Broccoligroddar mot cancer och outtalad busskonflikt en tisdagsmorgon

Förbryllade busskonflikt en tisdagsmorgon

Vissa veckor kan få en undra hur det står till med människosläktet – egentligen. Den här veckan var en sådan. Vissa händelser under den gångna veckan tänker jag av olika skäl att lämna därhän. I tisdags morse inträffade emellertid något märkligt som verkligen förbryllade mig, så jag tänker delge. Jag stod som vanligt och väntade på min buss som ska ta mig till jobbet i en grannstad. Plötsligt gled det upp en tjej från sidan. Hon smög sig ganska nära inpå mig och gav mig den klassiska tjejblicken. Den där uppifrån och ner granskningen som jag misstänker är vanligast bland tjejer i högstadieålder och gymnasieålder. Den här var sannolikt betydligt äldre även hon om klädde sig i  en ganska typiskt flickig Malmömundering. Avklippta jeans, bomberjacka, doc martens skor, Fjällräven kånken ryggsäck, toppluva och en massa halsduk. Hon gav mig en föraktfull fnysning och ett bakslugt leende. Sen ställde hon sig precis framför mig, så att jag helt säkert inte skulle missa henne. Jag misstänkte att nu när hon skulle ha fått mig att känna mig ruskigt dålig med mig själv, så skulle jag stå där och bländas av hennes egen fantastiskhet. Jag funderade helt kort över att det finns förbluffande många människor med grandios personlighet.

Bussen anlände och flickebarnet klev på först. När jag passerade henne i gången serverade hon mig ett hånflin som fick henne att se filmiskt vansinnig ut. Tänk Jack Nicholson i slutet av The Shining fast i blond page med lugg och en svart toppluva ovanpå. Jag undrade om hon övat framför spegeln. Uppenbarligen var det något personligt och hon ville ju helt klart demonstrera nån slags övertag. Istället lyckades hon förmedla typ sadistisk galenskap. Jag satte mig snett bakom henne och lät mig förbryllas över hur orimligt mycket min närvaro tycktes påverka henne. Hon var uppenbart mycket uppspelt och oerhört nöjd med sin egen insats. Jag slog under ett ögonblick vad med mig själv. Skulle hon vara så förutsägbar som jag trodde och skulle jag tämligen lätt kunna överlista henne. Det var hon. Och det kunde jag. Jag hade tur för hon skulle gå av vid samma hållplats som jag. Jag reste mig så jag hamnade precis bakom henne i gången. Jag lade huvudet lätt på sned och lät min blick vila rakt in i hennes bakhuvud. Det tog mig ungefär två och en halv minut att lista ut henne. När hon går av kommer hon att vända sig om för ännu ett hångrin tänkte jag. Då ska hon stirra rakt in i mina ögon. Det kommer hon inte förvänta sig och då ska det bli oerhört intressant att se hur hon reagerar. Men javisst. Jag kunde se hur hennes lilla rosenmun kröktes och hur hennes  ögon glittrade förväntansfullt från sidan. Så vände  hon långsamt på huvudet och blickade med sina blå rakt in i mina gröna. Jag har aldrig sett ett leende stelna så fort och ett huvud vändas så snabbt. Hon fick något jagat i blicken och såg för ett ögonblick ut att tappa bajset i jeansbrallan. Hon kunde inte komma av bussen hastigt nog. Om jag ska vara ärlig blev jag chockad hur lite som faktiskt krävdes för att rubba hennes balans. När jag knatade förbi henne på väg till mitt kontor gav jag henne ett ögonkast från sidan och lyckades inte helt avgöra vad som avspeglades i hennes ansikte. Men det var långt ifrån självbelåtet. Sedan lämnade jag henne åt ett annat öde…

Så nyttan med broccoligroddar

Det jag också har ägnat mig åt i veckan är annars att grodda broccoligroddar. För dessa groddar är ju riktigt nyttiga. Broccoli är som du vet supernyttigt och groddarna är kanske ännu lite nyttigare. Nu ska jag berätta varför.

 • Sulforafan är en ämne som tillhör gruppen fytokemikaler. Fytokemikalier är sjukdomsbekämpande föreningar i vegetabiliska livsmedel. Sulforafan finns i broccoli och i synnerhet i broccoligroddar.
 • Sulforafan har i studier visat sig förebygga cancer genom att hämma enzymer som är förknippade med cancer. Det verkar helt enkelt som om den här kemin skulle kunna döda cancer.
 •  Man hoppas på att detta resultat ska vara ett steg framåt för att kunna använda ämnet som skydd mot cancer i bröst och prostata.
 • Broccoligroddens koncentration av sulforafan ska ha en procentsats som är 10-20 gånger högre än i full utvecklad broccoli.
 • Sulforafan är egentligen ett växtgift som broccolin skyddar sig med för att slippa bli uppäten. I kroppen bryter ämnet ner andra toxiner som är fettlösliga och de omvandlas till vattenlösliga föreningar. På så vis blir de oskadliggjorda och kan svettas eller kissas ut.
 • Ju mognare en grönsak är desto mindre sulforafan innehåller den och grönsaken ska helst ätas okokt. Därför är grodden en bra variant Förutom att grodden är mer näringsrik är den också mer lättsmält.
 • Dessutom är broccoligrodden rik på C-vitamin, kalcium och kostfiber.
 • Andra grönsaker som är rika på sulforafan är blomkål, grönkål, brysselkål, vitkål och vattenkrasse.

Grodda egna broccoligroddar

Skulle du vilja prova att grodda broccolifrön är det inte så hemskt komplicerat. Jag använde mitt groddtorn som jag lade medföljande papper i eftersom fröna är så små. Jag spred ut fröna i tornet och vattnade 2 gånger per dag i 4 dagar. Sedan var de klara!

Bli inte rädd om ”benen” på groddarna är lite ludna. Det är så det ser ut och  det innebär inte att de mögliga eller dåliga på något vänster  🙂

Läs mer om hur du näringsmaximerar med egna groddar här!

IMG_0380

Källor: http://dinamediciner.se/nyheter/broccoli-som-cancermedicinhttp://se.healthmedblog.com/fordelarna-med-broccoligroddar/

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20110621&art=1447&tem=3

 

4 reaktioner till “Broccoligroddar mot cancer och outtalad busskonflikt en tisdagsmorgon”

 1. Många skriver om nyttan med att grodda broccoli men ingen som jag har sett har informerat om att de blir ludna. Så tack för att du informerade om det här. Jag har kastat bort groddar i tron att det är mögel. Synd. Nu gör jag ett försök till 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Faktum är att jag gjorde precis som du 🙂 Jag groddade och slängde med stor besvikelse eftersom jag trodde att groddarna hade möglat. Andra gången vågade jag prova att äta dom, med viss vånda, eftersom de luktade friskt och inte var ”slemmiga” på något vis. Det gick bra! Sen lyckades jag också trilla på en sida där det informerades om att groddarna kan få håriga ben, utan att de alls är dåliga. Jag önskar dig lycka till med nästa försök! Berätta gärna hur det gick 🙂

   Gilla

 2. Så där – nu är första omgången av broccoligroddar klara, och jag har ätit upp nästan allt, med eller utan ”håriga ben”. Om jag inte hade läst om ”luddet” här så hade jag nog inte vågat prova igen.
  Tusen tack 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s