Zink för immunförsvar, testosteron och reproduktion

Så vart det en ny söndag. Jag har funderat mycket över en situation jag hanterar just nu,  som jag bara kan referera till som någon typ av uppgörelse. Det är sjukt jobbigt och det väcker en del minnen från tidigare situationer. Skillnaden är att förra gången var jag extremt nedbruten och kände mig som ett offer för omständigheter. Jag hade varken ork eller självförtroende nog att slåss tillbaka. Nu har jag både energi och tron på mig själv, dessutom är jag extremt stridslysten istället för nedbruten. Det var nog inte helt förväntat skulle jag tro.  Jag känner mig definitivt inte som ett offer och min tröskel  för bajsmackor av alla slag är oerhört låg.  Just nu gör jag nog upp för allt jag inte mäktade med att göra upp med för några år sedan. Det har även fått mig att fundera över att det kanske är dags att göra lite livsförändringar. Inte bara för att det ligger slumpmässigt placerade högar med hundbajs runt om Malmö och stinker som Ragnsells sugbilar. Lite det med. Men framförallt för att jag längtar efter något nytt. Ny energi, nya intryck,influenser och bekantskaper. Jag har bott här alldeles för länge, blivit förbannat avslagen och lat. Det verkar vara tid att lämna Malmö och kanske även Sverige. Medan jag filar på den planen tänkte jag försöka lura med mig någon på en Japan/Korea resa vid ett bra tillfälle…

Så grejen med Zink

För ett gäng år sedan var zink en massa på tapeten. Det är så jag vill minnas det i alla fall.  Jag tog zinktillskott som många andra, och alla skulle testa om de hade zinkbrist. För det var ju fördärvligt, även om jag inte riktigt kommer ihåg hur.  Så vad behöver vi då zink till?  Hur vet vi om vi har zinkbrist? Är det vanligt med brister- egentligen?

Betydelsen av zink

 • Zink har en viktig betydelse för immunförsvaret.
 • Mineralen är även betydelsefull för reproduktionen, särskilt hos män. Av denna anledning har det ansetts extra intressant ur tillskottsynpunkt.
 • Män behöver zink för produktionen av testosteron och därför är deras behov av mineralen större.
 • Zink är nära förknippad med spermieproduktionen och det behövs tillräckliga mängder zink i testiklarna för att kunna producera spermier av bra kvalitét.
 • Flera hundra enzymer använder zink för sina funktioner. Exempelvis medverkar zink vid produktionen av progesteron samt vid hormonomsättningen i sköldkörteln, hypofysen och könsorganen (testiklar och äggstockar).
 • Mineralen fungerar som en antioxidant i våra kroppar och skyddar oss mot fria radikaler.
 • Zink behövs för produktionen av protein och samverkar med hormonet insulin för att omsätta kolhydrater.
 • Zink är bra för hår, hud och naglar. Det motverkar akne och främjar sårläkning.
 • Zink behövs för upptaget av järn och för att kroppen ska kunna utnyttja A-vitamin.
 • Zink är viktigt för RNA och DNA som har en avgörande roll för celldelning, celltillväxt och cellreparation.
 • Zink är viktigt både för mamman och barnets utveckling under en graviditet.

Bristsymtom

Uttalade brister är ovanliga men på senare tid har det debatterats om hur vanligt det är med marginella brister. Marginella brister ger ganska diffusa symtom som ökad infektionskänslighet och försämrad återhämtning. Även sårläkning kan påverkas. Blir bristen allvarligare kan konsekvensen bli tillväxthämning, störningar av hjärnans utveckling och nedsatt fysisk prestation. Andra bristsymtom kan vara humörsvängningar, aggression, irritation och depression. Det kan också visa sig som försämrad sexlust, dålig spermakvalité, vita fläckar på naglarna och hudproblem som akne, eksem och psoriasis.

Riskgrupper

Till riskgrupperna för att utveckla zinkbrist hör sexuellt aktiva veganmän eftersom zinken i zinkrika vegetabilier kan vara svårare att ta upp än zink i animalier. Dessutom ger sexuell aktivitet ett ökat behov eftersom mannen förlorar zink i sädesvätskan.

Dagsbehov

Dagsbehovet för kvinnor: 7 mg

Dagsbehovet för män:9 mg

Zinkkällor via kosten

Den bästa zinkkällan är ostron, men många av oss är inte superförtjusta i det… Zink finns också rikligt i vetegroddar, kött, lever, sesamfrön och musslor. Det finns även kyckling, nötter, frön, bönor, linser, ärtor, spannmål och mjölkprodukter.

007

Tillskott och giftighet

Generella tillskott av zink anses svåra att motivera eftersom kosten oftast täcker dagsbehovet. Emellertid ger ett extra dagsbehov av zink knappast några negativa effekter heller, varför det inte tycks finnas någon större anledning att direkt avråda. Många som tar tillskott upplever ett förbättrat immunförsvar och mer energi. Idrottare kan uppleva att tillskott av zink kan påverka prestationen positivt.

Det är ovanligt med överdosering via kosten, emellertid kan överdosering medföra  buksmärtor, diarré och kräkningar. Det kan också hämma upptaget av andra mineraler som koppar och järn. Doser över 100 mg/ dag ska undvikas över en längre tid.

Terapeutisk dos: 20-100 mg/dag

Källor: Brunnberg, Martin, Allt Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB; 2011

http://www.halsosidorna.se/Zink.htm

http://kurera.se/zink-zn/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s