Relationen mellan inositol och insulin – en uppföljning

För några veckor sedan ramlade jag på ett intressant inslag om hormonsjukdomen PCOS på Malou efter 10 när jag låg hemma i feber. Jag skrev ett inlägg om detta syndrom och ämnet inositol som har visat på goda resultat i studier på drabbade kvinnor. Inositol kan intas som kosttillskott och ett nytt tillskott namngivet Donaferty har nyligen gjort sitt inträde på svenska apotek. Eftersom detta inlägg har lästs av många av er tänkte jag följa upp med att dyka ner lite djupare i ämnet inositol och dess effekter på hormonet insulin. Just höga insulinnivåer är det som ställer till det för PCOS-drabbade kvinnor och inositol kan göra den saken mycket bättre. Nu ska jag förklara!

Inositol – vad är det egentligen?

Inositol ska tillhöra B-vitaminfamiljen även om ämnet inte riktigt är erkänt som ett B-vitamin. Kemiskt sett är inositol en alkohol men är också besläktat med socker. Myoinositol är kroppens mest aktiva variant av inositol och ämnet finns i nästan alla djur och växter.

Inositol samarbetar med kolin, vitamin-B6 och taurin för att bryta ner fett i kroppen. Ämnet hjälper till med omsättningen av fett och kolesterol samt bygger upp cellmembran och plasmaliproproteiner. Tillsammans med kolin bildar inostiol lecitin som bidrar till att bryta ner skadligt kolesterol och förbättra korttidsminnet. Inositol ska även ha en antidepressiv och lugnande effekt. ‘

Brister och bristsymtom

Bristsymtom är ovanliga då kroppen själv ska kunna bilda den mängd inositol som vi behöver. Emellertid skulle du kunna utveckla brister om du intar mycket kaffe, te, kakao eller läsk/cola. Bristsymtom kan vara fettlever eller levercirros, håravfall, tillväxtstörningar, bristande mjölkutsöndring, utslag, förstoppning, ledsmärta och sömnbesvär. Rekommenderat dagligt intag av inositol är ej fastställt. Livmedel som är rika på inositol är lever, frukt, gryn, nötter och bönor.

Inositol, insulin och PCOS- såhär hänger det ihop 

Det finns nio olika typer av inositol, men två av dem har visat på god effekt på PCOS. Dessa två är MYO-inositol(MYO) och D-chiro inositol (DCI). Dessa varianter av inositol är separata molekyler som har olika funktion i kroppen.

Tesen är att kvinnor med PCOS har en defekt i den ”signal” som talar om för kroppen att den ska ta upp glykos i cellerna. När vi äter omvandlas födan till glykos (i första hand kolhydraterna) i blodet. Glykosen måste tas upp av våra celler för att kroppen ska kunna omsätta den i energi. När mängden glykos ökar i blodet går en signal till våra celler att de ska öppna upp och släppa in den. Denna signal kan liknas vid en dörrklocka vid celldörren som är defekt vid PCOS. Detta innebär att det tar längre tid för cellen att öppna upp för glykosen, vilket i sin tur medför högre insulinnivåer. MYO och DCI reparerar helt enkelt dörrklockan och ser till att cellen öppnar sig rappare. Resultatet blir att inte lika mycket insulin behöver produceras- lägre insulinnivåer i blodet. Detta medför i sin tur färre bieffekter av förhöjda insulinhalter.

Hälsoeffekter av MYO och DCI vid PCOS

Kombinationen av MYO och DCI har en rad hälsoeffekter vid PCOS:

 • Koppen använder insulinet bättre.
 • Minskar ”cravings”
 • Minskar testosteron/androgener
 • Gör menscykeln mer regelbunden
 • Förbättrar äggstockarnas funktion
 • Understödjer normala blodfetter
 • Förbättrar äggkvalitén
 • Minskar risken för diabetes typ-2

En kombination av MYO och DCI är den bästa varianten

MYO-inositol har visat sig vara överlägsen för att förbättra insulinresistensen, äggkvalitén samt minska risken för diabetes typ-2. Likväl har bäst resultat visats då dessa två inositolvarianter kombineras. Alla kroppens vävnader har sina egna halter av MYO och DCI. Halterna av MYO är alltid mycket högre och DCI produceras av MYO vid behov. Nyare forskning har emellertid visat att kombinationen av MYO och DCI är en effektivare behandling av PCOS än endast behandling med en inositolvariant.

Biverkningar

Inositol tolereras oftast bra men lågt blodsocker kan förekomma, i synnerhet vid intag av andra tillskott som fungerar blodsockersänkande. MYO och DCI ska också vara säkert att använda under graviditet. Ta helst ett snack med din läkare innan du påbörjar användning!

Kolla en instruktionsvideo om DCI:s roll vid PCOS 

Källor:

http://www.pcosnutrition.com/combination-of-myo-inositol-and-d-chiro-inositol-for-pcos/

http://www.pcosnutrition.com/inositol/

https://www.svensktkosttillskott.se/artiklar/inositol

http://kurera.se/inositol/

2 reaktioner till “Relationen mellan inositol och insulin – en uppföljning”

 1. Jätte fint att ni skriver artikel med massa info men vart får man tag på d-chiro-inositol i det här landet? Har redan myo-inositol från en resa i USA men hittar det ingenstans här i Sverige

  Gillad av 1 person

  1. Hej Sarvy!

   Tack för din kommentar! Receptfritt kosttillskott med en kombination av d-chiro inositol och myo-inositol finns att köpa på bland annat Kronans apotek eller på apotea.se. Det heter Donaferty.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s