Rena dig med Persilja

Det är fortfarande varmt för att vara september, men något som börjar likna klar höstluft är äntligen på väg. Jag får helt enkelt acceptera att hösten är min årstid. Jag är ingen sommartjej. Men jag säger som en av mina vänner – med åldern kan jag uppskatta även soligt väder…

Den här helgen är jag iallafall i stort behov av att bara jäsa, vilket jag just nu ägnar mig åt med stor entusiasm. Visserligen experimentbakar jag äppelchips i ugnen, men de klarar sig ganska bra själva. Men nu var det varken höstväder eller äppelchips jag skulle uppmärksamma. Istället tänkte jag att det var dags att titta på en krydda.

Häromdagen gjorde jag en av min favoriter när det gäller kalla såser. Såsen består av en liten burk creme fraiche, alternativt havre fraiche, en pressad lime och persilja efter behag. Jag gillar persilja väldigt mycket. Jag tycker helt enkelt att persilja är väldigt gott. Dessutom känns det nyttigt att äta persilja. Och det är det!

023

Nyttan med persilja

Persiljan har länge odlats i medelhavsområdet och har använts som naturmedicin. Den har också odlats som läkeväxt av medeltida munkar i svenska klosterträdgårdar. De vanligast odlade läkeväxterna var persilja, kummin och pepparrot. I Sverige importerar vi ansenliga mängder persilja och den anses vara en av våra mest populära kryddväxter.

– Persiljan är utrensande och urindrivande, vilket gör den till en passande växt vid reningskurer. Orsaken är kombinationen av eteriska olja och flovonoider (antioxidanter).

– Te på torkad persiljerot lindrar urinvägsinfektioner. Detta kan jag personligen intyga.

– Persilja är stärkande för din kropp i största allmänhet och aktiverar funktionen av lever och njurar i synnerhet.

– Periljan är bra för mage och tarm. Den motverkar inflammation, gaser och förstoppning.

– Klorofyllet ger en uppfriskande effekt som motverkar dålig andedräkt.

– Persilja är rik på vitamin C. 30 gram ska täcka dagsbehovet av detta vitamin.

– Persiljan är också rik på folsyra som är extra viktigt om du är eller planerar att bli gravid.

– Persiljan innehåller mineralerna kalium, kalcium, järn och magnesium.

– Förutom flavonoider innehåller persiljan också antioxidanter i form av karotenoider. Karoten ombildas också till vitamin A i kroppen. 5 gram persilja ska därför täcka dagsbehovet av vitamin A. Detta ämne binder fukt och minskar ålderstecken.

– Persiljan innehåller ämnet pigenin som har visat sig bromsa cancertillväxt.

Här hittar du recept på en renande persiljedryck!

011

Källor:

http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/persilja

http://www.mabra.com/persilja-en-kvinnokrydda-med-superkrafter/

http://stegforhalsa.se/dryck-med-persilja-att-naturligt-rensa-njurarna/

En tanke på “Rena dig med Persilja”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s