I detoxtankar

Sisådär två gånger om året brukar jag göra en detoxkur på två veckor. Jag gör det framförallt för att ge kroppen en andningspaus och komma in i lite bättre vanor. Det är både jobbigt å kul. Nu har det nog gått så lång tid som ett och halvt år sedan jag gjorde en detox sist, det har liksom inte varit läge. För att det ska vara görligt skulle jag säga att en bör vara motiverad och inte befinna sig i någon form av kris eller ha helt nytt jobb. En detoxkur tar trots allt på krafterna. Hyfsad livsstabilitet är med andra ord en ganska bra utgångspunkt i sammanhanget. Jag har visserligen detoxat under kriser. För att var ärlig var det faktiskt ett rent helvete och det kändes inte som att det riktigt hjälpte mig heller. Men just för tillfället känner jag mig stark, stabil, projektsugen och vansinnigt detoxpepp!! Emellertid inväntar jag att första tillbaka efter semestern rushen ska läggas sig lite på jobbet, innan jag drar igång.

Du äter det här men inte det där 

Vi människor har länge ägnat åt oss lite olika kurer för att rensa och rena våra kroppar. En del juicefastar med grönsaksjuicer, vattenfastar eller bastubadar för att nämna några exempel. Det som skiljer en detox från att fasta är att du intar mer energi och näring genom föda vid en detox än under en fasta. Av denna anledning anses en detox vara skonsammare mot kroppen än fastan. En detox upplevs av många som mer genomförbar och magen fungerar bättre eftersom du faktiskt äter regelbundet.

Du får alltså äta vid en detox, men maten ska vara näringstät och lättsmält.

Jag undviker följande under min detox; alkohol, nikotin, koffein, snabba kolhydrater, socker, animaliska livsmedel, mejeriprodukter, gluten, salt, transfetter.

Basfödan under min detox består av grönsaker, kålväxter, frukt och bär. Jag äter lite mindre av nyttiga fetter som avokado, nötter, frön, mandlar och kallpressade vegetabiliska oljor. Jag äter protein som baljväxter som bönor, ärtor och linser samt tofu i mindre mängd. Jag äter även en mindre mängd kolhydrater av typen quinoa, bovete och råris.

Jag väljer ekologiskt och kravmärkt i  så stor uträckning som möjligt.

005

Varför vill du detoxa?

Enligt detoxförespråkarna är våra kroppar ofta överbelastade , vilket försämrar kroppens naturliga utrensnings och läkningsförmåga.

Följande symtom kan vara tecken på att du behöver detoxa; trötthet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, ömma leder, dålig andedräkt, dålig kroppslukt, försämrad sexlust, svettningar, problem med hår och naglar, gaser i magen samt förstoppning.

En detox ska ha positiva effekter som; Mer energi, klarare tankar, bättre minne, jämnare humör, mjukare och smidigare hy, starkare hår och naglar, mindre problem med gaser, magont och svullen buk, minskad smärta och ledvärk på grund av minskad inflammation i kroppen.

Vad säger skeptikerna

Det finns också en annan ståndpunkt i frågan. Nämligen att detoxandet är en bluff. Syftet att sälja detoxkurer till fölk som undertecknad, med hopp om att det ska göra kroppen friskare.

Kroppen ska göra sig av med gifter genom huden, levern, lungorna och njurarna oavsett. En frisk kropp kan avgifta även utan en detoxkur.  Om kroppen inte hade kunnat hanterat det hade det medfört behov av allvarliga medicinska ingrepp eller döden. Påståendet att levern skulle behöva renas anses löjlig. Möjligen kan en person som dricker stora mängder alkohol må bra av alkoholfria dagar eftersom alkohol utgör en stor påfrestning på levern.

Egna erfarenheter

Personligen tror jag att sanningen ligger någonstans mellan förespråkarna och skeptikerna. Kroppen avgiftar kontinuerligt, och en en del av skiten som kommit in i kroppen sitter nog också där den sitter dessvärre. Min egen helt ovetenskapliga övertygelse är dock att en detoxkur ger kroppen en andningspaus. När den inte måste hantera intag av sådant som påverkar den akut får den lite utrymme för läkning och utrensning av diverse slaggprodukter.

Jag har gjort tillräckligt många detoxkurer för att veta att saker händer i kroppen:

– De första dagarna är det väldigt mycket toaspring av både det ena och det andra slaget. Du kommer att konfronteras med saker du inte vill veta om dig själv, jag lovar.

– De första dagarna brukar jag bli känslig, arg, ledsen och gråtmild. Jag fryser och får huvudvärk.

– Efter några dagar till brukar jag drabbas av mer eller mindre stora utbrott av finnar och nån slags vita pormaskar på pannan, hakan och bröstet.

– Ungefär samtidigt som finnarna kommer brukar jag känna att jag får en avig kroppslukt. Samtidigt som den aviga kroppslukten uppstår, brukar en tjock beläggning på tungan visa sig. En beläggning som jag varken helt kan borsta eller skrapa bort.

– När jag har kommit ur svackan under vecka 2 brukar jag känna mig enormt energifylld och klartänkt. Brasklapp. Detta kan bero på ketonerna som gärna bildas i hjärnan när en har ett lågt intag av energi. Ketonerna är en form av naturligt lösningsmedel som får en att känna sig lite euforisk. Så jag vill inte säkert säga att det är reningen, även om jag skulle vilja

– I slutet av vecka 2 brukar jag ha en ren och skär tunga utan beläggning, klar hy, frisk kroppsdoft (vad jag själv kan avgöra), vitare ögonvitor, lugnare mage, vara några kilo lättare samt några hekto gladare och piggare.

Jag detoxar för att det är ett roligt projekt. Det ger mig en mental nystart, bättre vanor och en mer balanserad kropp. Jag ser detoxen som en semester för min kropp, en tid för återhämtning.

Fler inlägg på temat följer inom snar framtid… 🙂

003

Källor:http://ehdin.com/?navid=161&sub=100

http://www.halsosidorna.se/Detox.htmhttp://www.metro.se/nyheter/nej-du-kan-inte-detoxa-din-kropp/EVHnlj!SRkgtcucanOas/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s