Kardemumma mot baksmälla och magknip

Jag är splittrad. Min hjärna är en överbelastad järnvägsknut. Tankarna springer åt olika håll, och de gör alla anspråk på att få lika mycket plats i mitt sinne. Fina tankar dansar ilsken tango med förvirrade tankar. Jag misstänker att jag är på väg mot någon typ av vägskäl, men jag är inte säker på vilket. Dessutom har jag precis tillfrisknat från några veckors krasslighet. Mellanläget mellan sjuk och frisk gör gärna att jag pendlar mellan att vara en skör liten lilja och en uppretad geting. Kort sagt har jag haft väldigt svårt att samla ihop mig tillräckligt mycket för att skriva ett inlägg.  Men eftersom jag misstänker att du har läst färdigt om havtorn ska jag i alla fall försöka bjuda på en krydda.

En krydda som jag inte har läst så mycket om är kardemumman. Det smakar väldigt gott, även om jag inte kommer ihåg att använda så värst ofta. Men vad är den då bra för….

Nyttan med kardemumma

– Kardemumma och ingefära tillhör samma familj och har liknande egenskaper. Kardemumman verkar värmande och bakteriedödande. Kryddan är därför lämplig att ta i bruk vid förkylningar och halsinfektioner.

– Kardemumma är kramplösande och lindrar magknip, kolik och mensvärk.

– Mycket av nyttan finns i de eteriska oljorna, vilka till stor del går förlorade vid torkning. Därför kan kapslar vara att föredra om en vill ta del av nyttoegenskaperna..

– Tugga kardemummafrön efter maten för att underlätta matsmältning och förhindra halsbränna.

– Att tugga kardemummafrön ska också ge en friskare utandningsluft.

– Kardemumman stimulerar aptiten och ämnesomsättningen.

– Kryddan är antiseptisk och mycket slemlösande. Den är också särskilt verksam mot candida och svampinfektioner.

– Kardemumman är lugnande och milt centralstimulerande.

– En morgondos av kardemumma tillsammans med färsk ingefära ska kunna bota baksmälla.

– Kardemumman är mycket antioxidantrik och stärker immunförsvaret.

– Kardemumman är milt vätskedrivande.

Återkommer med nya krafter i nästa vecka!

http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/kardemumma

http://www.wellnessguide.se/Nyheter/nyttiga-kryddor

http://kurera.se/halsoboosta-med-julens-kryddor/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s