Matcha för ro, energi och mental vakenhet

En av mina kollegor har gått all in för pigg och frisk. Inte nog med att hon har börjat ta mineraltillskott, hon har även börjat hinka chlorella på morgonen. Allt efter mina instruktioner att blanda det gröna pulvret med Råsaft från Loviseberg. Detta är inte allt, hon har även pratat massor om matchapulver. Jag fick erkänna att jag hade lite dålig kläm på det här med matcha -vad var nu detta? Jo, så här är det. Matcha är ett gammalt japanskt påfund och då måste det vara bra. Japanerna verkar ha koll på det här med hälsoprylar. Det måste en ju ändå säga… Matcha är enkelt uttryckt en slags grönt te koncentrat. Nu ska du få veta mer om det!

Det här är matcha

Matcha är ett finmalet grönt te där hela bladen från busken pulvriseras. Innan skörd har bladen skyddats från solljus vilket ökar klorofyllhalten och näringsinnehållet. Matchapulvret vispas vanligtvis ut i varmt vatten och fungerar som ett koncentrat för alla de hälsofördelar som det gröna teet ska ge. I en kopp ska näringsinnehållet vara tio gånger högre än i en kopp med vanligt bryggte. Antioxidanthalten i koppen ska vara 500 gånger högre än i ett färskt äpple. Pulvret kan användas i varma och kalla drycker, smoothies, glass och kakor. Pulvret har använts i Japan i århundraden och serveras vid de zen-buddistiska teceremonierna.

Nyttan med matcha

  • Matchapulvret är rikt på vitamin A, C och E.
  • Matcha ska ge stöd åt leder, hjärta och kärl. Det ska också vara stärkande för matsmältning och immunförsvar.
  • Matchapulver ska ge en hälsosam fettförbränning och främja naturlig viktminskning.
  • Matcha ska vara en energigivande och rogivande dryck. Matcha innehåller koffein men i mindre dos än kaffe. Emellertid ska energitoppen vara längre. Matcha passar därför personer som är känsliga för kaffets kraftiga koffeinpåslag.
  • Energiboosten som matchan ger tros bero på att pulvret är naturligt rikt på aminosyran L-theanin. L-theanin  är stressdämpande och rogivande. Matcha ska också verka lindrande vid stress. Vill du sluta dricka kaffe ska chanserna vara goda att sluta med hjälp av matcha.
  • Matchan ska ge ökad mental vakenhet, energi och styrka.
  • Matcha säg ge en mild hälsosam detox.
  • Pulvret ska sänka kolesterolet.

img_0233

Dosering och beredning:

Matchan kan drickas varm eller kall. Använd  1/2 tesked pulver till en kopp vatten. För varm dryck ska vattnet var hett men inte kokande, ca 70-80 grader. Lägg pulvret i koppen, slå på vattnet och vispa ordentligt.

Du rekommenderas inte att dricka mer än en kopp om dagen. Grönt te kan innehålla bly som absorberas via plantorna i marken. Detta gäller framförallt te som odlas i Kina. Vid traditionell tedrickning försvinner merparten av metallen med de icke-konsumerade bladen. Via matchan får en dock i sig det mesta eftersom bladen dricks i pulvriserad form.

Jag har precis provat min första tekopp och gjorde det som inte rekommenderas. Jag drack teet tätt in på sänggåendet. Nu återstår det att se om jag kan somna – jag känner mig nämligen enormt vaken och energisk just för tillfället. Faktum är att jag känner  mig otroligt jävla klar i huvudet. Vågar redan påstå att det här pulvret gör jobbet.  Det här blir nog något istället för morgonkaffet eller halvtio-kaffet på jobbet 🙂

img_0242

Källor: http://www.mabra.com/matcha-halsodrycken-alla-pratar-om/

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/nya-nyttiga-teet–du-nog-inte-hort-talas-om/

https://www.clearlife.se/sv/artiklar/gront-japanskt-matcha-te.html

En tanke på “Matcha för ro, energi och mental vakenhet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s