Lykopen är toppen – laga en fransk grönsaksröra!

Vissa dagar tar livsnjutaren i mig totalt överhanden. Eller. Vem försöker jag lura egentligen? Livsnjutaren i mig har nog överhanden varje dag. Just idag yttrade det sig på så vis att jag åt chokladen före maten, för den är godast när jag är hungrig. När jag har ätit kanske jag inte är sugen längre, och då äter jag ju inte den där chokladen. Som jag var så sugen på. Eller så äter jag den ändå,  men njuter mindre. Hänger du med?

Som tur är tycker jag om nyttig mat, vilket kanske kompenserar lite för att jag är en så skamlös godisgris. Grönsaker och baljväxter är min pryl. Jag koketterar inte eller så, jag tycker helt enkelt att det är snorgott. Härom dagen lagade jag den gamla klassikern ratatouille som är en fransk grönsaksröra. Om du inte har ätit den rekommenderar jag att du provar, förutom att den är god är den riktigt nyttig!

Den där med lykopen

Eftersom tomaten är basen i röran och en så vanligt förekommande ingrediens i matlagning generellt, tänkte jag berätta för dig varför det är så bra att du äter tomat.

Jo, det fina med tomaten är dess mängd av lykopen. Lykopen är ett rött färgämne som sitter i och under skalet på tomaten och är en av naturens mest kraftfulla antioxidanter. Lykopen är fytokemikalie som är en del av plantornas immunsystem. Lykopen finns även i vattenmelon, grapefrukt, aprikoser, röd paprika, papaya, gojibär och nypon. Men framförallt finns lykopen i tomater och tomatprodukter.

Lykopen har effekt mot bröstcancer, matstrupscancer, prostatacancer, hjärt och kärlsjukdommar samt inflammation. Lykopen neutraliserar uppkomsten av fria radikaler som uppstår i kroppen bland annat när vi tränar hårt. En svensk studie visar på att den fysiska stressen som uppstår i kroppen när vi tränar minskar om vi dricker ett glas tomatjuice om dagen. Lykopen stärker vårt immunförsvar och skyddar mot solens skadliga strålar.

Ät de rödaste och minsta tomaterna. Välj ekologiskt och värm gärna upp och mixa tomaterna. Lykpenets nyttoeffekter maximeras vid upphettning. Eftersom ämnet är fettlösligt är lite fett bra att tillsätta i sammanhanget. Även tomatjuice och tomatkross är fina grejor.

img_2709

Lykopenmaxa – laga en ratatouille 

Jag använder det här:

1 förpackning ekologiska krossade tomater

2 små röda paprikor

2 stora kvisttomater

1 liten zucchini

1 liten aubergine

2 vitlöksklyftor(pressade)

1 msk honung

1 msk rödvinsvinäger

1 tärning grönsaksbuljong

lite olivolja

Jag gör såhär:

  1. jag hackar zucchini, aubergine och paprika i små bitar. Jag grovhackar tomaterna.
  2. Jag hettar upp lite olivolja i en ganska rejäl gryta och fräser grönsakerna i 4-5 minuter.
  3. Jag tillsätter tomatkross, pressad vitlök, honung och rödvinsvinäger.
  4. Jag låter grytan puttra i minst 20 minuter, men gärna lite längre.
  5. Smaka av med salt och servera till valfritt alternativ. Själv äter jag gärna röran till sojakorv.

img_2711

Källor: http://www.allas.se/nyhet-supertomaterna-som-skyddar-dig-mot-cancer/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22105139.ab

http://sporthalsa.se/artiklar/daerfoer-aer-tomater-nyttigt

 

En tanke på “Lykopen är toppen – laga en fransk grönsaksröra!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s