Gott och nyttigt mellanmål med kokosyoghurt och sommarfrukter

Något av det bästa bästa med den här årstiden är tillgången till alla goda frukter och färska bär 🙂 Under sommaren kan jag nästan påstå att frukt är godis iallafall. Vattenmelon, jordgubbar, hallon, nektariner  och rabarber!! Vem blir inte glad av sånt?  En somrig fruktsallad efter en eftermiddag i en solig park med en fantastisk bok kan nästan inte sitta bättre. Hälsonörden i mig fick närapå lite pulshöjning igen, när jag hittade en liten bruk med kokosyoghurt från Abbot Kinney’s i mataffären. Alla vegetabiliska alternativ till mejeriprodukter gör mig en smula lycklig. Jag är inte alls vegan, men känner ändå ett lätt motstånd när det kommer till att konsumera mjölkprodukter. Idag tänkte jag berätta för dig varför även du vill äta en nyttig fruktsallad med kokosyoghurt i sommar!

Sommarfrukt med kokosyoghurt och kakaonibs på toppen!

Jag tärnade vattenmelon, halverade färska jordgubbar, stjälpte ut kokosyoghurten över frukten och toppade med råa kakonibs. Det var faktiskt hemskt förfärligt jättegott. Förutsatt att du gillar smaken av kokos är yoghurten väldigt krämig och god. Nibsen på toppen ger lite trevligt chokladigt crunch.

Så vad är då det nyttiga med detta undrar du? Jo, det ska jag berätta nu!

Kokosyoghurt från Abbot Kinney’s 

Så om vi börjar med yoghurten då…

Yoghurten innehåller:

 • 99 % kokosmjölk av ekologiskt ursprung.
 • Förtjockningsmedel- tapiokamjöl av ekologiskt ursprung.
 • Yoghurtkultur.
 • Produkten är naturligt fri från mejerier, soja och gluten – bra va!

Kokosfettet i yoghurten är ett mättat fett som ska ge en mättad känsla. Du har säkert kläm på att mättat fett har varit tapeten vad det gäller din hälsa. Kokosfett innehåller medellånga fettsyror, även kallat MCT-fettsyror. Denna typ fettsyror anses vara bättre för dig en än de långa fettsyrorna, LCT-fett,  som du framförallt hittar i animaliska livmedel. MCT – fettsyror smälts fortare och omsätts lättare som energi. Risken att de lagras som kroppsfett är mindre. Dessutom innehåller kokosfett laurinsyra som har en virus och bakteriedödande effekt i kroppen. Vill du läsa mer om MCT-fettsyror och nyttan med laurinsyra- kika in på mitt inlägg om kokosolja! 

Om du vill vet mer om hur produkten tillverkas – läs här! 

IMG_0589

 

Nyttan med vattenmelon

 • Vattenmelon är en mycket god C-vitaminkälla.
 • Vattenemelon innehåller lykopen. Lykopen har många hälsofördelar och har kopplats till en skyddande effekt  mot cancer i prostata, mage och lungor, men även i huden. Lykopen bidrar till produktionen av pro-kollagen i huden och hjälper den att hålla sig elastisk och rynkfri.
 • Vattenmelonen innehåller också ämnet citrullin.  Citrullin är en aminosyra som vidgar blodkärlen och ökar prestationsförmågan.
 • Enligt en amerikansk undersökning så är melonens mjukgörande effekt på blodkärlen så effektiv att sex skivor vattenmelon motsvarar en Viagra. Vattenmelon anses även kunna höja sexlusten, och är bra för prostatan. Citrullin stödjer kroppens immunförsvar, är bra för hjärtat och anses vara fördelaktigt för dem som lider av diabetes typ 2.
 • Vattenmelon innehåller ämnet kolin som gör dig fokuserad, förbättrar minnet och gör dig lugn när du ska sova.

Nyttan med jordgubbar

 • Jordgubbar Innehåller 5-10 gånger mer antioxidanter än äpple. kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.
 • Jordgubbar innehåller ellagsyra som motverkar flera olika typer av cancer. Syran skyddar också huden mot skador från UV-strålning, vilket i sin tur minskar uppkomsten av rynkor.
 • Jordgubbar är rika på folsyra och innehåller mer c-vitamin än apelsiner.

Nyttan med Nibsen

 • Rå kakao är ett av de mest antioxidantrika livmedel en idag känner till.
 • Kakao har en skyddande effekt mot hjärt – och kärlsjukdomar eftersom den har en positiv effekt på vätskebalans och blodtrycksreglering. Effekten ska kunna jämföras med mediciner som används för att behandla högt blodtryck.
 • Det bittra ämnet i chokladen, teobromin, tros vara orsaken till den blodtrycksreglerande effekten. En amerikansk studie visade på att gravida kvinnor som åt eller drack choklad i större utsträckning, i mindre grad drabbades av havandeskapsförgiftning och hade jämnare blodtryck.
 • En svensk studie visade på att de medelålders kvinnor som åt mest choklad, löpte 20 procent mindre risk att få en stroke. Forskarna bakom studien menar att det är flavonoiderna (en antioxidant) i chokladen som är orsaken. Choklad ska innehålla mer antioxidanter än frukt och bär.
 • Choklad innehåller inte bara antioxidanter utan även vitaminer och mineraler. Bland annat finns mineralerna zink, magnesium och kalcium i mörk choklad. I den mörka chokladen hittar du också aminosyran tryptofan som är bra för serotoninproduktionen.
 • Choklad fungerar som afrodisiakum då teobrominet stimulerar hjärtmuskeln och nervsystemet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s