Jag – en endorfinknarkare

En av mina kollegor sa häromdagen att hon inte kände någon som träning gjorde så stor skillnad på som mig. Hon menade att jag är SÅ mycket piggare och gladare när jag tränar, vilket är sant. Avsaknad av träning gör mig energilös och orolig. Under perioder i mitt liv har jag prioriterat helt fel och låtit jobb eller relationer gå före träningen. Inte har någon tackat mig för det, varken chefen eller killen. Framförallt har min kropp och mitt välmående tagit stryk. Jag har därför givit mig själv löftet att alltid låta träningen vara en central del i mitt liv oavsett vart jag jobbar eller vem jag träffar. Grejen med träning är att ju mer en tränar, ju mer vill en göra det. Som du säkert kan gissa har det med signalsubstanser och dylikt att göra. Häng kvar så ska jag förklara.

Vad är endorfiner och hur fungerar det

Kanske älskar du liksom jag hur kroppen känns i rörelse. Kanske drabbas även du av det euforiska ruset mitt i smärtan. Då är du säkert också bekant med det absoluta lugnet efteråt.  Detta är ett känt fenomen hos bland annat löpare och kallas för “runner’s high”. Det som händer är att kroppen och hjärnan utsöndrar endorfiner som ett svar på stressen som uppstår i kroppen vid ansträngningen. Under exempelvis en lång löprunda frisätter nervcellerna detta potenta kroppsegna morfinliknande ämne, kallat endorfiner, för att dämpa smärtsignalen. Ordet endorfin är en sammandragning av endogen morfin, det vill säga morfin som kroppen kan tillverka själv.

Ju mer endorfiner som frisätts ju större blir lyckokänslan. Detta skulle kunna vara en tänkbar mekanism bakom motionens lindrande effekt vid depression eller kronisk smärta. Det finns också ett intresse för endorfiner och musik. Studier har visat att de personer som fick lyssna på musik under träningspasset orkade mer och kände sig mindre trötta efteråt.

Förutom att endorfinerna spelar ett stor roll vid träning och smärta, spelar de en stor roll vid sex och glädje.

Endorfiner och smärta

Till en början var uppfattningen att endorfiner endast frisätts i hjärnan, men nu vet vi att endorfinerna produceras i hela kroppen. Det finns ungefär 20 olika typer an endorfiner och de kan delas in i tre olika huvudgrupper.

Den vanligaste gruppen är betaendorfiner som frisätts när vi t.ex. skadar oss. Endorfinerna blockerar smärtsignalen till det centrala nervsystemet, vilket ger en smärtstillande effekt. När kroppen producerar extra mycket endorfiner höjs smärttröskeln. Studier visar på att det räcker med att vi tror att ett läkemedel ska ha smärtlindrande effekt, för att hjärnans smärtlindrande endorfiner ska frigöras och minska smärtan.

Endorfiner, signalsubstanser och beroende

När endorfinerna binds till hjärnans receptorer förändras också nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin. Det ökade nivåerna av dessa substanser ger en känsla av lycka och styrka. Dopamin är den viktigaste signalsubstansen i hjärnans belöningssystem. Av denna anledning är det möjligt att bli beroende av endorfiner på samma sätt som vi kan bli beroende av droger. Inte så konstigt att jag vill ha mer träning!

Nyttan med endorfiner

Endorfiner fungerar inte bara smärtlindrande utan har även andra hälsoeffekter. Endorfinerna påverkar också vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt och åldrande. Endorfinerna stärker immunförsvaret genom öka produktionen av immunceller. Vid skada medverkar endorfinerna till att vävnaderna slappnar av så att antikroppar kan bege sig till den skadade vävnaden för att läka.

Individuella variationer i endorfinnivåerna

För att kroppen ska utsöndra endorfiner vid motion krävs intensiv fysisk träning. Efter 45 minuters hård löpning kan endorfinpåslaget motsvara en normaldos morfin. Styrketräning ger oftast inte samma effekt som löpning, eller annan konditionsträning. Emellertid finns det stora individuella variationer vad det gäller utsöndringen och nedbrytning av endorfiner. Hos vissa personer ändras endorfinnivåerna nästan inte alls. Kanske inte så konstigt att inte alla människor älskar träning.  Det verkar dock som att det är möjligt att öka sin endorfinutsöndring genom att träna hårt och elitidrottare har ofta högre nivåer än “vanliga” motionärer.

Källor: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=329&tem=2

http://fof.se/tidning/2013/5/artikel/traning-kan-motsvara-en-normal-dos-morfin

http://illvet.se/manniskan/halsa/du-blir-hog-av-motion

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s