Att fluxa eller inte fluxa – det är frågan?

Jag är yr och trött av fint väder och frisk luft. Mina ben och min rumpa är ömma på det där sköna sättet. Jag har promenerat på studsiga ben genom Pildammarna med rosor på kinden och solsken i blick, typ. Veckan började en aning katastrofalt. Jag kände mig utsliten och panikslagen. Mitt inre alarmsystem tjöt så att jag blev lomhörd. Gammal skit kan sätta sig i en lika obevekligt och ofrånkomligt som ett muskelminne. Men. Jag lät mig tappa det lite. Bölade ut. Fick pepp och omtanke. Det är inte som förut. Nu är nu, och nu är mycket bättre än då.

Under min promenad hann jag iallafall fundera över en massa saker. Jag borde köpa strumpbyxor i roliga färger att matcha mina klänningar med. Jag är glad över att min fina kompis Cissi har blivit Malmöbo. Att hon fått nytt jobb, en fin lägenhet och verkar nöjd och harmonisk med sina beslut. Att det här med fluor och har blivit något av en grej på sista tiden. Det har diskuterats på nyhetsmorgon, på jobbet och över vinglas på Tempo. Fluor har ansetts rädda vår tandhälsa. Med det sagt kan det finnas mer eller mindre allvarliga biverkningar med detta ämne. Så det är väl dags att reda ut hur det ligger till. Är fluor bra eller anus?

Den påstådda nyttan med fluor

Enligt vad som beskrivs i Tandläkartidningen ska det inte finnas någon vetenskaplig tvekan om att regelbunden tillförsel av fluor på tandytan är ett effektivt sätt att minska karies. Fluoret sägs arbeta i gränslandet mellan tandyta, plack och saliv. När vi äter mat som innehåller socker utsätts tanden för en syrattack. Fluor bromsar nedbrytningen av emaljen och stimulerar en snabb reparation av den efter attacken. Emellertid är effekten färskvara. Om vi slutar att tillföra fluor försvinner effekten. Det är allra viktigast att tillföra fluor när tänderna är nya och emaljen är extra sårbar. Människor som dricker vatten med fluor har mindre karies. Ju högre fluorhalt desto mindre karies.

010

De påstådda biverkningarna med fluor

Det ska också finnas studier som visar på att fluor inte har någon stärkande effekt på tandemaljen, kanske det motsatta. Dessutom menar motståndarna att ämnet innebär en rad biverkningar.

– En mindre allvarlig biverkning av höga fluorhalter är vita fläckar på tänderna, så kallad tandfluoros. Det kan upplevas som störande för utseende men är inte farligt.

– Vid väldigt höga halter kan vi utveckla kroniskt invalidiserande fluoros, vilket är en typ av benförtätning i skelettet. Denna biverkning har dock bara rapporterats i områden där halterna av fluor är mycket höga i dricksvattnet och klimatförhållandena är sådana att befolkningen dricker mycket mer vatten än i Sverige.

– En amerikansk studie från 2007 visade på att fluor i dricksvattnet skulle ge 20 procent ökad risk för bentumör. Risken skulle framförallt gälla unga pojkar vars skelett växer mycket snabbt. Fluor är ett cellgift som skulle kunna ge cancer vid riktigt höga doser.

– Forskning har visat att fluor i mycket höga doser kan ge störd hormonreglering och koncentrationssvårigheter.

– Det finns också studier som har visat på att fluor ska kunna göra oss slöare, ge oss en långsammare hjärna och orsaka demens. Det finns också studier som visar på kopplingar mellan fluor och utvecklingen av hjärnan hos barn.

– Andra studier visar på hämmad sköldkörtelproduktion och hämmad produktion av antikroppar. Det senare skulle kunna orsaka en ökning av autoimmuna reaktioner.

– Fluormotståndarna framhåller att fluor i dricksvattnet är en hälsofara, att detta är en form av tvångsmedicinering av befolkningen.

Fluorhalten i svenskt dricksvatten anses låg

Enligt Svenskt vatten och livsmedelsverket ska eventuella faror med fluor endast uppstå vid mycket höga fluorhalter. Fluorhalten i svenskt dricksvatten anses generellt vara mycket låg. Dessutom sänktes fluorhalten i vårt svenska dricksvatten år 2004. Detta innebär att vårt svenska vatten inte får innehålla mer än 1,5 mg fluor per liter. Anledningen till den sänkta halten är enligt regeringen att höga doser fluor kan ge skador på tänder och skelett då det är ett cellgift.

Förgiftning vid höga doser

Att drabbas av förgiftningssymtom på grund av för hög halter ska vara ovanligt. För att få i sig så mycket fluor att det leder till förgiftning behöver vi få i oss ca 5mg fluor per kilo kroppsvikt. En tvååring som väger ca 12 kilo behöver således få i sig 50 mg fluor. Detta motsvarar en hel tub barntandkräm.

Många småbarnföräldrar är oroliga för att deras barn sväljer ner för stora doser vid tandborstningen. Om en håller sig till den rekommenderade dosen med en tandkrämsklick stor som en ärta, ska det inte vara någon fara.

Själv borstar jag tänder med fluortandkräm och fluxar morgon och kväll utan att vara det minsta orolig…

.Källor: http://fluor.se/ar-fluor-farligt/

http://www.tandlakartidningen.se/teman/nu-okar-oron-for-fluor/

http://kurera.se/fluor-giftigt-eller-bra/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s