Omega-3 för hjärna, hjärta och hud

Så jag tappade bloggsugen ett tag och sket helt enkelt i det hela litegrann. Det var mycket jobb. Jag var trött. Det kändes som om jag testat varenda jäkla pulver och dissekerat alla kryddor jag kunde hitta. Jag var slutkörd på att hälsonörda så det fick va – på alla plan. Månaden före semestern blev det färdigmat, mycket fulchoklad och absolut ingen träning. Kapital dekadens rådde. Att skriva hälsoblogg hade varit höjden av hyckleri – eller hur?

Nu har jag iallafall semesterjäst i snart tre veckor. Idag har jag tryckt i mig brieost, kex, kaffe och cheesecake i trevligt sällskap under ett gäng timmar, medan jag har sett livsnjutande snäckan Erna fira sin ettårsdag. Jag sitter här och hoppas på att hon ska få behålla sin njutningsfulla och okomplicerade hållning till käk livet ut, och jag känner mig lite sugen på att blogga – ta mig tusan!

Det där med att smörja huden från insidan

Idag tänkte jag djupdyka lite i det här med omega -3. Jag har ganska länge utkämpat en strid mot eksem som ger mig röda, kliande, fjällande, ilskna hudfläckar. Under en period när jag lyckades driva mig själv(fick en smula hjälp utifrån med) till utmattning med tillhörande depression blev allt kaos i min kropp. Framförallt satte det sig i min hud. Eksem, sår, finnar, bölder, fjällande hud- jag hade allt.

Hudproblemen som eksem, enorm skörhet och galen torrhet hängde kvar trots att jag mådde bättre. Även om problemen på sistone inte riktigt har varit lika akuta och delvis  har avhjälpts med kallpressade oljor utvärtes, har de varit sjukt svåra att bli av med. Har du någon gång haft hudproblem så vet du hur det känns.

Jag läste för en tid sedan mitt eget inlägg om fettbehovet och blev då påmind om att för lågt fettintag kan ge torr och fjällande hud. Leva som en lär – eller? Jag insåg att jag nog är för dålig på att smörja huden inifrån och har under någon månads tid gjort en insats med kallpressade oljor, nötter, fröer och omega -3 kapslar. Tillsammans med en rejäl röjning och utvärdering av badrumsskåpet har det nog börjat ge resultat. Jag har sista veckorna börjat få tillbaka en hudstruktur som jag nog inte har sett på sisådär 5 år. Jag kämpar fortfarande med eksem på benen, men annars är skillnaden stor!

Linolsyra och linolensyra – omega 6 och omega 3

Bland de fleromättade fetterna finns linolsyra och linolensyra. Båda fettsyrorna är essentiella och därmed livsnödvändiga. Linolsyran är den så kallade omega-6 fettsyran och linolensyra är samma sak som omega 3.

Omega – 6 källor och egenskaper

Omega -6 finns framför allt i feta vegetabilier som druvkärneolja, solrosfrön, solrosolja, sojabönor och majsolja. Omega -6 finns också till viss del i fågelfett och fett från kött.

Omega-6 fetter kan påverka bildningen av hormonliknande ämnen kallade eikosanoider, vilka påverkar inflammatoriska processer i kroppen. Omega-6 fetterna fungerar som utgångsämne för dessa ämnen som kroppen bildar med hjälp av enzymer. I teorin ökar omega- 6 fetter inflammatoriska processer i kroppen eftersom de fungerar som förstadier till inflammatoriska ämnen. Detta kan betyda att inflammatoriska tillstånd och allmänhälsan kan försämras. I praktiken behöver dock inte omega-6 fetter vara negativt för hälsan, snarare tvärtom. Haken är att omega-6 intaget ska balanseras av ett tillräckligt högt intag av omega -3.

003

Nyttan med Omega -3

Omega-3 är känt för sina många hälsobringande effekter. En av de mest intressanta anses vara att denna fettsyra har en antiinflammatorisk verkan. Detta genom att den konkurrerar med omega-6 fetterna om att omvandlas av de enzymer som bildar de inflammatoriska eikosanoiderna. Om omega-3 hinner tränga sig före omega-6 i processen dämpas den inflammatoriska processen, genom att färre inflammatoriska ämnen bildas. Detta innebär att om du lider av någon form av inflammatorisk sjukdom, kan du ha nytta av att öka ditt omega-3 intag.

Exempel på sådana sjukdomar är; reumatism, atopiskt eksem, psoriasis, och inflammatoriska tarmsjukdomar.

– Även åderförfettning beror till stor del på inflammation i kärlväggen, orsakat av inlagrat fett och kolsterol.

– Ett tillräckligt intag av omega-3 förebygger och motverkar åderförfettning. Omega-3 motverkar också blodproppsbildning samt påverkar kolesterolet i blodet positivt.

– Omega- 3 bibehåller blodkärlens elasticitet.

– Cellmembranen blir mer mjuka och elastiska.

– Omega- 3 förbättrar hjärnans kapacitet. Dessutom bekämpas inflammationer i hjärnans celler och blodkärl.

– Omega-3 ökar mängden serotonin i hjärnan och lindrar depressioner.

Omega-3 källor

Det finns olika typer av omega-3 fettsyror, DHA och EPA som ofta kallas fiskolja eftersom de finns i fisk och skaldjur. ALA kommer istället från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Kroppen kan omvandla ALA till DHA och EPA i små mängder om det skulle behövas.

Fisk innehåller mycket omega-3 fetter av den anledning att de äter alger som innehåller omega-3. Fiskar äter också andra fiskar och får på så sätt i sig ännu mer omega-3. Emellertid innehåller inte odlad lax omega -3 såvida det inte har tillsatts i fodret. Annars är feta fiskar som makrill, sardin, sill, ansjovis och lax rika på omega-3.

Köpguide för omega-3 tillskott finner du här

Källor :

http://www.fiskolja.se/

Brunnberg, Martin, Allt Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB; 2011

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s