Grejen med acai

Jag har gått och sneglat på det där Acaipulvret ett tag. Smålänningen i mig gastar för pulvret är dyrt som Sören – som vi säger i Skåne. Faktum är att de här acaibären har samma effekt på mig som gojibären – de gör mig lite motvalls. Kanske är de alldels för haussade för att jag riktigt ska må bra, och kanske är de lite för dyra. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om de helt icke-exotiska lingonen som vann stort mot just acaibäret i en svensk studie vid Lunds universitet. Men om jag ska ge acaibäret en chans – vad är de egentligen bra för?

Nyttan med Acai

Acaibäret har tidigare inte varit så välkänt utanför Sydamerika. Under laboratorietester upptäcktes dock bärens extremt höga halter av antioxidanter. Resultatet ansågs banbrytande och acaibäret kom att kallas världens nyttigaste frukt. Bären växer bara i Amazonas regnskogar och är oerhört känsliga. De håller sig endast färska i ett par dagar efter skörd. Av denna anledning hittar vi inte bären i våra svenska bärdiskar. Istället bevaras bären genom olika processer där de pressas till juice eller frystorkas och mals ner till pulver.

  • Acaibären är mycket rika på antioxidanter och sägs fungera som rostskyddsbehandling för kroppens celler. Halten av antioxidanten antocyanin är 10 gånger så hög i acaibäret som i rödvin.
  • Acaibären innehåller vitamin B, C, E och A. De innehåller även mineralerna kalium, kalcium, magnesium och järn.
  • Förutom vitaminer och mineraler innehåller bären fibrer och proteiner. Dessutom är bären rika omega 3, 6 och 9. Bäret ska ha ett överlägset näringsinnehåll i jämförelse med alla frukter och bär. Acaibäret sägs innehålla 10 gånger så mycket näring som blåbär och 6 gånger så mycket antioxidanter.
  • Acai anses ha goda effekter på olika hudåkommor från pigmentfläckar till psoriasis. Överlag ska bäret ge starkare och friskare hår, hud och naglar.
  • En amerikansk studie visade på att acaibäret angriper cancerceller. Bären ska ha förstört upp till 86 procent av leukemicellerna.
  • Acaibäret är energigivande och ska ha positiva effekter på ämnesomsättning och viktnedgång.
  • Bären ska även vara bra för ögon och syn.
  • Acaibäret ska ge minskad risk för cancer samt hjärt och kärlsjukdomar.
  • Bäret ska ha positiva effekter på kolesterolvärde och immunförsvar.

Läs mer om Lundastudien som visade på acaibärets fettlagrande egenskaper, i motsats till ovan…

001

Acaibäret verkar tveklöst vara mycket rikt på antioxidanter, men jag är fortfarande inte övertygad. Blåbären och lingonen står allt jämt högre upp på min lista. Kanske är det snållänningen i mig som talar – vad vet jag.

Källor: http://kurera.se/acai-ar-rostskyddsbehandling-for-cellerna/

http://acaibar.nu/

http://iform.se/nyttig-mat/acai-supernyttigt-bar

http://www.nyttigt.eu/acai-%E2%80%93-ett-ovanligt-nyttigt-bar/

En tanke på “Grejen med acai”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s