Jag är en åsna och nyttan med jordnötssmör

De sista veckorna har jag jobbat som en Hattifnatt. Förfallet är nära igen. Jag har inte tränat utan mest hängt runt på mitt kontor och i min säng. Framförallt har jag  levt på mackor och sallader,  uppblandat med lite äpple och banankompott. Jag är med andra ord en smula sliten.

Idag hasade jag ut i personalrummet sisådär tio i tre bara för att sucka och stånka lite. Jag hängde uppgivet över bordet och meddelade att jag inte ens var sugen på kakan som erbjöds mig. Jag ville få lite uppmärksamhet och bli tyckt synd om. För jag är ju den enda som jobbar arslet av sig såhär för jul- nä just det…Jag skämdes lite och sa att jag kände mig som en sån där sur gorilla som sprider dålig arbetsmiljö omkring sig. Mina kollegor sa, nä men nån gorilla är du väl inte. De kan ju vara glada och hoppar runt och kliar sig lite i armhålan. Du är snarare en åsna i så fall. Jag insåg då att jag mer än en gång blivit jämförd med I-or ( alternativt Lilla My). Jag är alltså en butter och cynisk åsna med inslag av liten och ilsken. Det är tur för mig att jag tycker att sprudlande är lika behagligt som en tvestjärt i innerörat. För jag är verkligen inte en sån. Sprudlande alltså.

Nyttan med jordnötssmör

Nu när jag då har gått loss på mackor har jag fått lite fnatt på jordnötssmör. Detta smör är inte bara gott på bröd utan är även ganska trevligt i en smoothie tillsammans med rå kakao.  Det smakar också finemang i sällskap av röda äppelklyftor. När jag för något år sen nämnde den fina kombinationen äpple och jordnötssmör för min vän hälsofascisten Nicklas, blev han mäkta upprörd. Jordnötssmör är ju skitonyttigt! Utbrast han bestört. Det trodde en ju ganska länge eftersom det är så kaloritätt. Men jordnötssmör kan vara fin-fint i lagom mängd. Självklart vill du veta varför!

 •   Det du vill tänka på är att ett bra nötssmör endast innehåller nötter och eventuellt salt. De flesta varianterna på marknaden är bra, men det finns även de som innehåller härdat fett och socker. Härdat fett kan betyda transfett och socker gör det lättare att överäta.
 • Jordnötssmör är rikt på B-vitaminer som är bra för bland annat hud och hår.
 • Jordsmöret innehåller också gott om kalcium och magnesium som bland annat är bra för muskler och skelett.
 • Smöret innehåller rikligt med den kraftfulla antioxidanten Vitamin-E.
 • 51 gram (av 100gram) av smöret består av fett, varav 25 gram är enkelomättat fett, 15 gram fleromättat fett och 9 gram är mättat fett.  Smörets fettinnehåll är av det hälsosamma slaget som sänker det onda kolesterolet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
 • Smöret är rikt på fettsyran omega -6 vilket kan öka inflammatoriska processer i kroppen. Emellertid ska inte omega-6 vara något problem så länge du får i dig tillräckligt med omega-3.
 • 22,6 gram av smöret består av protein och 21, 9 gram består av kolhydrater.
 • Smöret  är rikt på fibrer som bland annat är bra för tarmarna, matsmältningen, hjärtat  och blodsockret.
 • Nötterna innehåller ämnena resveratrol och Q10. Resveratrol förebygger cancer samt motverkar åldrande och inflammation. Q10 är bra för kärl och hjärta.
 • Det har genomförts studier som  sägs visa på att ett visst intag av jordnötssmör minskar risken för diabetes, bröstcancer och hjärtsjukdom
 • Hur som helst är jordnötssmöret väldigt kaloritätt och bör av den anledning intas med viss måtta.
 • Det finns också en uppsjö av olika typer av nötsmör som är goda och har fina egenskaper. Här kan du läsa mer om vilka som är bättre och sämre alternativ.

Källor

http://topphalsa.se/jordnotssmor-nyttigt-eller-onyttigt-var-dietist-ger-svar/

http://www.netdoktor.se/overvikt/fraga-doktorn/jordnotssmor-22243/

http://www.halsonytt.nu/kost/ar-jordnotssmor-nyttigt-eller-onyttigt/

http://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/kalorier-jordn%C3%B6tssm%C3%B6r.html

https://nordicwellness.se/nyheter/halso-bloggen/2013/okt/ar-jordnotssmor-nyttigt/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s