Mandel i ansiktet – hur bra som helst!

Jag vet. Det har gått flera veckor sedan jag skrev. Det var aldrig planen att ha ett så lång uppehåll, men så blev det. Ingenting hemskt har hänt. Jag har bara jobbat för mycket, och har inte förmått mig att ägna mig åt några hälsoprojekt. Men idag har jag gått från jobbet i tid, så nu får det vara dags! Hur som helst har jag hittat en ny fantastisk olja! Som du säkert vet är jag en smula förälskad i kallpressade ekologiska oljor och dess välgörande egenskaper på huden. Detta eftersom de kära oljorna förhindrar att min hy blir så torr att den trillar av i smulor, förlåt det låter lite äckligt.

I allafall. Avokadooljan var slut i hälsokostbutiken så jag bestämde mig för att ge den klassiska mandeloljan ett försök. Fölk har ju använt oljan mot allt i alla tider – och jag hade inte provat den! Men nu har jag!

Nyttan med mandelolja

Mandeloljan extraheras från mandelträdets nötter. Oljan är en naturlig och skonsam olja som är bra för både hud och hår. Mandeloljan rekommenderas särskilt för en känslig och reaktiv hud. Konstigt att jag inte har provat den förr!

Mandeloljan är rik på vitamin A, B och E. Dessutom innehåller oljan fettsyror som oljesyror och linolsyror.

Generellt rekommenderas det inte att du dricker oljan, även om den ibland intas för att lindra förstoppning. Däremot kan den t.ex. användas vid massage, som sminkborttagning eller för att återfukta håret.

Då oljan används vid massage ska den vara bra för att lindra stress, ångest och krångliga nerver.

Förutom att oljan mjukgör huden ska den motverka hudproblem som eksem, akne och herpes. Oljan minskar klåda genom att skydda den och göra den mjukare. Den kan också användas för att linda psoriasis, dermatit, svullnad och irritation. Dessutom förbättrar de höga halterna av antioxidanter hudens allmänna utseende.

Mandeloljan är en beprövad huskur mot bristningar och kan märkbart minska ansiktsrynkor och halsrynkor i ett tidigt skede. Även personer som lider av akne, pormaskar och fet hy kan använda oljan för att förbättra hudens kvalitet.

Förutom att mandelolja motverkar torrt hår, förebygger den skallighet tack vare de höga halterna av oljefettsyra. Den höga E-vitaminhalten motverkar i sin tur mjäll och sebboriskt eksem.

Egna erfarenheter av mandelolja 

Jag har hunnit använda mandeloljan dagligen i ett par veckors tid. Liksom kokosoljan fungerar den finfint för sminkborttagning. Mandeloljan känns lite torrare än både kokosolja och avokadoolja. Den går in i huden fortare, men jag upplever att den återfuktar minst lika bra. Framförallt känns oljan enormt läkande på alla torra, fnasiga fläckar samt på småsår och finnar.

Det svider lite på ett bra sätt när jag gnider in mitt torra ansikte med oljan och huden suger snabbt i sig ett par omgångar olja. Dessutom inbillar jag mig att hudtonen har blivit lite rosigare, vilket kan bero på att oljan ska öka blodflödet i huden.

En flaska ekologisk kallpressad olja kostar ca en hudring i hälsokostbutiken. Rekommenderar!

http://www.expressen.se/halsoliv/skonhet-1/mandelolja–minst-lika-bra-som-kokosolja/

http://stegforhalsa.se/anvandningar-mandelolja-du-inte-kande-till/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s