Gott och lättbakat knäckebröd med giftiga linfrön och nyttiga sesamfrön

Alltid när jag åker och hälsar på mina föräldrar i radhuset där jag växte upp i barndomsstaden, finns det hembakade fröknäckebröd. Från början är det någon kvinna vid namn Kerstin som står för receptet, men det är alltså min mamma som bakar de knapriga rackarna. Jag inhalerar de hårda bröden skamlöst som om det inte fanns någon morgondag. För dom är ju så förbannat goda. Dessa fröknäcken är tunna, spröda och smakrika med en distinkt sälta. De känns lite lyxiga att äta och fungerar som mellanmål, drinktilltugg eller till osten istället för kex. Nu har jag alltså bakat alldeles själv!

Knäckebröden bakas på linfrön, sesamfrön, solroskärnor, rapsolja och dinkelmjöl. De är fiberrika och fyllda med fina fetter. Du äter dom alltså med gott samvete. Men som jag tidigare har skrivit är linfrön lite giftiga i stora mängder, så du behöver kanske inte trycka i dig hela satsen på en gång.

Lär gärna mer om nyttan med frön i allmänhet och sesamfrön i synnerhet här!

Recept – två plåtar

Du behöver det här:
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön (hela)
1 dl sesamfrön (skalade)
½ dl rapsolja
2 dl dinkelmjöl
2 tsk flingsalt
2 dl kokt vatten

Bakplåtspapper och plastfolie

027

Du gör såhär:

– Rör ihop ingredienserna och tillsätt vattnet.
– Låt stå i 30 minuter
– Dela den kladdiga delen i två delar och tryck ut på två plåtar med bakplåtspapper.
– Lägg platsfolie på degen och tryck ut degen med handflatan. Tänk på att knäckebröden ska bli tunna.
– Grädda på 150 grader i en timme.

015

029

Jag vill dock tillägga att gräddningstiden kan variera. I min gasugn var bröden färdiggräddade på ca 40 minuter. I varmluftsugn verkar 125 grader och 40 minuter vara det bästa. Så håll ett öga på bröden, så märker du hur lång gräddningstiden är i din ugn.

Smaklig spis!

047

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s