Ta en chokladbit – det är nyttigt!

Jag vet inte hur det är med dig. Men själv blir jag ofta lite besviken om jag får en efterrätt som inte innehåller choklad. Att köpa chokladfritt godis är näst intill otänkbart och när jag ska trösta eller unna mig är choklad i princip alltid inblandat. Detta är ofta en källa till lite dåligt samvete. Fast när allt kommer omkring verkar det som att vi kan njuta av choklad med tämligen gott samvete. Men vi ska ju helst hålla oss till den mörka varianten då….

028

Nyttan med choklad

– Kakao har en skyddande effekt mot hjärt – och kärlsjukdomar eftersom den har en positiv effekt på vätskebalans och blodtrycksreglering. Effekten ska kunna jämföras med mediciner som används för att behandla högt blodtryck.

– Mörk choklad har marginell påverkan på blodsockret. Emellertid ökar vit choklad och mjölkchoklad insulinnivåer och blodsocker

– Choklad ska påverka kolesterolvärdet positivt.

–  Chokladälskare sägs ha lägre BMI än de som inte är lika förtjusta.

– Det bittra ämnet i chokladen, teobromin, tros vara orsaken till den blodtrycksreglerande effekten. En amerikansk studie visade på att gravida kvinnor som åt eller drack choklad i större utsträckning, i mindre grad drabbades av havandeskapsförgiftning och hade jämnare blodtryck.

– En svensk studie visade på att de medelålders kvinnor som åt mest choklad, löpte 20 procent mindre risk att få en stroke. Forskarna bakom studien menar att det är flavonoiderna (en antioxidant) i chokladen som är orsaken. Choklad ska innehålla mer antioxidanter än frukt och bär.

– Choklad innehåller inte bara antioxidanter utan även vitaminer och mineraler. Bland annat finns mineralerna zink, magnesium och kalcium i mörk choklad. I den mörka chokladen hittar du också aminosyran tryptofan som är bra för serotoninproduktionen.

– Choklad frigör lugnande endorfiner och lindrar ångest.

– Enligt studier har människor som äter 20 gram 70- procentig kakao dagligen bättre blodflöde än de som äter processad mjölkchoklad.

– Enligt en tysk studie hade personer som åt choklad regelbundet 15 procent mindre rodnad  i huden än de som inte hade ett regelbundet chokladintag. Choklad påverkar din hud positivt och har föryngrande effekt.

– Flera undersökningar visar på att kvinnor rankar choklad lika högt som sex. Teorin är att kvinnor av naturen är mer sugna på söt och fet mat – som choklad. Detta ska vara kroppens sätt att bygga upp en fettreserv för att klara av barnafödslar även i svåra tider. Duger väl som ursäkt även om en ägnar sig åt barnafödslar eller inte?

– En daglig dos choklad ska kunna bota kronisk trötthet.

– Choklad fungerar som afrodisiakum då teobrominet stimulerar hjärtmuskeln och nervsystemet.

– Choklad ökar blodflödet i hårbottnen och är bra för hårväxten. Dessutom påverkar chokladen blodflödet till hjärnan positivt. Choklad gör dig helt enkelt lite smartare.

035

Källor: http://www.expressen.se/halsoliv/forskare-har-ar-5-skal-att-ata-mer-choklad/

http://mittkok.expressen.se/baka/artikel/sju-harliga-anledningar-till-varfor-du-ska-ata-choklad/?sida=7#bildspel

http://www.expressen.se/halsoliv/kvinnans-kropp-ar-gjord-for-att-alska-choklad/

http://alltommat.se/14-anledningar-till-varfor-du-ska-ata-choklad-varje-dag/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s