Kvarg – vill du äta det?

Saken är den att jag har ett guilty pleasure, nämligen kvarg med päron  och  kolasmak. Det ironiska är att jag egentligen är kvargmotståndare. Jag är kapitalt motvalls när det gäller denna hype.  Jag  tycker rent av att kvargprylen är en smula vidrig av anledningar som jag själv inte är helt klar över. Troligtvis för att jag inte är överens med den här proteinhysterin. Kanske för att jag inte är överförtjust i att inta mejeriprodukter. Och så namnet – kvarg. Det är liksom ett äcklig ord… Ja, hur som helst. Så fort jag fick syn på den här burken i laktosfria hyllan visste jag att det var kört. Jag är svag för päronsmak. Jag är svag för kolasmak. Jag borde aldrig har köpt den, men kunde inte låta bli. Sen ville jag ha mer. Den här kvargen är god på ett lite snuskigt sätt.  Det är gott och lite äckligt på samma gång liksom. Ibland, men inte för ofta, låter jag mig köpa den och äta den. För den är ju inte den bra kvargen heller- den är  helt enkelt socketstinn så att det förslår.

Men om vi bortser från att jag har en snuskig vana som jag både skäms för och njuter av, kanske vi skulle ta och titta närmare på fenomenet kvarg. Är det nyttigt eller är det ett kommersiellt jippo som vi  bara borde avstyra?

Så vad innehåller kvarg egentligen?

För att börja från början är kvarg och kesella samma sak. Kesella är helt enkelt Arlas varumärke på livsmedlet kvarg. De olika kvargprodukterna skiljer sig emellertid inte så mycket åt. Kvargen är en relativt ren produkt på mjölk eller grädde med syrningskultur och enzym. Det är färskost av surmjölk som är koagulerad med mjölksyrabakterier. Vasslen separeras från kaseinet, där vasslen är den flytande delen som filtreras bort. Det som finns kvar i kvargprodukten är därmed kaseinet.

Fördelarna med kvarg 

kvargen är en mättande och proteinrik produkt som ger fullvärdigt protein. Mjökproteinet innehåller mycket av de grenade aminosyrorna, BCAA, som många tar som tillskott vid träning. Tidigare var det främst personer som tränar mycket och ofta som konsumerade kvargen. Eftersom kvargen de senaste åren blivit en del av hälsotrenden finns det numer en uppsjö av kvargprodukter i affärn… Framförallt är det då den höga proteinhalten och den låga fetthalten som lyfts fram.

Kaseinprotein är ett långsamt protein som förser kroppen med aminosyror under flera timmar. Kaseinprotein motverkar nedbrytning av muskelmassan. Kvargen kan vara en bra produkt för att öka andelen protein i din kosthållning. Dröjer det lång tid mellan målen kan kvargen vara ett lämpligt mellanmål då den ser till att det finns aminosyror tillgängliga under en längre tid.

Kvarg kanske inte är så nyttigt ändå? 

Dessvärre innehåller en del av de här kvargvarianterna en hel del socker. En granskning (av Styrkebloggen) av Arlas smaksatta burkar visade att vaniljkvargen innehöll en väldans massa socker. Enligt personerna bakom studien skulle en burk 500 gram mild vaniljkvarg innehålla motsvarande 16 sockerbitar. Detta ska motsvara en halvliter coca-cola. Den smaksatta kvargen ansågs vara en styggelse och istället rekommenderades den naturella kvargen.

När jag läser att kvargen till stor del innehållet mjölkproteinet kasein blir jag än mer motvalls. I en av de största näringsstudier som har gjort (The China Study) beskrivs en direkt korrelation mellan kasein och en främjande effekt på cancercellers tillväxt hos råttor när de utsattes för cancerframkallande ämnen. Vid 5 procent intag av kaseinprotein uppstod inga förstadier till cancerös celltillväxt hos råttorna. De råttor som fick ett 20 procentigt intag av kasein utvecklade emellertid i alla fall förstadier till cancerös celltillväxt. Även en studie på människor bekräftar korrelationen mellan konsumerat kaseinprotein och främjande av cancertillväxt.

Bättre och billigare proteinkällor 

Det finns också bättre och billigare protein, som ärter, bönor, linser och ägg. I väldigt få fall är det motiverat att äta extra proteiner.  Inte ens unga killar som vill bygga muskler behöver nämnvärt extra proteiner.

Det finns inga hälsomässiga skäl till att äta massor av kvarg, men kvargen kan vara en del av en allsidig kost.

Själv tänker jag hålla mig till en burk med fulkvarg som jag äter sisådär en gång varannan vecka….

Källor:

http://topphalsa.se/test-ar-kvarg-sa-nyttigt-som-det-sags-och-vilken-kvarg-ar-egentligen-bast/

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/kvarg-inte-sasom-nyttigt–du-tror/

http://blog.svd.se/maratonbloggen/2015/02/16/kostexperten-ar-kvarg-bra-att-ata-efter-traning/

http://www.casein.n.nu/

https://www.svd.se/kvarg-populart-men-lite-halsonytta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s