Magnesium – en aktuell mineral

Nähä, så om en skulle ta och blogga lite. Bloggen lever just nu ett sporadiskt liv eftersom min uppmärksamhet riktas åt lite olika håll. Ibland är det ben som vill bli tränade eller andra texter som vill bli skrivna. Ibland är det inlåsta kvinnor i orange outfits som måste duscha tillsammans och raka tårna, som en behöver glana på i datorn. På tal och kvinnor i datorn upptäckte jag säsong 5 av Girls på HBO nordic för ett par timmar sedan. Två avsnitt fick det bli, men nu är det dags att besöka bloggen.

Igår köpte jag ett mineraltillskott. Generellt är jag ganska restriktiv med tillskott, men jag var helt enkelt väldigt sugen på att köpa något i hälsokostaffären. Nyttiga pulver har jag så att jag kan gödsla med dom, så det fick lite piller. Det här med magnesium har ju varit en stor grej ett tag. Så det är väl dags att jag ger just denna mineral lite uppmärksamhet.

Varför behöver vi magnesium

Den största mängden magnesium finns inlagrat i skelettet, vilket fungerar som en depå för denna mineral. Magnesium behövs bland annat för att våra enzymer ska fungera och för att stabilisera biokemiska reaktioner i kroppen. Mineralen är involverad i över 300 metaboliska reaktioner. Dessutom medverkar den i proteinsyntesen och är inblandad i produktionen av de flesta av kroppens enzymer. Magnesium är viktigt för hjärtat och musklernas funktion, samt för bildandet av RNA och DNA.

Magnesium är också betydelsefullt för benstommen, skelettet och tänderna. Omsättningen av kalcium är beroende av magnesium. Dessutom är denna mineral bra för nervfunktionaliteten, levern, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen.

Magnesium är en antioxidant och anses motverka cancer. Magnesium har visats kunna lindra symtom vid fibromyalgi, migrän och PMS. I rätt mängd spelar mineralet en stor roll för att förhindra hjärtinfarkt och stroke. Magnesium reglerar även kalium och salthalten i kroppen.

Brist och symtom

Uttalade brister med synliga symtom är ovanligt, även om det finns riskgrupper som idrottare och alkoholister. De akuta bristsymtomen är kräkningar, aptitlöshet och kramper. Marginella brister av magnesium är en vanlig orsak till muskelkramper vid fysik aktivitet.

Marginella brister är vanliga eftersom vårt intag av magnesium överlag är lågt. Detta beror på att vi äter mycket behandlad mat. Behandling innefattar ofta olika kokmoment och sköljningar. Detta innebär att magnesiuminnehållet i maten urlakas och försvinner ut i kokvattnet

Brister kan också yttra sig så att bukspottkörteln får problem med frisättningen av insulin och att blodtrycket stiger. En uttalad magnesiumbrist kan sannolikt öka risken för benskörhet eftersom kroppen blir tvungen att bryta ner skelettet för att frisätta tillräckligt med magnesium till blodet.

Andra bristsymtom sägs bland annat vara migrän, muskelsvaghet, matsmältningsproblem, hämmad tillväxt, nervproblem, ångest, depression, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, hjärtproblem, njurproblem, sömnproblem, trötthet, irritation, kramp i benen, stickningar, domningar, tics och minnesproblem. Magnesiumbrist tros också öka risken för inflammation och cancer.

001

Dagsbehov

Kvinnor 280 mg

 Män 350 mg

Många människor i vår del av världen ligger dock under dessa rekommendationer. Intag av hel och halvfabrikat samt avsaknad av frukt och grönt i kosten ökar risken för magnesiumbrist. Vid högt intag av obehandlade vegetabilier ligger du å andra sidan bra till. Förutom dålig kost kan mediciner och tarmsjukdomar ge upphov till brist.

Sug efter choklad kan vara symtom på magnesiumbrist.

Tillskott kan vara nyttigt för många människor, särskilt vid intag av extra tillskott av kalcium. Detta eftersom kalcium ytterligare blockerar upptaget av magnesium.

Vid tillskott är dagsbehovet en tillräcklig och säker mängd. Vid för högt intag drabbas du av yrsel, blodtrycksfall och illamående. På längre sikt kan neurologiska problem uppstå då magnesium spelar en viktig roll för det centrala nervsystemets funktioner.

Upptaget av magnesium ökar tillsammans med vitamin B6. Överdosering av zink kan medföra ett minskat magnesiumupptag.

Källor

Magnesium finns i nötter, frön baljväxter, quinoa samt i de flesta frukter och grönsaker.

Magnesium och välbefinnande

Det finns studier som visar på att magnesium underlättar insomning. Detta kan bero på magnesium rent fysiskt påminner mycket om litium som är ett mineral med lugnande och utjämnande effekt.

Magnesium är betydelsefullt för produktionen av må bra hormonet serotonin. Magnesium förbrukas vid stress och magnesiumbrist kan förekomma vid trötthet och depressioner.

Källor: http://www.halsosidorna.se/Magnesium.htm

http://www.doktorn.com/artikel/magnesiumbrist

Brunnberg, Martin, Allt  Om Näringslära, Stockholm, ICVE Production Sweden AB, 2011

En tanke på “Magnesium – en aktuell mineral”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s