Läkande och hormonreglerande nattljusolja

Sista veckorna har gått i teknikens tecken. Jag har nämligen varit drabbad av teknikhaveri på alla fronter. Batteriet i min dator tvärdog söndagskvällen för två veckor sedan. Datorn hade länge stånkat på av ren vilja,  nära sista andetaget.  Jag var med andra ord inställd på att köpa en ny. Jag tänkte att det trots allt inte var superpanik, jag hade ju hela livet i telefonen. På onsdagen försvann telefonen, tappad eller fickstulen någonstans mellan ett jobbmöte och gymmet. Då blev det panik däremot. Jag var tekniskt strandsatt och helt oförmögen att kommunicera med omvärlden. Jag försökte uppskatta skärmlöshet. Det gick inte. Allt löste sig till slut, tack vare snälla vänner. Nu verkar ordningen vara hyfsat återställd. Därför tänkte jag dela med mig av ny trevlig olja.

Nattljusolja en ny läkande favorit

Jag har bara haft oljan hemma ett par dagar,  men har redan märkt så goda resultat av den att jag kan rekommendera den. Oljan är nämligen vansinnigt läkande och mjukgörande. Du som har hängt med ett tag vet att jag gillar att olja in mig, från topp till tå faktiskt. Nu har jag upptäckt nattljusoljans läkande egenskaper.

Jag har ganska länge tampats med galna eksem på benen. Röda, varma ilskna, kliande och ömmande. Jag vet- jag borde gå till läkare. Men med en misstanke om att jag bara skulle få en salva med höga halter av hydrokortison utskrivet, valde jag att inte göra det. Jag har själv provat att behandla med hydrokortisonsalva. Först blev eksemen bättre, men så snart jag slutat  med salvan kom de tillbaka med än värre kraft. Faktiskt tror jag att salvan på sikt gjorde huden skörare och mer ömtålig. Jag provade alla typer av krämer som Canoderm, Fenuril, Decubal och Locobase. Det funkade inte. Krämerna lade sig bara ytan, benen kliade och värkte. Jag hittade tillslut en hudvårdserie som fick mina ben att sucka av lättnad, så jag återkommer till den i ett annat inlägg.

MEN. Den kallpressade ekologiska nattljusoljan jag nyss köpt har skyndat på läkningen rejält, så nu är benen är nästan liljevita (istället för scharlakansröda) igen. Oljan luktar inte supergott, men jag accepterar det lätt med tanke på nyttan den gör. Det svider till av oljan i den torra huden, så att en vet att den fungerar. Dessutom läker oljan småsår efter finnar och torr hy snabbt som blixten.

Nyttan med nattljusolja

–   Nattljusoljan framställs genom att frön från nattljusblomman pressas.

–   Nattljusoljan har flera användningsområden, utvärtes så väl som invärtes.

–   Oljan används med goda resultat för att motverka eksem och andra hudirritationer. Effekten tros komma från Omega-6 fettsyran GLA, gamma-linolensyra, och spelar en viktig roll för hudens elasticitet och förmåga att binda fukt.

–  GLA-syran hjälper till att motverka hudens åldrande. Oljan är torr, näringsrik, reglerar fukthalten samt främjar läkning. Oljan kan användas ren eller spädas med annan olja såsom sesamolja, aprikoskärnolja, mandelolja eller sheasmör.

–   Oljan ska även kunna avhjälpa rosacea. Tillsammans med zinktillskott ska oljan kunna förbättra rosacea och acne.

–  Oljan stärker hud och naglar.

–  Nattljusoljan ska motverka PMS, öka välbefinnandet under klimakteriet samt bidra till hormonell balans.

–  Många PMS-drabbade kvinnor har visat på låga halter av GLA. Hos kvinnor med fibrocystiska bröst ska oljans essentiella fettsyror kunna minimera bröstinflammationen och främja upptaget av jod. Just jodhalten verkar vara låg hos kvinnor med detta tillstånd.

–   Nattljusolja ska ha positiv effekt mot benskörhet.

–   Oljan ska också ha positiv effekt mot ledsmärta.

img_2666

Biverkningar

Biverkningar av nattljusoljan vid tillskott eller vid hudvård är relativt ovanligt, men bra att känna till. Om du upplever att du får en reaktion av oljan ska du genast sluta att använda den. De biverkningar som har observerats vid invärtesbruk är diarré, illamående, magont och huvudvärk. Vid utvärtes bruk kan huden irriteras eller svullna på grund av en allergisk reaktion.

Användning och dosering

Utvärtes: Smörj oljan ren eller blandad med annan basolja på huden.

Invärtes: ½ – 1 tsk intas dagligen tillsammans med mat.

Vid terapeutiskt intag av endast GLA kan obalans uppstå i omega -6/omega -3 kvoten. Därför rekommenderas samtidigt intag av högkvalitativ fiskolja eller algolja.

Observera att oljan ej ska intas vid epilepsi eller vid intag av blodförtunnande medel utan att  du rådgör med läkare.

Förvaring och brukning: Oljan bör förvaras i kylskåp och öppnad flaska bör förbrukas inom 3 månader.

 

Källor: https://www.clearlife.se/sv/artiklar/jattenattljusolja-ekologisk-kallpressad-.html

http://nattljusolja.nu/biverkningar-av-nattljusolja/

 

6 reaktioner till “Läkande och hormonreglerande nattljusolja”

      1. Gjorde en snabbspaning på din blogg precis( är på gymmet🙂) Den är definitivt något för mig👍 Särskilt med tanke på vart jag befinner mig i livet nu. Var på andlig vägledning i veckan och fick veta att jag behöver skapa balans i min aura. Låter lite flummigt kanske, men eteriska oljor kan nog hjälpa mig även där tror jag. Ser fram emot en mer grundlig läsning senare🙂Ska bli kul!

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s