Fantasier om ett annat liv och nyttan med olika sorters peppar

Fantasier om ett liv

Det är såhär att jag är litegrann en drömmare. I perioder fantiserar jag mycket om  olika alternativ till ett annat liv som är mer eller mindre konkreta. Jag har haft fantasin om att jag är en excentrisk barägarinna på typ engelska landsbygden eller liknande. Jag behöver liksom aldrig jobba i den fantasin. Baren har tydligen en jäkla omsättning för det verkar som om jag har personal som sköter precis allt. Jag sitter bara bakom bardisken och snackar med gästerna eller skriver böcker. En annan fantasi ser ut så att jag har en vingård i sydfrankrike. Samma grej där. Jag behöver liksom inte riktigt jobba. Det jag gör är att jag går runt barfota i klänningar och blåvitrandiga förkläden med en lagom lös och yvig knut på huvudet. Jag har en massa pigga fräknar på näsan och klädsamma solblekta hårslingor runt ansiktet. Jag har ett stort hus som är lite lagom charmigt slitet och vindpinat. Det finns en stor veranda som löper runt huset, där det står en hammock. Det verkar som att jag har ett B&B i det där huset också. Jag sitter på  verandan om kvällarna,  byter  livhistorier med genomresande gäster och dricker portvin. Och så skriver jag böcker.

Sista dagarna har jag promenerat ett gäng timmar i sällskap med The National. I min nyfunna bubblande längtan efter en annan livsplats har även en ny livsfantasi börjat ta form. Den här gången befinner jag mig i någon form av europeisk storstad av okänd karaktär. Jag vet inte vad jag jobbar med, med det är något  härligt, fritt och spännande. Den finns en bar i huset där jag bor. Huset är gammalt och pampigt men samtidigt mysigt och gemytligt.  Äsch-det är en fantasi. Jag går till baren ibland efter jobbet för att ta ett glas vin och skriva på min självbiografi. Staden har givit mig ny inspiration och orden trillar ner i tangentbordet. Jag blir kompis med bartendern som också äger baren. Kanske blir vi ett par tillslut. Han är en vemodsromantiker med oförlösta kreativa drömmar precis som jag, så det passar ju bra. Vi lever bra på baren tills mina böcker börja sälja som tusan. Han kan få vara min musa. Sen… Ja, sen vet jag inte riktigt vad som händer. Karln ska väl få sitt kreativa utlopp, vad det än må vara, om det ska va rättvist. Så då får jag väl sköta baren ett tag. Men det ger sig. Jag får nog börja med att flytta först..

Så nyttan med peppar

Den där pepparn är flitigt använd och kommer ju i lite olika former så som svart, vit, cayenne och chili. Kanske är inte pepparn den mest exotiska eller spännande kryddan du känner till, men det finns flera anledningar till att du vill äta den i olika former. Självklart vill du veta varför!

Svartpeppar och vitpeppar

Svartpeppar och vitpeppar är samma frukt i olika mognadsstadier. Vitpepparn är den mogna frukten och svartpepparn är den omogna torkade frukten. Pepparns skarpa smak  kan härledas till ämnet piperin.  Pepparn är traditionellt använd i dekokter och medicinblandningar för att öka upptaget och effekten av andra substanser från andra medicinalväxter. Exempelvis har en kunnat se att upptaget av den aktiva substansen curcumin i gurkmejan nästan är obefintlig om inte peppar finns närvarande. Vid tillsats av peppar ökar däremot upptaget flerfaldigt och den önskade effekten av curcumin uppnås.

Piperin har förmågan att stimulera magslemhinnan att i större utsträckning ta upp vissa ämnen. Genom att krydda maten med lite extra peppar är det möjligt att öka upptaget av vissa näringsämnen och det medicinska värdet i maten.

Svartpepparn stimulerar produktionen av saliv och magsaft. Dessutom har det svarta kornet en stimulerande effekt på matsmältningsmaskineriet. Detta innebär att svartpepparn både kan lindra magbesvär och gasproblem.

IMG_0402

Cayennepeppar

Cayennepepparn ökar ämnesomsättningen och är bra för matsmältningen. Denna typ av peppar verkar slemlösande, är bakteriedödande och renar kroppen från toxiner. Cayennepepparn verkar också smärtstillande. Pepparn sänker blodtrycket samt förebygger hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Dessutom verkar den kärlvidgande och blodförtunnande. Cayennepepparn förebygger kärlkramp. Denna krydda ska också öka aptiten och minska gasbildning.

Chili

Chili är en frukt som skördas för att användas som grönsak eller som krydda. Det finns över 150 olika sorters chilipeppar som har gemensamt att de alla innehåller större eller mindre mängder av ämnet capsaicin. Chilin styrka beror på mängden av capsaicin i frukten. I jämförelse med piperin i svartpeppar är capsaicin ca 80 gånger starkare. Capsaicin har många positiva effekter som att öka kroppens ämnesomsättning och förbränning. Capsaicinet ökar dessutom produktionen av endorfiner i kroppen. Därtill ska detta ämne verka antiinflammatoriskt.

Chilin har också visat sin stabilisera blodsockret, minska insulinproduktionen och verka aptitdämpande. Jag har själv reflekterat över att jag tendera att bli mätt snabbare när jag äter chilistark mat. Denna peppar ska också ha en bakteriedödande effekt.

IMG_0401

Källor: Maranik, Eliq, Detox och viktminskning med smoothies och juicer- Rensa, basa och boosta din kropp, Stockholm, Stevali fakta, 2015

http://www.netdoktor.se/traning-kost/artiklar/chili-och-peppar-i-medicinskt-syfte/

http://www.halsosidorna.se/Kryddorochorter.htm

http://www.nyttigt.nu/nyttiga-kryddor/#gref

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s