Oil pulling för fin-fina tänder

Jag sitter hemma i magsjuka karantän och behöver roa mig med något. Jo, jag började kräkas på jobbet i torsdagseftermiddag. Det var inte vackert. Som tur är har jag fina kollegor. En av dem trotsade baciller och äckelfaktor för att köra mig hem. Jag pendlar nämligen till en annan stad. Min snälla kollega bor överhuvudtaget inte alls åt mitt håll. Jag är henne evigt tacksam för att jag fick sitta i hennes baksäte med en kräkpåse i näven. Jag är nämligen busspendlare. Nu sitter jag här och väntar på att virusbacillerna ska utrotas så att jag kan träffa folk igen.

Jag tänkte därför passa på att dela med mig av ett munhälsoprojekt som jag har roat mig med någon månad eller så. När jag för en tid sedan skrev ett inlägg om sesam och sesamolja, länkade jag till en sida om oil pulling, och blev själv ganska intresserad.

Så vad är då oil pulling bra för

Oil pulling är en urgammal ayurvedisk metod som har blivit något av en trend. Metoden innebär att du sköljer munnen med en matsked olja i 10-20 minuter. Oljesköljningen ska ge bättre munhälsa, vitare tänder och friskare andedräkt. Munnen ska rensas på plack och bakterier som kan orsaka karies, inflammation och dålig andedräkt. Oil pulling ska tillämpas max 20 minuter om dagen. Redan vid 5-10 minuters oil pulling dagligen ska problem med plack och tandköttssjukdomar minska markant. Du ska kunna använda vilken olja du vill, men kokosolja och sesamoljan verkar nu vara de mest populära oljorna för detta ändamål.

Andra hälsofördelar

Tydligen ska fettsyrorna i oljorna påverka hela kroppen positivt. Om du har brist på vissa fettsyror eller på någon av de fettlösliga vitaminerna A, D, E eller K ska oil pulling kunna återställa balansen. Ämnena ska nämligen kunna absorberas till blodet via munnen, och påverka både hud och matsmältning positivt.

Dessutom påverkas kroppens allmänna hälsa genom att munnen rensas från bakterier. Hälsoeffekten beror på att färre bakterier följer med ut i blodomloppet, vilket i sin tur sänker nivåerna av infektioner och inflammationer. Oil pulling har använts inom ayurvedisk medicin för att lindra bland annat migrän, artrit, eksem, och allergiska symtom.

031

Såhär gör du:

1. Stjälp in i munnen en matsked valfri olja.
2. Sila runt mellan tänder och över tunga i 10-20 minuter.
3. Spotta ut i papperskorgen. Svälj inte oljan, då får du i dig alla bakterierna igen.
4. Skölj munnen med vatten. Tandtråda och borsta.

Egna erfarenheter

Jag har använt kokosoljan såhär långt, men tänkte alternera med sesamoljan då oljorna har lite olika egenskaper. Kokosoljan är exempelvis antibakteriell, antiviral och motverkar svamp.

Jag kände ganska snabbt skillnad. Små irritationer i tandköttet började klia och läka. Missfärgningar av te och kaffe började lösas upp och jag tycker mig se att tänderna har blivit vitare generellt. Framförallt känns de mycket blankare, hela dagen.

I början ska en läkekris kunna uppstå. Detta innebär att eventuella problem, som blödande tandkött, först blir värre för att sedan bli bättre. Jag upptäckte inga större kriser förutom en viss ömhet bakom en visdomstand där plack gärna samlas samt en mindre blödning i tandköttet.

I början kan känslan av oljan i munnen vara lite äcklig och faktiskt kväljande. Prova i sådant fall att börja med en mindre mängd. Med tiden vänjer en sig och kan enkelt göra det i duschen eller när en fixar med frukosten.

Källor: 

http://kurera.se/oil-pulling-for-vita-tander-och-battre-munhalsa/

http://www.halsonytt.nu/halsa/oil-pulling-hjalper-det-verkligen/

http://www.halsaochfitness.se/artiklar/oil-pulling-for-battre-halsa/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s