Febersvett och effektiv deo utan farligheter

Febergråt och febersvett

Denna söndag ägnar jag åt att febersvettas. Jag skulle gått på AW på Malmö Live i fredags men kände mig bara uschlig. Jag gick skapligt tidigt från jobbet men fastande på bussen i två timmar. Fyra bilar hade krockat på E22:an. Jag tyckte hemskt synd om mig, men satt åtminstone inte i någon av de krockade bilarna. Jag var hemma halv sju, köpte en färdigsoppa och krälade i säng halv åtta.  På lördagen skulle jag träffa min kompis Charlotte och hennes dotter Erna i parken. Efter duschen höll jag på att börja tjuta för att jag var så trött. Insåg att jag kanske var sjuk. Jo, jag hade feber och halsen kliade. När jag lite senare fick ett snällt hur mår du nu? sms av Charlotte, bölade jag en skvätt och skrev ett oerhört ynkligt stackars mig svar. Kanske hade jag varit sjuk hela veckan. Jag hade knappt kunnat ta mig ur sängen på morgnarna, sen hade jag nästan inte kunnat ta mig till jobbet. Väl där hade jag frusit, haft huvudvärk, taskig aptit och varit allmänt gråtfärdig. När min kompis Lena i torsdags eftermiddag skickade ett spontant” Heja Sofia, du är bäst ( i största allmänhet typ)” sms, var jag även då nära att ta till lipen.. Delvis för att jag kände mig typ sämst. Delvis för att Lena är sån där person som vet precis när en behöver höra något snällt, och säger nåt snällt då. Att jag gråter, hatar mig själv och mitt liv brukar vara det säkraste tecknet på att jag har feber. Jag lär mig aldrig. Jag har väldigt få sjukfrånvarodagar, så mycket kan jag säga. För att vara hypokondriker är jag helt enkelt fruktansvärt trög.

Effektiv deo utan farligheter

Hypokondrikern i mig har emellertid känt ett skriande behov att hitta en deo utan aluminiumklorid i. Det finns visserligen inga säkrade bevis för att aluminiumkloriden i antiperspiranter skulle vara farlig,  men känslan av att marinera armhålan med tungmetall är liksom olustig. Jag är dock inte så bekväm i mig själv att jag står för min svettlukt och jag tycker mig ha hittat något som funkar. Nämligen….

…Maria Åkerberg saltdeo

Denna deo innehåller 100% naturliga ingredienser och ska vara effektiv upp till 24 timmar. Den är doftfri och innehåller varken alkohol eller aluminiumklorid. Den desinficerande effekten gör att den passar bra under armarna efter rakning. Maria Åkerbergs deo sägs bygga på gammal och beprövad kunskap, nämligen en naturligt förekommande mineral – saltet kalium -alun. Förr användes detta mineral i Sverige på grund av sina blodstillande och desinficerande effekter.

Du använder denna deo på följande sätt :

  • Blöt saltstiftet.
  • Gnid på nytvättad hud i tio sekunder.
  • Skölj av stiftet och låt det torka utan hatt.

Jag måste säga att denna deo funkar väldigt bra. Mina armhålor känns både torra och luktfria (vad jag kan avgöra). Jag lider visserligen inte så mycket av armsvett utan svettas istället ganska lätt på resten av mig, som kompensation eller nåt. Men jag har provat andra typer av mineraldeos som jag inte alls tycker fungerar nåt vidare värst. Det har varit både fuktigt och luktigt armhålan. Stiftet kostar ca en hundring, men räcker hur länge som helst. Tänk dock på att gnugga de tio sekunderna, annars får du inte mycket effekt.

IMG_0419

Så var är då problemet med aluminiumklorid?

Under 14-16 års åldern led jag dock av en ganska ymnig armsvett och sköt armhålan full av Absolut Torr ( finns den fortfarande?) som var ju var väldigt rik på aluminiumklorid.  Det har skrivits en del om detta ämne men rönen ser ganska olika ut.

Aluminium i antiperspiranter skyddar mot armsvett genom att dra ihop svettkörtlarna. Det är ju visserligen praktiskt, men både konsumenter och förstå sig på:are har ifrågasatt hur nyttigt det är att aluminiumklorid tränger in i huden.

Aluminiummotståndarna menar att ämnet stänger porerna och förhindrar att vi rensar ut de gifter som vi skulle ha svettats ut. En annan hållning är dock att armhålorna utgör en väldigt liten yta och vi svettas ut det vi behöver genom att vi svettas på resten av kroppen. Själv lider jag mest av stress och nervössvett i armhålan, så jag kan gå med på det senare påståendet.

De larm som berör aluminiumklorid har bland annat pekat på sambandet mellan att aluminiumet i deodoranterna  går in i blodet via huden och leder till bröstcancer.

Det har gjorts tidigare studier som har avvisat ett samband mellan cancer och aluminiumklorid. Däremot saknas det forskning kring vad som händer på lång sikt då aluminium tränger in i huden via armhålorna och vart ämnet sedan hamnar. Emellertid finns också ståndpunkten att huden inte kan släppa in metalljoner in i blodet. Det krävs än så länge mer omfattande studier för att säkerställa aluminiumklorid deodoranternas effekt på hälsan.

Aluminium är ett ämne som vi får i oss via maten när vi tillagar den i aluminiumkastruller, använder aluminiumfolie eller andas in damm. Att svälja aluminium i de mängderna anses ofarligt. Vetenskapskommittén för matsäkerhet i Norge har å andra fastställt att daglig användning av antiperspirant kan leda till högre intag av aluminium än vad som klassas som riksfritt för folkhälsan.

Ur ren hudvårdssynpunkt finns det också motståndare till aluminiumklorid och alkohol i deodoranter som menar att denna förening kan leda till otrevligheter som inflammationer och eksem, som en gärna vill vara utan.

Avslutningsvis verkar det inte råda några alarmerande samband mellan cancer och aluminium i deodoranter, men det kan ju kännas gött att låta bli det ändå. För hypokondrikern i mig känns det nog vackert så. Känner du likadant? Ge Maria Åkerberg ett försök vetja!

http://www.metro.se/artikel/s%C3%A5-farlig-%C3%A4r-din-deodorant-egentligen-xr

http://www.mabra.com/larm-att-ta-med-en-nypa-salt-6-logner-som-gor-dig-halsostressad/

https://www.lyko.se/magazine-old/fakta/hur-farligt-ar-aluminiumklorid-for-huden

https://skincity.se/sv/saltdeo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s