Karma och en jävla bra smoothie på hallon och mango

Under dagen har jag funderat mycket på ett samtal jag hade med en vän över en middag i lördags. Nämligen  om det här med karma. Vi pratade om människor som på något sätt har bajsat oss på skorna under livet. För att det är terapeutiskt helt enkelt. Du har säkert också träffat på folk som lämnat en stinkande kladdig hög efter sig. Bildligt talat alltså. Kanske har vi själva gjort det. Hur som helst funderade vi över det faktum att vi inte riktigt gav igen. Fast vi egentligen hade tillräcklig bakgrundsinfo om bajsaren för att sänka hen för en livstid. Eller iallafall för ett par dagar eller så… Kanske blev vi för ställda. Kanske ville vi vara den större personen. Kanske ville vi bara inte smutsa ner oss utan tänkte att fuck it – jag låter karma ta dig. Den springande punkten är då hur länge känns det värt att vänta på karma? Kan det finnas  något som heter karma-dispens? Och vad är poängen med karma om en inte är där och kan se på? Det är kanske inte är så ädelt. Men det är ju så vi känner. Är det inte så?

Typiska tankar att gotta sig i när en har varit ledig lite för länge och har gått in på sin fjärde semestervecka. Av denna anledning tänkte jag att det blivit dags att prova en semestersmoothie.

Hallon och mango smoothie med kokossocker och chiafrön

Smoothien gjordes på frysta hallon och fryst mango och påminner lite om sorbet. Kokossocker gav lite sötma och chiafrön lite stadga. En god semestersmoothie. Särskilt till en bit mörk finchoklad inköpt på Bornholm.

Jag använde följande:

2 dl frysta hallon
2 dl fryst mango
3 dl osötad mandelmjölk
1 tsk kokossocker (honung fungerar säkert också bra)
1 msk chiafrön

Jag välte ner allt i min blender och körde smoothien slät.

004

Nyttan med mango

Mangon är rik på flera antioxidanter som betakaroten, C-vitamin och kalium. Betakaroten omvandlas till A-vitamin i kroppen vilket är bra för synen, skelettet, huden, slemhinnorna, och immunförsvaret. C- vitaminet stärker i sin tur blodkärl, hud, tänder och skelett.

Nyttan med hallon

Hallonen är fiberrika och är därför bra för kolesterolhalten. 100 gram hallon ska kunna täcka ca en femtedel av ditt dagliga fiberbehov. Hallon är rika på C-vitamin, folsyra, järn, kalium och kalcium. Hallon ska vara slemlösande, avgiftande, och kunna lindra menstruationssmärtor. Hallonen är rika på antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper. Detta ämne hjälper också till skydda blodkärlen och förbättrar cirkulationen. Just antocyaninerna gör att hallonen betraktas som ett av de mest immunstärkande bären du kan äta. Antioxidanterna i hallonen stärker immunförsvaret och förebygger cancer.

Är du nyfiken på chiafrön – läs mer här

 

002

Källor:

Maranik, Eliq, Detox och viktminskning med smoothies och juicer- Rensa, basa och boosta din kropp, Stockholm, Stevali fakta, 2015

http://iform.se/nyttiga-recept/bli-sund-med-harliga-hallon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s