Miso mot strålskador och högt blodtryck

Sedan mitt senaste inlägg för några veckor sedan har jag ägnat mig åt några mindre förändringar i väntan på de stora förändringarna. Kanske för att ta lite sats. Jag fick loss tummen ur arslet och köpte en ny soffa. Den gamla soffan har hängt med flera år för länge och har varit med om alldeles för mycket. Det kändes på alla sätt renande att se den åka ut. Nu spanar jag för fullt efter nya fina kuddar och filtar för att mysa till den lite extra. Jag har också varit på ännu ett trevligt frisörbesök. När de ljusa slingorna var klara tyckte min bästa frissa Iza att hon kände för en förändring på Sofia. Hennes kollega Anna kände också för en förändring på Sofia. Jag kände mig först rädd och sedan modig. Jag lät Iza klippa av mig en decimeter hår och fick på så vis en jäkla fart på mina nu väldigt ljusa lockar. Det blev bra. Det brukar det bli när jag gör som Iza säger. Hon har bra koll på läget.

Nog om ytligheter som nya soffor och frisyrer. Nu var det dags för något nyttigt. Min hälsonördiga bror har nu snöat in på miso och har med viss bestämdhet tyckt att detta är något jag borde dyka ner i. Han hade en del intressant information om mison – så varför inte?

Vad är då miso?

Jo, såhär är det. Miso är en japansk sojaprodukt som framställs genom mjölksyrejäsning, även kallat fermentering. Sojabönor jäses tillsammans med vatten och havssalt under inverkan av svampkulturen koji. Ofta tillsätts även någon form av korn eller råris, ibland tillsätts även andra ingredienser. Miso betyder smakkälla och är enligt japansk mytologi en gåva till mänskligheten för att bringa hälsa, långt liv och lycka.

Miso är krydda som kan användas i soppor och  för att smaksätta kött och fisk, men passar bäst till grönsaker och ris. Mison har en saltig smak och kan jämföras med vår västerländska buljong. Miso kan också smaka sött.

IMG_0551

Nyttan med Miso

Opastöriserad miso innehåller levande enzymer och bakterier som är bra för matsmältningen och tarmfloran. Miso framställs traditionellt sätt utan kemiska tillsatser vilket innebär att jäsförmågan finns kvar. En vit beläggning kan bildas på ytan vid värme. Detta är ett tecken på att mjölksyrebakterierna lever och bildar sporer som är mycket nyttiga att äta. Mison är rik på protein, mineraler och vitaminer. Den anses vara en fullvärdig näringskälla som har använts i Asien i århundraden.

Mison ska också kunna förebygga strålskador. När den andra atombomben föll över Nagasaki den 9:e augusti 1945 befann sig 21 stycken sjukvårdare vid ett sjukhus 1,4 km från ground zero för att se till 70  stycken tuberkulospatienter.  Ingen av dem drabbades av akut strålförgiftning. En läkare, Dr Tatuichiro Akizuki, vid sjukhuset förklarade detta med att de alla hade intagit en skål med misosoppa toppad med wakamesjögräs dagligen. I en nyare uppföljning av både epidemiologiska och experimentella studier har den japanske forskaren vid namn Hiromitsu Watanabe, verksam vid forskningsinstitutet för strålningsbiologi och medicin vid Hiroshimas universitet, bekräftat misons förmåga att förebygga strålskador. Nyare studier har också visat på miso har en skyddande effekt mot strålning. Tydligen ska bakterierna i mison kunna binda strålningen.

Hiromitsu Watanabes uppföljning har också kunnat visa på misons förmåga att förebygga flera cancerformer som tjocktarmscancer,  levercancer, bröstcancer, lungcancer och magcancer. Uppföljningen visade också på misons förmåga att förebygga högt blodtryck.

Fermenterad soja anses nyttigare 

I ett tidigare inlägg om sojans förmodade hälsobringande effekter, alternativt dess förmodade hälsovådliga effekter,  har du kunnat läsa om att sojan är hälsosammare i fermenterad form. Den fermenterade sojan innebär en mindre mängd antinutrienter  och fytoöstrogener. Antinutrienter som fytinsyra kan exempelvis försvåra mineralupptaget i kosten och fytoöstrogener misstänks påverka östrogenkänslig vävnad i kroppen negativt.

Jag gillar Renée Voltaires snabbmiso som jag hittar i min mataffär!

Källor:

https://naturmedicinska.wordpress.com/produkter/miso/

http://www.greenmedinfo.com/blog/miso-protects-against-radiation-cancer-and-hypertension

http://www.kronisksjukdom.com/cancer/Br%C3%B6stcancer/fler-artiklar/Survival-Tips-f%C3%B6r-Chemo-och-str%C3%A5lning—Del-1.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s