Den hydrokortisonfria kampen mot eksemen

Som du vet har jag utkämpat en bitter kamp mot torra eksem på benen. Jag har alltid lidit av torr hud på benen under vinterhalvåret, men under hela sista året har problemet varit näst intill outhärdligt. Jag har provat att behandla med kortisonsalva vilket på sikt verkar ha gjort allt värre. Troligtvis för att kortisonet tunnar ut huden. Jag har nog provat alla mjukgörande krämer som rekommenderats i sammanhanget, men de har framförallt lagt sig på eksemet och kliat.  Krämer som Dexem och Dermalex repair har funkat skapligt, men tuberna är små och tar slut på ett par dagar. Då  de kostar runt en hundring stycket blir det alldeles för dyrt.

Läget började bli desperat eftersom jag tillslut inte kunde ha jeans på mig,  sömmarna orsakade alltför mycket friktion mot huden. I princip all kontakt med tyg, lakan, varmvatten etc. blev smärtsamt.

Nu har jag dock fått bukt med problemet och tänkte dela med mig av min eksemfria resa.

Skillnad på olja och olja

Efter att ha utvärderat det mesta som finns att prova mot torr hud och eksem har jag kommit fram till att växtoljor är det som fungerat bäst för mig. Emellertid har jag gjort vissa insikter vad det gäller olika oljor. En del oljor har på sikt varit lite uttorkande.  Andra oljor återfuktar huden bra där den är frisk, men de har inte rått på eksemen. Det finns också fantastiska oljor och produkter som lindrat och läkt. Jag tänker naturligtvis berätta vilka…

Kokosolja – för torrt i längden

Jag smörjde länge in mig med kokosolja och tyckte att det fungerade bra. Kokosoljan är läkande, men använt en längre tid kändes den lite uttorkande. Tydligen ska kokosoljan gärna kompletteras med någonting som återfettar lite mer.

Sesamoljan – bra mjukgörare

Jag oljar in hela min lekamen med sesamolja, även ansiktet. Oljan återfettar och mjukgör bra utan att täppa till mina porer. Den läker också småsår och irritationer bra. Jag använder sesamolja istället för hudkräm på kroppen och huden blir bebismjuk. Emellertid har den inte lyckats bota eksemen.

Nattljusolja – läkande och reparerande

Under den gångna veckan har jag smort in benen med nattljusolja. Denna olja har läkt enormt bra och gjort stor skillnad. Oljan är väldigt rik på GLA-syra som är en omega-6 fettsyra. GLA-syra ska vara mycket reparerande för hudbarriären vilket jag kan skriva under på.

Fungerande hudprodukter

Innan jag provade nattljusoljan fick jag emellertid lite hjälp av hudprodukter från märket Paulas Choice. Du kan köpa produkterna via nätbutiken Skincity, vilken jag också varmt kan rekommendera. Skincity har ett stort utbud av produkter och märken. De har också en väldigt trevlig och hjälpsam kundtjänst.  Du kan även göra ett kostnadsfritt hudtest och få rekommendationer på produkter som ska fungera för din hud. Så hittade jag produkter som i princip botade min hysteriskt yttorra ansiktshud och de problem som följde med detta tillstånd.

För eksembenen provade jag följande:

Resist Weightless Body Treatment  2% BHA

Denna kräm innehåller salicylsyra och jag tillämpar den främst som kroppspeeling lite då och då. Emellertid är salicylsyran antiinflammatorisk och bra mot grov hud. Huden på mina ben var ju superinflammerad och kändes liksom tjock eller förhårdnad. Jag tänkte att det var orsaken till att inga krämer rådde på eksemen. Jag smörjde därför ett tunt lager på eksemen morgon och kväll i ett par dagar. Det verkade ta den värsta inflammationen och huden mjukande. Jag vill dock påpeka att detta är helt ovetenskapligt belagt från min sida. Ett personligt experiment på det hela taget, men det verkade fungera.

img_2650

Lär mer om produkter här

Resist body oil spray

Efter salicylsyrakrämen sprejade jag Resist body oil spray på benen. Denna oljan ska vara just utvecklad för torr, grov och eksemdrabbad hud. Den innehåller vegetabiliska oljor och antioxidanter. Oljan känns lindrande, mjukgörande och läkande. Dessutom går den lätt in huden. Särskilt bra precis efter duschen.

img_2646

Läs mer om produkten här

Clinical ultra-rich soothing body butter

Sist men inte minst, smörjde jag in benen med denna kräm. Krämen ska vara effektiv för torr, känslig och eksemdrabbad hud. Den här krämen kändes extremt svalkande, mjukgörande och läkande. Den räcker dock inte jättelänge och är för dyr för att jag ska vilja smörja in hela kroppen med den. Men fantastisk som punktbehandling för torr problemhud.

img_2649

Läs mer om produkten här

Det där med att duscha varmt

Avslutningsvis har jag försökt att lära mig att duscha ljummet snarare än skållhett. Jag älskar att duscha i riktigt varmt vatten.  Badrummet har alltid varit ångbastu i en halvtimme efteråt och min hud röd och skållad i tonen efter duschen. Men det varma vattnet torkar ut något infernaliskt. Ljumma duschar är tristare, men huden är så mycket gladare…

 

2 reaktioner till “Den hydrokortisonfria kampen mot eksemen”

  1. Gammalt inlägg men jag hittade dig via google. Jag kämpar själv, har atopisk hud och tål inte kortison. Jag har eksem i hårbottten som jag försöker bli av med, ihop med snustorr hud. Förr hade jag också eksem på benen och armarna, vilket försvann av att sluta helt med komjölksprodukter.

    Gilla

    1. Hej Emelie! Jag har liksom du kommit fram till att ko-mjölk inte är bra för min hud på flera sätt. Jag har idag inte så mycket problem med eksem längre men blir jag väldigt torr så kör jag på rena kallpressade ekologiska oljor🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s