Träningsvärk – vad är det?

Området runt mina skulderblad är stelt och ömt. Baksidan av mina överarmar är ännu ömmare. Det känns förbannat bra. Jag har träningsvärk. Träningsvärken är en av de bästa av känslor. Jag vet att jag har tagit i liksom. Några gånger har det gått över gränsen. När jag inte kunde anteckna på en hel föreläsning för att det gjorde för ont att hålla i pennan. När jag var tvungen att hålla i handfatet för att kunna sätta mig på toaletten. När jag höll på att börja tjuta för att jag var tvungen att resa mig för att gå till skrivaren på jobbet. När jag vaknade i panik en natt för att jag inte kunde vända mig själv i sängen och var tvungen att bli uppbaxad på nattpromenad i lägenheten. Någon måtta får det ju vara, men för det mesta är det en ganska ljuvlig smärta.

Frågan är då vad värken beror på. Kan jag träna med träningsvärk.  Är värken verkligen ett kvitto på att jag tagit i och träningen gjort nytta – egentligen.

Vad händer i kroppen vid träningsvärk

Faktum är att orsaken till träningsvärken inte är fullständigt fastställd. Emellertid verkar forskarna vara överens om vilken typ av belastning som orsakar träningsvärken. När muskeln förlängs under belastningen får vi träningsvärk. Fenomenet kallas den excentriska rörelsen. Att bromsa en rörelse som att springa i nerförsbacke eller att sänka en hantel under en bicepscurl är vad som orsakar värken.

Det har funnits en mängd olika teorier om vad som orsakar värken. En teori är att träningsvärk beror på att det uppstår mjölksyra i muskeln. Andra teorier är att värken beror på skador i muskelns cellmembran eller att inflammation uppstått i muskeln. En nyare teori är att värken inte beror på att muskeln skadats utan att det är förstärkningen som känns. Det finns också nyare teorier om att värken orsakas av vårt nervsystem, med syftet att vi ska undvika att anstränga muskeln tills den har återhämtat sig igen.

Det här med att träna med träningsvärk

Träningsvärk är generellt inte farligt, men det kan fördröja återhämtningen och minska prestationen. Emellertid kan värken vara en varningssignal som du behöver lyssna på. Om musklerna är så ansträngda att det gör ont att ta på dem eller om du har så ont att du inte kan sträcka ut en arm eller ben bör du ta en extra vilodag. Att träna under dessa omständigheter kommer endast bryta ner musklerna ytterligare istället för att bygga upp dem. Oavsett om smärtan beror på skada eller en aktiv återuppbyggnadsprocess så verkar vetenskapen överens om att fömågan att generera kraft efter ett hårt pass med excentriska kontraktioner är nedsatt i flera dagar efteråt. Själv tränade jag så mycket body pump under en period att jag faktiskt började tappa stryka. Att dra ner ett pass i veckan gjorde mig istället starkare. Om musklerna bara är ömma kan du träna, men kommer sannolikt inte orka lyfta lika tungt eller göra lika många repetitioner. Varierna gärna din träning och varva styrka med kondition.

Träningsvärken är trots allt inte en måttstock på din prestation säger de lärde. Träningsvärken är inte nödvändigtvis ett kvitto på träningseffekten. Träningsvärken är sannolikt individuell och du kan ha tagit i till max utan att känna något dagen efter.

Kan vi göra något för at förebygga träningsvärk

Att värma upp och varva ner minskar skaderisken, vilket är väldigt bra. Likväl har det ingen effekt på träningsvärken. Att strecha hjälper inte heller även om rörlighetsövningar är bra mot stelhet överlag. Det du kan göra är att börja långsamt och öka i rimlig takt så att du kan vända dig i sängen och inte behöva gråta på vägen till skrivaren.

Källor:http://www.expressen.se/halsoliv/traning/ar-traningsvark-kvitto-pa-att-du-tranat-ratt/

http://aktivtraning.se/traning/trana-trots-traningsvark

http://tranastyrka.se/vad-vet-vi-om-traningsvark/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s