Havtorn för friska kärl och pigga slemhinnor

Havtornsbäret är inte mitt mest använda bär, vilket är synd för det är hemskt nyttigt. Bäret är snarare syrligt än sött, men är inte så tokigt ändå. Det är fullt av nyttigheter som gör gott både inuti och utanpå kroppen. Det finns massor med skäl att äta havtornsbär eller smörja sig med havtornsolja. Nu ska jag berätta varför.

Nyttan med havtorn 

– I Kina används havtorn som medicinalväxt mot hosta, infektioner, inflammationer och matsmältningsbesvär.

– Havtornsbäret innehåller omega- fetterna 3, 6, 7 och 9.

– Bären är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega -7 i naturlig form. Omega – 7 är annars en kroppsegen olja som kroppen producerar på egen hand. Omega -7 är viktigt för cellmembran och tarmar, men har också förmågan att reparera huden och återfukta slemhinnor.

– Havtornsbären är rika på antioxidanter som exempelvis flavonoider, karotenoider, fenoler, fytosteroler, polyfenoler,

– Bären innehåller vitaminerna A, C, E, K samt B-vitaminer.

. I en koreansk studie har havtornspulver visats minska bukfetma och sänka det onda kolesterolet.

– Det finns en svensk studie som visar på att bären saktar ner celldelningen i cancerceller. Tjocktarmscancer hämmandes främst av nypon, blåbär och havtorn. Bröstcancer hämmandes mest av nypon, svarta vinbär och havtorn.

– Flavonoider från havtorn har också visats förbättra hjärtfunktionen och minska kärlkamp hos hjärtpatienter.

– Havtorn har också visats normalisera magsyran och minska risken för magsår.

– Havtornsolja ska kunna skydda levern och minska skadliga effekter av giftiga kemikalier. Oljan ska också kunna minska risken för blodproppar och verka läkande på slemhinnor. Havtornsolja ska stimulera immunförsvaret och motverka depression.

– Havtornsoljan är även bra för huden och lindrar hudproblem som acne, rosacea, eksem och torr hud. Oljan ska också stimulera cellförnyelsen, understödja sårläkning samt dämpa inflammationer och sakta ner hudens åldrande.

– Havtornsolja vitaliserar slemhinnor och minskar torrhet i samband med klimakteriet, när östrogenproduktionen minskar. Torra slemhinnor kan annars öka risken för bakterier, infektioner, svamp och virus.

– Oljan kan också användas mot brännskador och strålskador. Under Tjernobylkatastrofen användes bland annat havtornsolja för att lindra strålskador.

Får nog bli chiapudding med havtornsbär till frukost ett tag.

004

Källor: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=1061

http://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:401

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s