Näringsmaximera med egna groddar!

Jag tycker om att grodda mina egna groddar. Det gör jag av flera anledningar. De blir godare och är oftast betydligt fräschare än de en kan köpa. Dessutom känner jag mig ofantligt duktig till en mycket ringa arbetsinsats. En kan grodda bönor, ärtor, linser, nötter, frön och gryn, så det är inte särskilt svårt att variera sig. Jag groddar allra helst mungbönor som både är lätta och snabba att grodda. Om en liten ska jag berätta för dig hur du groddar dom, men först vill jag berätta för dig varför det är så bra att grodda 🙂

Nyttan med grodden

Fröer, linser, bönor nötter och gryn är rika på massor av fina näringsämnen. Emellertid skyddar de sig gärna med något som kallas antinutrienter, som exempelvis fytinsyra. Antinutrienterna hindrar kroppen att tillgodogöra sig näringsämnena som finns i dessa små tingestar.

När du groddar exemeplvis ett frö väcker du det ur vila och låter det växa. Detta innebär att fröet blir en levande planta. Under groddningen minskar fytinsyran och andra enzymhämmande ämnen. Näringen blir mer lättillgänglig för din kropp. Fytinsyran binder nämligen mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink. Av denna anledning försvåras mineralupptaget. Människor saknas i stor utsträckning det enzym som neutraliserar syran och bryter bildningen. Även proteinupptaget blir bättre vid groddning.

Under groddningsprocessen förbättras även näringsinnehållet. Mängden C-vitamin och B-vitaminer ökar. Även mängden karotenoider ökar betydligt. Dessutom bryts komplexa sockerarter, som kan orsaka gasbildning, ner. Har du svårt att smälta bönor rekommenderas du att blötlägga och grodda dom före tillagning. Min egen mage är av lite känslig natur och jag upplever att bönorna blir oerhört mycket  mer lättsmälta vid groddning.

 

Grodda mungbönor – lätt som en plätt!

1. skölj 1 dl mungbönor noga och blötlägg över natten.

2. Häll bort vattnet och skölj ordentligt igen.

3. Fördela bönorna i en groddburk eller lägg bönorna i burk av glas eller plast, Täck öppningen med ett nät och fäst med gummisnodd. Det är viktigt att vattnet kan rinna av. Ställ burken upp och ner. Ställ burken på en mörk plats eller under en handduk.

4. Skölj groddarna 2-3 gånger per dag.

5. Efter 2-4 dagar är groddarna färdiga.

Förvara groddarna i kylen. Hållbarhet i ca 3-4 dagar.

Jag har köpt ett groddtorn med insats i botten som samlar upp vattnet. Det finns även mindre groddburkar som är praktiska och enkla för detta ändamål.

Är du sugen på att prova lite olika groddningsprojekt- spana in Landleys kök där det finns många trevliga groddningsrecept.

Källor:

http://www.halsasomlivsstil.com/varfor-ar-det-bra-att-grodda/

https://www.landleyskok.se/tips-trix/grodda.html/

 

En tanke på “Näringsmaximera med egna groddar!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s