Processat kött lika cancerogent som cigaretter och asbest enligt WHO. Vågar du se What The Health?

Härom veckan kom en av mina kollegor med en skål bönsallad till lunchen. Han sniffade längtansfullt efter min mat som luktade just mat. Jag tittade frågande på denna lilla salladen, fick veta att kollegan och hans fru hade sett en Netflix dokumentär. Dokumentären hette What The Health. Efter att ha sett den kunde kollegan med fru endast förmå sig att äta livmedel från växtriket. Jag kände genast att detta var en dokumentär jag bara måste se! Den måste vara spännande!

Jag såg den – två gånger. Sen ville jag bli vegan. Det blev jag inte. Jag tryckte i mig en räkmacka deluxe på Slottsträdgårdens Café i Kungsparken så sent som den här eftermiddagen. Emellertid känner jag mig stärkt i övertygelsen om att min kropp säger ja till i princip all mat som kommer ifrån växtriket. Den ställer sig emellertid en smula ambivalent till allt som är animaliskt. Jag slutade äta rött kött och fågel för mer än en halv livstid sedan, i samband med det blev min hälsa mycket bättre. Mitt immunförsvar blev betydligt starkare och mat blev godare.  Jag slutade vara en benig liten sparv och blev istället en mer hälsosamt kurvig tonåring. Köttfritt var för mig. En  gäng år senare upptäckte jag att jag var laktosintolerant och därefter insåg jag min hy ballar ur fullständigt om intaget av mejerier blir lite för stort. Växtalternativen har tagit  allt större plats i mitt liv och jag känner mig ganska säker på att jag går på ren instinkt här.

What the health – grejen med filmen!

Ok. Jag ska inte berätta hela filmen för du kanske vill se den. Men om du är nyfiken på vad den kan handla om ska jag berätta för dig i stora drag. Såhär är det. Världshälsoorganisationen klassificerar processat kött som lika cancerogent som cigaretter, asbest och plutonium. Sannolikt är det inte socker och kolhydrater som ligger bakom diabetes, utan animaliskt fett som genererar insulinresistens. De stora förstå sig på organisationerna som ska ge expertråd, ger kostråd som går stick i stäv med vad som  påvisats i vetenskapliga studier. Kanske beror det på att de sponsras av kött och mejeriproducenter – se där! Som grädden på moset får mjölk innehålla en viss andel var. Men visst – det finns för allt i världen ett gränsvärde… Sist men inte minst, den mänskliga anatomin tyder i sin helhet på att vi ska vara fruktätare snarare än köttätare. Vågar du ta reda på vad som händer med köttet i din kropp när du ätit det? Veganpropaganda eller inte. Den här filmen dyker ner i saker som iallafall jag vill veta. Vågar du?

Trailer finner du här! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s