Probiotisk kost för gladare mage och bättre hälsa

Högmod går före fall brukar det ju heta. Så sant. Häromdagen höll jag en lång utläggning om att syra grönsaker på lunchrasten på jobbet. Jag menade att det är lätt som en plätt att syra och tillade kaxigt att jag aldrig hade misslyckats med en syrning. Några av mina kollegor blev eld och lågor och jag lånade generöst ut min syrningsbok. När jag kom hem i fredagskväll upptäckte jag något chockerande. En av de två burkar med morötter jag satt på syrning hade något äckligt vitt jox simmande på ytan. Jag hade misslyckats iallafall med hälften av projektet, så imorgon måste jag krypa till korset…

I vilket fall som helst sägs syrade grönsaker vara bra för magen på grund av mjölksyrabakterierna som utvecklas under syrningen. Mjölksyra är inte bara bra för magen utan också för immunförsvaret. Jag tänkte därför ge den probiotiska maten lite utrymme. Du har säkert hört talas om probiotika som tillskott, men faktum är att du kan inta probiotika genom maten utan piller eller juicer med tillsatta baciller.

Vad innebär då probiotika?

Probiotika är nyttobakterier som är bra för tarmen och immunförsvaret. Probiotika hämmar allergier och tillväxten av skadliga förruttnelsebakterier. De fina bakterierna lever på näringen i tarmen och sätter sig på tarmens slemhinna. Där förhindrar de att de skadliga bakterierna får tillgång till näring eller sätter sig på tarmslemhinnan. Probiotika innehåller laktobakterier, acidofilusbakterier, bifodobakterier.

Nyttan med probiotika

– Probiotika i mjölksyrebakterier sänker halterna av laktos och kan vara bra om en sån som jag, som har svårt att bryta ner laktos.

– Probiotika producerar antiseptiskt väteperoxid och syror som mjölksyra och ättiksyra, vilket sänker ph-värdet i magsäcken. Detta motverkar skadliga mjölksyrabakteriekänsliga bakterier, parasiter och jästsvampar.

– Nyttobakterierna hjälper kroppen att bilda K-vitamin och B-vitaminer.

– Bakterierna påverkar tarmrörelserna positivt och hjälper fibrerna att jäsa och ge näring åt tarmens celler som gör att den mår fint.

– De glada bakterierna tillverkar serotonin som är bra för både tarmrörelserna och humöret.

– Bakterierna verkar påverka fettmetabolismen och obalans har visat sig bidra till övervikt.

Probiotika bör intas dagligen eftersom alla de fina bakterierna inte överlever resan till tarmen. Genom att kontinuerligt fylla på förrådet bygger du upp och behåller en bra bakteriebalans i tarmmaskineriet.

038
Vad händer vid obalans?

Dysbios innebär att det uppstått en obalans mellan glada och sura bakterier in din kropp. Det kan bero på för många sura baciller och för få glada bakterier generellt, eller att de befinner sig på fel plats. Det kan även bero på infektioner av parasiter, jästsvampar eller mask.

Dysbios är sammankopplat med en rad sjukdomstillstånd som följande; artrit, astma, autoimmuna sjukdomar, uppblåst mage, gaser, celiaki, förstoppning, gaser, kramper, oro och depression, diarré, utmattning., fibromyalgi, matintolerans, illaluktande avföring, dålig matsmältning, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, IBS, slemmig eller blodig avföring, krypningar i benen, hudbesvär,  icke nerbrutna matrester i avföringen.

Du hittar till exempel probiotika i följande livsmedel:

. Vitkål, kål
– Surkål, syrade grönsaker
Vitlök
– Havre
– Filmjölk och yoghurt
Honung
Spirulina
– Aloe vera
Chlorella

018

 

Prebotika för probiotika

Du kan också göda de goda bakterier som du redan har tarmen för att göra dem ännu lite gladare. För detta tillämpar du prebiotika. Prebiotikan har också lite bättre överlevnadspotential än probitotikan under färden ner till tjocktarmen.

Du hittar prebiotika i följande livsmedel:

– Gul lök och vitlök
– Honung
– Jordärtskocka
– Svartrot
– Sparris
– Bananer
– Bönor
– Havre

020

Källor: http://www.halsosidorna.se/Probiotika.htm

http://magkliniken.se/probiotika-goda-tarmbakterier-for-en-glad-mage/

http://www.halsosidorna.se/Detox.htm

http://www.netdoktor.se/mage-tarm/artiklar/nyttiga-bakterier/

En tanke på “Probiotisk kost för gladare mage och bättre hälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s