Några ord om ångkokning

För en tid sedan kom jag fram till att jag måste bli mycket bättre på att ångkoka grönsaker. Vanlig kokning gör grönsakerna ledsna och faktiskt ganska näringsfattiga. Jag fick en väldigt smart liten grej i julklapp, nämligen en grytinsats för ångkokning. Insatsen är smidig och hopfällbar, funkar fint och tar ingen plats i skåpen. Nu ska jag berätta mer om varför du vill ångkoka.

Varför är det nyttigare att ångkoka

För några månader sedan skrev jag om syra-bas-balansen. Vi blev då påminda om att det där med att koka grönsaker gärna förstör deras fina egenskaper. Vi lärde oss att grönsaker som regel är basbildande, men när vi kokar grönsakerna lakas de basbildande ämnena ut i kokvattnet. Grönsakerna kan vid kokning bli syrabildande trots de från början var basbildande. Om inte kokvattnet ska användas/ätas är det bättre att ångkoka grönsakerna, dessutom är de mycket godare när de har ångats.

Generellt går grönsakernas näringsämnen förlorade vid kokning. Vid ångkokning bevaras framförallt c-vitaminhalten bättre än vid andra typer av tillagningsmetoder. Eftersom du inte behöver tillsätta fett vid ångkokning, är det också en mager tillagningsmetod. Dessutom förstör höga temperaturer det omättade fettet som eventuellt används vid stekning. Vill du tillsätta fett ur näringssynpunkt är det bättre att du tillsätter det efter tillagningen.

Det finns grönsaker som du rekommenderas att äta råa ur vitamin och mineralsynpunkt, läs mer på vegetarism.se. Men om du har en prinsessan på ärten mage, kan det ändå vara bättre att tillaga grönsakerna. Tillagade grönsaker är snällare mot känsliga magar eftersom cellväggarna försiktigt har brutits ner.

Detta kan du ångkoka och såhär gör du 

Förutom att ångkoka grönsaker kan du ångkoka fisk, kyckling, tofu och ägg. För bästa smak och konstens på dina grönsaker, välj grönsaker som har ungefär samma koktid eller lägg i de snabbkokta grönsakerna sist.

Min grytinsats för ångkokning ser ut som en liten sil som kan fällas ut och placeras ovanför vattnet i grytan. Sedan placerar jag grytlocket ovanpå grytan. Det finns även de som använder ett durkslag eller en sil över en rostfri kastrull med vatten i botten. Vill du ångkoka fisk eller kyckling ska du också kunna använda ett galler som du placerar ovanför vattnet.

002

Källor: http://www.matvett.se/angkokning/

https://www.landleyskok.se/matblogg/angkoka.html/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s