en powerwalk/ joggingtur i Småland. Jag besöker barndomshemmet.  Här har jag bott sedan jag som nykläckt bebis åkte hem från BB med mamma och pappa  i en ljusgrön filt med vita kantband, tills att jag flyttade iväg till folkhögskola på skånska vischan när jag fyllde 20. Även om det inte har varit mitt hem på många år, kommer det alltid att vara hemma. Ett kärleksfullt, öppet och accepterande hem. Något jag då var lyckligt lottad nog att ta för givet. Idag är det en tacksamhet,  tänkte jag medan jag plockade vinbären från trädgårdsbuskarna.

Iallafall har jag börjat uppskatta utomhusträning en förfärlig massa. Det där med frisk luft är fina grejor! Jag har alltid gillat att powerwalka, men har nu även börjat styrketräna utomhus. Utomhusgym funkar fint när en väl har tagit sig förbi det mentala hindret. Hindret är de stora gymhulkarna som kliar sig lite i tinningen och ser ut att undra vad tummelisa ska göra där när jag gör entré. Kroppen vill också springa. Så idag sprang jag. Fanken, vad skönt det var att springa då! Saken är den att jag har överrörliga knäskålar och då kan löpning var lite sisådär. Bestämde mig för att fråga min släkting sjukgymnasten vad de lärde säger om saken om en har bra skor och införskaffar ett bra knästöd.

Nyttan med vinbär! 

Eftersom mina föräldrar har buskarna fulla med vinbär tänkte jag att det skulle vara ett passande mellanmål. Vinbär måste ju vara nyttiga – och det är dem!

– De svarta vinbären är nästan en oslagbar C-vitaminkälla. En deciliter svarta vinbär ger nästan det tredubbla dagsbehovet.

– De svarta vinbären innehåller också samma typer av antioxidanter som blåbär. De skyddar mot cancer och hjärtsjukdom samt är bra för ögat och hjärnan.

– Studier har visat på att de svarta vinbären skärper koncentrationsförmågan, minskar stress och förbättrar humöret.

– Forskarna tror att regelbundet intag av svarta vinbär kan hjälpa till att förebygga Parkinson och andra neurologiska sjukdomar.

– Förutom att de röda vinbären har höga halter av antioxidanter är de också rika på mineralen kalium. Kalium är bra för hjärtat och för blodtrycket.

– Även se svarta vinbären innehåller en del Kalium.

– De svarta vinbären innehåller också den hälsosamma omega-6 fettsyran GLA. GLA kan minska PMS och klimakteriebesvär.

-De röda vinbären är laxerande, urindrivande och matsmältningsbefrämjande.

– De röda vinbären har också höga halter av C-vitamin.

IMG_0648

Källor:

http://www.aretrunt.se/frossa-i-sommarens-nyttiga-bar/

http://www.immun.se/svarta-vinbar/

http://www.dietguiden.org/baer/roda-vinbaer

http://www.mabra.com/superbaret-som-foryngrar-hjarnan-och-hojer-ditt-humor/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s