Nyttiga påläggstips och längtan efter katarsis

Jag har under en tid tänkt mycket på själslig rening. I samband med detta har jag känt en intensiv längtan efter en ny livsplats och ljus energi. Begreppet katarsis har dansat i cirklar under mina ögonlock allt oftare. Ordet katarsis betyder just rening eller rensning. Aristoteles menade att tragedin renar oss. Katarsis definieras som ett känslomässigt klimax bestående av en överväldigande känsla av förnyelse eller av nytt liv. Kanske är längtan efter sann katarsis bara en logisk följd efter att obönhörligen ha pressats genom någonting smärtsamt. Läkeprocessen har visserligen varit progressiv men också tämligen utdragen. Frågan är om det är tragedin i sig som renar? Eller är det trots allt de insikter om mänsklig existens som jag gjort?  När jag väl kommit ut, mer eller mindre barskrapad på hud, på andra sidan.  Behovet av att ömsa skinn är stort. Byta hud gör jag bäst på en ren plats.  Av erfarenhet vet jag att lämna inte är detsamma som att fly. Att lämna är att ge sig själv nya möjligheter och oförorenad livsluft. Det räcker emellertid sällan med att bara byta luft, en måste också byta energi.

Igår åt och promenerande jag mig igenom Köpenhamn tillsammans med en vän. Jag kände på staden som min nya livplats och det kändes sant. Som ett led i att rena mina egna energier under processen har jag också inlett ett meditationsprojekt. Jag återkommer med mer information när jag kan avgöra om det verkar lyckosamt. Projektet har också ett annat syfte, men jag håller på det tillsvidare. Jag misstänker att om jag berättade om det skulle jag passera en gräns för hur flummig  du orkar med att jag är 😉 Vi får se…

Nog om mina reningsprocesser och energiflöden nu tänkte jag tipsa om något gott och nyttigt i påläggsväg – häng med!

Cream cheese helt utan mjölk eller soja

Jag gillar Oatlys produkter generellt eftersom jag tycker att de är goda och välfungerande. Det bästa är att de är tillverkade på havrebas vilket innebär att de är fria från mjölk och soja. Jag byter gärna ut mejerier mot vegetabiliska källor när det går, men försöker dra ner på sojaprodukter av ofermenterad karaktär. Oatlys  produkt ”på mackan” beskrivs som förvillande likt creme cheese, fast 100 procent vegetabiliskt – och det är det! Vad jag kan avgöra så är det både smak och konsistens av creme cheese. Lyckat! På mackan alternativet ska också fungera utmärkt i bakning och matlagning, men detta har jag inte provat ännu. Eftersom jag gillar glasyr  väldigt mycket (med kaka till) så får jag nog prova på att glasera med på mackan vad det lider.

IMG_0571

Chia Butter- gott och bra fett ju!

Igår trillade jag på en bruk med chiabutter som jag var tvungen att köpa såklart. Jag åt det på frukostmackan tillsammans med avokado och det var faktiskt väldigt gott. Krämigt, saltigt och knaprigt. Smöret innehåller rostade jordnötter, chiafrön och Himalayasalt. Smöret kan också avnjutas som dipp.

Chifrön är rika på fibrer, protein och omega-3. Fröet innehåller också en del mineraler. En del av näringen kan för visso vara lite knölig att ta upp i de hela fröna, men de vattenlösliga fibrerna är enormt välgörande för mag- och tarmmaskineriet.

Jordnötssmöret är rikt på B-vitaminer och E-vitamin. Det innehåller också gott om kalcium och magnesium. Jordnötssmör är kaloririkt men fettet består framför allt av de bra fettvarianterna. Dessutom är jordnötssmör proteinrikt. Det innehåller Q10 för kärl och hjärta samt resveratrol mot åldrande, cancer och inflammation.

IMG_0569

Ät  och njut! Klart slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s