Mat för lugnare kropp

Så nu har jag fått vältra mig ordentligt i min gamla utmattning. Det kändes helt ärligt ganska gött. Även om det kan vara en smula mysigt att svepa in sig i den där noppriga offerkoftan och insupa stanken av gammal ångest, kan en inte stanna där för evigt. Koppen är stark, magen lugn, huden läkt, själen harmonisk och livet relativt väl rensat på energivampyrer. Därför tänkte jag  ge oss ett par kosttips för stressade perioder. För att vara lite konstruktiv. Rätt kost kanske inte löser hela problemet, men det kan vara ett led i att inte göra problemet ännu värre. Dessutom kan rätt kost faktiskt hjälpa dig att balansera.

Stress och näringsförbrukning

Stress medför att kroppen kräver mer av vissa näringsämnen. Risken är stor att du inte upptäcker en eventuell brist för än den har blivit långtgående. Gör du inget åt saken uppstår så småningom bristsymtom.

Bristsymtomen kan vara av olika karaktär som: sömnproblem, muskelspänningar, ångest, hjärtklappning, irritabilitet, blodsockerobalans, tinnitus, svettningar, depression, slemhinneproblem, huvudvärk, hudförändringar, håravfall, impotens, nedsatt immunförsvar, PMS och försämrad fertilitet.

De näringsämnen som kroppen förbrukar mer av under stressiga perioder är zink, magnesium, kalium,  B-vitaminer och  C-vitamin samt omega -3. Även brist på järn kan uppstå. Behovet av antioxidanter är större.

Stressad – ät detta!

Det finns studier som visar på att livsmedel kan lindra stress, ångest och depression. Nedan finner du exempel på livsmedel som kan ha en välgörande effekt i stressammanhang:

 • Ät mandel, valnötter och pistaschnötter. Mandeln är rik på E-vitamin och B-vitamin. E-vitamin är en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret.  B-vitaminrika livsmedel stimulerar produktionen av serotonin och dopamin som gör oss mindre mottagliga för stress. Studier visar på att en näve valnötter eller pistaschnötter om dagen har en blodtryckssänkande och lugnande effekt.
 • Avokado. Avokadon innehåller bland annat hälsosamma fetter och kalium. Kalium har en lugnande och blodtryckssänkande effekt. Vid stress håller kroppen kvar natrium som är blodtryckshöjande och utsöndrar kalium som är blodtryckssänkande. Avokado är även rikt på E-vitamin och B-vitamin.
 • Apelsiner. C-vitamin är bra för immunförsvaret. Studier har visat på att en daglig dos citrusfrukt kan minska stressen genom att sänka blodtrycket och kortisolhalterna.
 • Lättmjölk. Kalcium ska kunna minska muskelkramper och spänningar i kroppen.
 • Havregryn. Kolhydrater gör så att må bra hormonet serotonin frigörs i hjärnan. Samma effekt får du av mörk choklad. Havregryn innebär långsamma kolhydrater som hjälper serotoninet att flöda jämnt.
 • Lax. Omega-3 fettsyror har visat sig hålla koll på halterna av adrenalin och kortisol. Dessutom skyddar de mot hjärt och kärlsjukdomar. Lax är en god källa till omega-3.
 • Spenat. Spenat är rikt på magnesium som sägs ha en direkt lugnande effekt. En magnesiumrik kost har visat sig stärka kroppens nervsystem. Mineralen ska också kunna lindra hjärtklappning, stress och ångest.
 • Magnesium finns det även gott om i ärter, linser bönor, nötter, frön och fullkornsprodukter.
 • Ägg. Zink är en mineral som behövs bland annat för hormonsomsättningen och humöret. Zink är också en mineral som kroppen förbrukar mycket av under stress. Brist på zink kan leda till irritation, aggression och nedstämdhet. Bra källor till zink är äggulor, ostron, cashewnötter, lever och nötkött.
 • Sparris. Sparris har i studier visat på goda stress – och –  ångestdämpande effekter. Sparrisen innehåller bland annat gott om folsyra som hjälper till att balansera våra känslor. Brist på folsyra kan leda till depression.
 • Stress kan leda till obalans i tarmfloran, vilket inte gör dig gladare. Probotika kan behövas. Probiotika kan köpas som tillskott, men det finns också mat som har probiotisk effekt. Läs mer om det här!

Undvik det här

Är du stressad så undvik alkohol, kaffe, nikotin och socker. Det gör att du mår sämre. Helt enkelt.

Källor: http://www.expressen.se/halsoliv/har-ar-maten-som-minskar-stressen/

http://www.mabra.com/5-livsmedel-som-minskar-stress/

http://www.mabra.se/besvar/utbrand-stressad-binjureproblem.html

http://www.halsosidorna.se/Stress.htm

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s