Vilket salt ska jag välja? Vikten av jod

Veckans krydda är det gamla hederliga saltet. Du behöver ett kryddmått salt om dagen, men du äter alldeles för mycket. Högst sannolikt. Sverige är ett av de länder i världen där saltkonsumtionen är hög, och de flesta äter 10-12 gram om dagen. Livsmedelverket rekommenderar en maxdos på 5-6 gram per dag, vilket är ca en tesked.

Vad gör saltet med kroppen

Njurarna reglerar vatten och saltbalansen i kroppen, och gör sig av med saltöverskottet genom att kissa ut det. Njurarnas förmåga att hantera saltet varierar från person till person, men förmågan blir hur som helst sämre med stigande ålder. När saltintaget blir för stort för njurarnas kapacitet stannar större mängd salt kvar i kroppen. Saltet binder vätska som ökar trycket i blodkärlen och blodtrycket går upp. Högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och njursvikt. Mindre salt kan sänka blodtrycket, men den blodtryckssänkande effekten är individuell.

När salthalten i kroppen blir för hög påverkas också skelettet negativt. Hög salthalt medför att kroppen gör sig av med viktiga mineraler som kalcium och magnesium. På sikt leder detta till svagare skelett och risk för benskörhet.

Vad består salt av – olika former av salt

Bordssalt

Koksalt eller natriumklorid utvinns ur saltvatten eller bryts i saltgruvor. Natrium är den del i saltet som fungerar blodtryckshöjande.

Mineralsalt

I mineralsaltet är en andel natrium utbytt mot kalium och magnesium. Använder du samma mängd mineralsalt som bordsalt får du i dig mindre mängd natrium. Emellertid är inte sältan lika framträdande, varför en kan vilja kompensera med större mängd salt. Då är hela bytet lönlöst.

Örtsalt

I örtsalt är en andel natrium utbytt mot örter.

Flingsalt

I flingsaltet är natriumhalten densamma. Det finns dock också flingsalt i form av mineralsalt.

Hög eller låg salthalt

Ett livsmedel som innehåller 1, 25 gram salt eller mer per 100 gram är ett livsmedel med hög salthalt.

Ett livsmedel som innehåller 0,25 gram salt eller mindre per 100 gram, har lågt saltinnehåll.

005

Ät joderat salt

Vanligt hushållssalt som säljs i Sverige är ofta joderat, vilket betyder att det är jodberikat. Livsmedelsindustrin och restauranger använder emellertid ofta salt utan jodberikning. Du behöver få i dig åtminstone 0,1 gram jod om dagen för att din sköldkörtel ska fungera och för att minska risken att drabbas av struma. Jod behövs för tillverkningen av sköldkörtelhormon. Brist på jod har blivit vanligare, särskilt bland gravida, ammande samt storkonsumenter av snabbmat. Brist kan medföra just struma eller förstorad sköldkörtel. Struma medför störningar i ämnesomsättningen. Symtom på struma är trötthet, frusenhet, torr hud, sprött hår och övervikt. Andra symtom kan vara blodbrist, lågt blodtryck, apati, och infektioner. Hos barn finns det risk för minskad tillväxt och försämrad mental utveckling. Flingsalt, mineralsalt och örtsalt är sällan berikat med jod. Havssalt brukar inte vara berikat med jod, men innehåller en mindre mängd i naturlig form.

008

 

Kelp ett saltfritt jodalternativ

För den som vill inta jod på annat sätt än i salt, finns det exempelvis kelppulver. Renée Voltairs kelppulver kommer från alger som växer längs den franska atlantkusten och är rikt på jod, kalium och kalcium. Livsmedelverket rekommenderar 150 mikrogram jod per dag vilket är 0,25 gram kelp.

Själv älskar jag örtsalt och har faktiskt oroat mig lite för mitt bristande jodintag. Tror att det får bli en påse kelp från affären i morgon….

Källor: http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Halsosamma-matrad/Salt—men-inte-pa-allt1/?ar=True

http://www.halsosidorna.se/Jod.htm

http://shop.reneevoltaire.se/specialkategorier-rawfood-kelppulver-p-348

En tanke på “Vilket salt ska jag välja? Vikten av jod”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s