Har du hängt i fyrarummaren på ett tag?

Jag har haft en välsignad långhelg där jag har fått vila, andrum och bekräftelse på att jag verkar vara på rätt väg i mina framtidsplaner. Malmö har länge känts som en urvuxen tröja som fortfarande luktar gammal tvättkorg, oavsett hur många gånger jag kör den i tvättmaskinen. Det spelar ingen roll att den var ett av mina favoritplagg en gång, den är för liten och den luktar unket. Du som har hängt med har säkert snappat upp att jag har kämpat med min livsplats ett tag. Jag har varit svulstig och melodramatisk. Jag har varit upprorisk och uppgiven, med inslag av tillfälligt energisk. Jag har kort sagt krisat lite. Jag har emellertid förlikat mig med att det blir inte roligare än så här och den här platsen är liksom gjord. Det är dags att ta sig an en annan livsplats. Livet har petat mig lätt i magen och menat att det nog är dags att jag ska blåsa lite i förändringens vindar.  Jag har därför tagit beslutet att nu är det handlingsplan som gäller – jag ska över sundet (iallafall på något sätt ut ur landet)! Basta.

Förändringens fyra rum

Kanske är du alldeles förträffligt nöjd med hur ditt liv rullar på. Då kanske du kan spara på detta inlägg till en annan gång, när det faktiskt skaver lite. Eller så skaver det redan trots allt. För om det är så att det skaver av en eller annan anledning, kan det vara bra att luta sig mot en förklaringsmodell. Dels för att strukturera upp sina känslor och kanske lite lättare förstå varför det känns som det gör, men också för att kunna förmå sig själv att putta sig i rätt riktning. Kanske är du redan bekant med förändringens fyra rum som är något av en gammal klassiker? Å andra sidan kan det vara bra att påminna sig. Häng med!

Förklaringsmodellen 

Den så kallade fyrarummaren är en förklaringsmodell kring vad som händer individer, grupper och organisationer vid förändring, kris och förnyelse. Teorin utgår ifrån att människor passerar genom fyra psykologiska rum eller skeden under en förändringsprocess. Upphovsman till teorin är Claes Janssen som är docent, psykolog, forskare och författare. Teorin innehåller ett flertal verktyg  och genomförs ofta i seminarieform för chefer och medarbetare inom organisationer. Jag har själv deltagit i ett sådant seminarium som var väldigt intressant, men jag tycker nog att en kan få lite hjälp själv av förklaringsmodellen även på egen hand.

Vi rör oss som individer ständigt genom de fyra rummen i kortare och längre cykler. Du kan passera genom dessa rum under loppet av några timmar om något traumatiskt inträffar Du kan också befinna dig i flera olika rum samtidigt i flera olika aspekter i livet (arbete/relationer/fritid).

Första rummet – nöjdhet

När du befinner dig i första rummet är du nöjd och tillfreds med livet Du känner dig trygg, har kontroll och vet vad som förväntas av dig. I ett organisationsperspektiv producerar och levererar medarbetarna. Arbetslaget vet var de har vandra och är trygga nog att vara sig själva. Ord som förknippas med nöjdhetens rum är är lugnt, tryggt, behagligt, accepterad gemenskap, vila, vill inte ha förändring.

Trygghet eller stagnation: Fastnar du i nöjdheten sker en stagnation och du kan uppleva slentrian.

Andra rummet – censur/förnekelse

När nöjdheten har förlorats genom någon form av förändring befinner dig i ett stadium av censur eller förnekelse. Förändringen kan ha skett snabbt eller långsamt under en längre tid. Du försöker förneka förändringen och låtsas som om ingenting har hänt. Du strävar efter att komma tillbaka till det som varit och vill göra som du alltid har gjort. Ord som förknippas med censur och förnekelse är irritation, frustration, tomhet, energilöshet, jobbigt, vill inte ha hjälp.

Vikten av självinsikt: Censuren kan ske både medvetet och omedvetet. Du vill inte veta av förändringen eller hoppas på att förändringen ska ”gå över” och tar inte in den. Genom självinsikt kan du ta dig vidare till nästa fas. Du reflekterar över förändringen och inser att det inte kommer att bli exakt som förut efter detta.

Tredje rummet- förvirring och kaos 

När du inser att allt det trygga och det du är van vid har gått förlorat uppstår stor förvirring hos dig. Ett kaos uppstår på grund av alla dina känslor och du har svårt att skapa struktur eller sortera bland alla dina intryck.Det kan uppstå både enklare problem kring arbetsuppgiften eller djupare strukturproblem på en arbetsplats. Det kan också väcka existensiella frågor hos dig som individ kring din identitet. Ord som förknippas med förvirringens rum är rädsla, tvivel, osäkerhet, hopplöshet, ensamhet, vill ha förändring.

Detta brukar kallas nollpunkten, när organisationen eller individen når botten. Du blir tvungen att inse att det aldrig kommer att uppstå nöjdhet i exakt samma form som tidigare. Kanske har du blivit tvungen att ge upp en dröm eller vision som du har levt med länge. Fastnar en organisation i förvirring skapas en osund arbetsplats med många sjukskrivningar. Förvirringsfasen behövs, det är här viljan till förändring väcks. Du står vid nollpunkten och vill vidare. Du behöver vara modig och kan behöva fatta avgörande beslut för att kunna gå vidare till fjärde rummet.

Det fjärde rummet – inspiration/förnyelse 

Det  fjärde rummet sjuder av kreativitet och inspiration. Inspirationsfasen är viktig. Det är här alla kreativa ideér som tar dig eller organisationen vidare föds. Ord som förknippas med detta rum är utveckling, kreativitet, allt är möjligt, oövervinnerlig, flow kraft och glädje. Ett hyllat tillstånd i vår kultur. Som ledare är det viktigt att gå från ord till handling i detta tillstånd. Fastnar en organisation i inspirationsfasen uppstår en risk för mycket snack och lite verkstad.

Förändra, acceptera, dra eller bli bitter 

Förra våren var jag i ett jobbsammanhang på en föreläsning med en professor i någon form av arbetsvetenskap. Han visade en, i mitt tycke, klockren modell som jag tänker är väldigt tillämpbar i både arbetsliv och privatliv. Som jag minns den var kontentan följande: Om du är missnöjd kan du antingen försöka förändra eller acceptera situationen (och då verkligen acceptera situationen). Om du varken kan förändra situationen eller acceptera den, kan du välja att lämna den. Du kan också välja att stanna – och bli bitter. Så jäkla bra sagt. Själv befinner jag mig på en livsplats som jag nog varken kan förändra eller acceptera, så jag tänker dra. För jag tänker ta mig tusan inte bli bitter 🙂

Källor: http://www.altaleda.se/ledarskap/2011/nr1/fyra-ru

http://appelberg.com/jobb/forandringens-fyra-rum/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s